Helheten och fegheten

Ja jösses vad det har blåst igen. Hade precis släppt ut några suggor i potatisåkern för det var några rader ”päror” som vi inte blivit färdiga att ta upp. Suggorna går faktiskt rad upp och rad ner och rensar jorden från potatis. Det är mycket lämplig mat åt suggor av flera anledningar. Man kan säga så här utan att krångla till det vetenskapligt: Det är ett foder som passar grisar både i smak och näringsmässigt helt enkelt.

I natt kom dom dock gående runt huset för deras hydda blåste itu helt och hållet. Dom har, eller hade en gammal trähydda och det gav vika för stormen. Nå det kom ingen till skada grisarna passade på att böka upp gräsmattan när dom ändå var ute och gick. Suck!!!!

Suggorna ska också ut i MOP hus till nästa år och dom står pall, för det står ett MOP hus alldeles intill och det är helt orört.

Nelson Mandela har avlidit. En större kämpe för rättvisa och jämlikhet får man väl leta efter. Världen behöver många Nelson Mandela.

Jag får ofta frågan om man kan äta kött med gott samvete. Men klar att du kan, varför frågar du det. Ja med allt klimat snack om att kött är så negativt för miljön också vidare. Jo köttproduktion påverkar milön precis som bilåkning. flygresor, sport, facebook, grönsakstransporter från andra länder, julgransbelysning, tomtebloss, vin, sprit, snus, cigaretter, godis, chips, läsk, tv, glassmaskin, osv osv osv.

Vi har lite annat som kanske borde gå lite före i kön om vi vill värna om miljön. Matproduktion ska inte alls undantas när det gäller klimatpåverkan men kom inte att snacka om att ekologisk närproducerad gris är dåligt för miljön om du sätter dig i ett flyplan och åker till Thailand för att bada och köpa souvenirer.

Det är konstigt  att man fokuserar så till den milda grad på livsmedelsproduktionen när tex våra tansporter av människor och varor är ett mycket värre klimatproblem. Eller ta det här med datorer. Inga undersökningar eler någon forskning på hur mycket trögare samhället går nu på grund av att vi har all denna elektronik.  Nej det är heligt, det pratat vi inte om. Men maten…. Det går inte att få upp några potatisar med facebook eller plantera några tomater med en 3d skrivare. Det behövs bönder till det om vi inte ska odla allt själva och det vore ju inte alls dumt faktiskt. Nå, dit kommer vi snabbare än vi tror!!!!!!!!! Tills det får vi vara jävligt rädda om dom bönderna som vill plocka potatis,som vill stiga upp på morgonen och mjölka kor, som vill göra det absolut viktigaste vi har i ett samhälle. Nämligen att få fram mat till alla människor.

Tål att nämnas i sammanhanget att vi bara är självförsörjande på mat till 50 % i dagsläget. Alltså vrarannan tugga som vi dagligen tuggar är hämtat utifrån. Från människor som redan svälter, för vi kan utan problem försöja oss själva och låta dom svältande få behålla maten i stället. Då får vi kanske sluta att bygga vägar och städer på åkermark och börja vara rädda om jorden och bönderna i sverige för dom minskar i antal varje dag.

Vi ska också komma ihåg att vi inte har mycket till matproduktion i norden utan djur sen får dom så kallade experterna säga vad dom vill. Men det är sånt här som bara folk med bondförnuft begriper.

Det finns en enorm feghet och okunnighet i hela klimatdebatten att se till helheten.

Finn från Nibble naturbrusskola har varit här och praktiserat en vecka. Ytterligare en Stockholmare men mycket trevlig och duktig.

Nu har jag inte tid att tjata nå mer för jag har lite köttleveranser på gång.

Ta det lugnt där ute…

×