Vicken jädra smäll…

Hej .

Nu i det fina vädret så är det full fart på bina. Dom har en del att ta igen av sommaren. Någon mer honung att skörda blir det för vår del inte tal om. Den honung som dom drar in nu , mestadels från vitklöver går åt till yngelproduktionen. Drottningen lägger ägg nu som ska vinterbi så biåret är inne på sista varvet nu för i år. Vi ska slunga nu när som helst. Vi tar ju inte all honung för dom får behålla till halva invintringen och sen får dom ekologiskt socker för resten. All honung lämpar sig inte för invintring faktiskt. Är det mycket mineraler i honungen så kan det ställa till det för bina om vintern blir lång och kall.

I dag hade vi studiebesök från Hässleholm. En hel drös kockelever från Hässleholm fick se hur riktig mat blir till. Att ta ut blivande kockar och kökspersonal tycker jag är viktigt och en bra investering för framtiden för alla bönder i Sverige. Vi måste synas mer vi bönder. Vi är ju dom mest kontrollerade bönderna i världen med den hårdaste djur och miljölagstiftningen. Tro fan att vi är världsbäst men tro inte att det är hårda regler som gjort det. Nej du. Anledningen till att vi har så hårda regler är att det är bara vi Svenska bönder som klarar av att hantera det. Det största anledningen till att vi klarade av det är för att vi var jävligt bra från början annars hade reglerna automatiskt varit på lägre nivå. Att det sen finns idiotiska djurskyddsinspektörer och eukontrollanter som bara ska jävlas med oss är inte vårt fel. Dom är inte många dom där idioterna men enstaka ska ju bara ställa till det. Dom hade väl trasiga leksaker som barn kan hända. Jag har haft ett tjugotal inspektioner under min tid som bonde och alla utom en djurskyddsinspektör har varit hur bra som helst.

Nu till något mycket roligare. Vi har nu premiär för vår egen rapsolja. Vi har pressat den på Långaröds gård och tappar den nu i halv liters flaskor. Imorgon sår vi ny höstraps som blir till fin matolja om ett år ungefär. Uno har plöjt en vall till oss som vi nu sår rapsen på. Restprodukten (rapskakan) blir foder till grisarna.

.kallunda_rapsolja

Härom dagen kunde det gått riktigt illa för den här bonnen. Jag klantade till det med ett traktorbatteri. Det var precis fulladdat och av någon anledning så satte jag på laddaren igen och kopplade då fel på plus och minus polerna. Det small som ett ”bösseskott” och batterisyran som är riktigt farlig flög rakt på mig. Jag släppte allt jag hade i händerna, tog av mig alla kläderna och raskt helt näck över gården in i duschen och började med att skölja ögonen ordentligt och sen fick  resten av kroppen en lång dusch. Ja ja,  jag blev ju ren för en gång skull…. Det gick bra tror jag

En annan kulig sak är att vi har nu börjat göra vår egen ost och vårt eget smör. Caroline har flörtat in sig hos Häglinges snyggaste bonne och hämtar mjölk där  för smör, grädde, ost krämfräs mm mm.

Den 5-6 september är ni hjärtligt välkomna hit till oss för då är det ekorundan. Mer o det nästa gång.

Ta det lugnt där ute….

×