Brödet

Hej igen.

En härlig höst har vi haft nu ett tag och äntligen lite skön varm sol, Även om det är lite paus i tröskandet nu för det regnar så är vi i full gång med spannmålsskörden. Höstvetet och Höstrågen är bärgad nu. Även lite korn och havre har vi fått in. Rågen och vetet ska ju bli till mjöl och bröd. Havre och korn är till grisarna.

Ärtorna odlar vi tillsammans med havren så då tröskas det ju tillsammans med det. Lupinerna odlas tillsammans med vete och tröskas då ihop med det. Åkerbönorna odlas för sig själv och tröskas allra sist på hösten.

Vårvetet är inte riktigt moget ännu men det ser himla fint ut. Utom där vildsvinen har varit och förstört. Tre sorters vårvete odlar vi i år. Diamant, ölandsvete och en sortblandning.IMG_20150819_165201

 

Här tröskar Måns Höstvetet Sol på en av våra vulkansluttningar.

Förra helgen skulle Caroline dra igång bageriet igen efter uppehållet. Det var lättare sagt än gjort. Surdegen hade surat till ordentligt och istället för att jäsa degen så åt den upp den istället.  Det var bara att börja om från början och nu är det full fart på jäsningen igen. Knepigt det där. Det fixar mikrobiologen lätt..

Nu har det kommit en ny undersökning igen om köttet. Detta mobboffer på den svenska mathimlen. Man jämför köttproduktion med bilkörning. Ett kilo kött är lika negativt för miljön som tex två mils körning med bilen. Jag vet inte om man vill att vi ska köra mindre bil eller äta mindre kött. När kommer det undersökningar som jämför datoranvändning, mobiltelefonanvändning, flygresor med bilkörning. Eller när vi hämtar soja o Sydamerika för att till verka sojakorvar. Det kommer inte för det har inte lika stort genomslag.

Köttet är den enkla vägen när vi ska ursäkta vårt vidriga beteende mot skog,djur och natur. Dom få bönder som vi har kvar i Sverige är en liten väljargrupp som ingen behöver ta notis om.

Att vi ska äta lite mindre kött i framtiden tror jag bara att vi mår bra av och mer grönsaker är bättre för miljön och för hälsan tror jag.

Men att alltid slänga skit på det Svenska, mycket fina köttet är inte jämställt eller rättvist. Vi har världens hårdaste djurlagstiftning. Världens hårdaste miljölagstiftning. Vi har en lång och hårt cementerad tradition med en mycket rent lantbruk och god djurhållning. Att det sen finns bönder som fortfarande tror att stordrift med mycket kemiska bekämpningsmedel och mycket djur på ett och samma ställe är det enda rätta är ju inte kul als. Dom blir färre och färre.

Det är ett himla gapande nu om att det fattas lärare i dom svenska skolorna. För hård arbetsbelastning och för dåligt betalt säger man är en del av orsaken. Det har varit vanliga vardagen för dom flesta bönderna dom sista 50 åren.

Om det är sånt jävla liv för att det fattas en lärare någonstans så kan jag upplysa om att det fattas mat i Sverige till halva svenska befolkningen men vi kan ju alltid ta flyget till London och storhandla någon helg.

Den 5-6 september slår vi upp portarna här på Källunda och då är ni hjärtligt välkomna på den årliga EKO rundan..

Ta det lugnt där ute.

×