Ståpels

Hej igen.

Nu är allt i jorden som ska sås och sättas. Caroline planterar ut dom sista tomaterna och fortsätter med köksträdgården som ska göra oss självförsörjande på dom flesta grönsaker. Potatis har vi ett ett helt tunnland i år. Vi funderar på att ordna självplockning på en del av potatisen. Tyvärr sjunker den odlade arealen på ekologisk potatis i Sverige. Riktig potatis, alltså ekologisk!! är ju en del av grunden till att vi ska kunna försörja oss. Vill åter igen påminna om att vi bara till hälften är försörjda på mat här i Sverige. Det är mer än lite kusligt det!!!!

Vi kommer att ha en matbrist inom en inte alltför snar framtid om inget görs.

Jag var ju i Danmark på studiebesök med ett gäng från Gotland. Funderar mycket på det och när jag snackade med Anders  igår som ordnade Studieresan så hade han funerat på det där med att man sätter ringar i näsan på suggorna. Man sätter ju ring i trynet på suggorna för att dom inte ska böka upp jorden och ett argument var att då friläggs jorden och kväve läcker ut. Man funerade då på hur Danskarna gör när dom ska odla tex vete för då måsta dom ju plöja och då går det tydligen bra att blotta jorden.

Det är helt rätt att kväve läcker ut när man man bökar runt i matjorden så det är bra om marken är så mycket bevuxen som möjligt.

Naturligtvis ska suggorna inte ha ringar i näsan för dom ska böka utav bara f.. Det är ju det dom är bäst på och då utnyttjar vi  det istället. Dom är mycket bra på att böka upp tex kvickrot och gödslar samtidigt så marken är redo för nästa gröda..

Då måsta man flytta runt grisarna , helst var dag och det finns färdiga system för det….

Ska omnämna att ett gäng danskar som vi träffade på resan kommer hit på besök för att studera vårt MOP system. Kul!!!

Det kommer även ett gäng tyskar i slitet på juni.

I går hade vi ett härligt gäng från en förskola i Lund på besök. Goa ungar  och duktiga ledare,  och det var full rulle i nästan tre timmar..

Måns sköter jordbruket nu och jag och Daniel  bygger MOP grismobiler.

Kim rensar spannmål som ska bli till finaste bröd..

Nu när det växer och gror så blir jag så där mjuk o go kroppen igen . Det är så häfigt att vara med om det var gång. Vi plöjer,harvar,kör griskit,plockar sten rensar utsäde sår och sen bara växer det. Lika häftigt var gång.

Inte konstigt att man får både ståpels och ståfräs ofta som bonde….

Ta det lugnt där ute.

×