Hugga i sten

Hej igen.

Hoppas ni haft en skön påsk med många ekologiska ägg. Det finns tydligen ett överskott på ekologiska ägg så det exporteras nu. Vi är ju inte precis dom bästa att konsumenterna på ekologisk mat i Sverige.

Schweiz ligger i topp i Europa med med att spendera ca 1800 kr per år och person på ekologiska produkter. Vi svenskar är snålare med ca 900 kr per år och person. Vi ligger på sjätte plats i Europas ekokonsumtion.

Spanien har den största ekologiska arealen.

Det blev ju debatt om round up igen. Företagen som tjänar pengar på det giftet skriker ju högst när vi nördar påminner om att det kanske inte ska användas. Det är bara 1 futtig procent av arealen i världen  som odlas ekologiskt så varför blir man så himla upprörd när någon ifrågasätter att odla med gifter. Jag tror man innerst inne vet att det inte är bra med varken konstgödning eller kemiska bekämpningsmedel men man vet inte riktig hur man ska göra utan det och så kommer …RÄDSLAN.

Nu till något roligare. Vi ska ha Länsstyrelsen här i dag för att godkänna några justeringar på det senaste MOP huset sen ska det levereras. Nicke kommer och kör grisskit i dag och Måns ska harva ner gödseln där vi ska så och sätta.

Häromdagen var jag med om något jag aldrig trodde jag skulle få prova på. Mjölnaren som ska hjälpa oss igång med kvarnverksamheten här på gården skulle ”hacka” om en av kvarnstenarna på den kvarn han jobbar på. Det handlar inte om några mallar eller linjaler inte. Nej det är känslan på varje spår i stenen som avgör hur mycket som ska justeras på stenen. Mycket lärorikt och kolossalt intressant. Det används moderna maskiner så det inte ska bli för mycket slit när man gör om spåren. Men vetskapen och känslan för hur kvarnstenar jobbar och hur spannmålen som ska bli till mjöl och bröd uppför sig fäller avgörandet för hur man går åt varje del av stenarna.

Nu ska grisarna ha mat sen är det skit för hela slanten.

Ta det lugnt där ute.

×