Sädesärlan

Hej igen

Sädesärlan kom till oss den 8 april. Det brukar vara rättesnöret för mig att börja ned vårbruket. Det tog dock en vecka till att komma igång för det var mycket regn som kom i början på april men sen har det varit full fart.

Min granne Uno Har som vanligt plöjt till mig och det gick lika bra som det brukar men mitt i plöjningen ville plogen inte längre. Den gick bokstavligt talat rakt av på mitten. Det är ändå mycket märkligt att den har hållt så här länge för på Källunda har vi extremt mycket sten. Uno är ju nogrannheten själv när han plöjer så det lämnas inget åt slumpen och då går plogen på samma djup hela tiden oavsett hur mycket sten det är. Det är mycket viktigt för mig som kör ekologiskt att det blir väl genomplöjt.

Nå..! det tog bara ett styvt dygn för Uno att skaffa fram en ny ram till plogen skruva över alla delarna  och så rullade traktor och plog igen.

Så nu har vi sått i stort sett allt. Även potatisen är i backen. Vi har satt 11 sorters potatis, varav 7 sorter är i liten skala i trädgårdslandet. Det är Caroline som testar nya-gamla sorter som vi fått tag på. Tre sorters vete blev det, två sorters korn,havre och vårråg. Ärtor,åkerbönor och lupiner har vi också sått i år.

I torsdags följde jag en vän och kollega till den sista vilan. En mycket lugn trygg bonde gick bort alldeles för ung. Han kämpade länge med sin sjukdom men till sist vann den över honom. Frid över honom nu. Om det finns ett himmel och helvete så är himlen en finare plats att vara på nu.

Ta det lugnt där ute.

 

×