Danmark

Hej på er!

Till min stora glädje så är det lite barfrost nu. Det är så himla bra för jorden att det fryser upp och delar sig i matjorden. Vi behöver mycket barfrost. Det var ju knappt någon förra vintern. Det är helt annorlunda till våren att harva och så i en ordentligt frusen jord. Det brukar också visa sig med en markant skördeökning sen till hösten. Det är mildare väder på gång nu så vi får hoppas att det fryser senare i vinter.

Vi var ju i Danmark förra helgen. Vi var hos Anders Borgen som är en växtförädlare av  Guds nåde. Jösses vad många sorters spannmål han har, flera tusen faktiskt. Han har specialiserat sig på sjukdomar som kan drabba spannmål och doktorerat i svampsjukdomen  stinksot. Caroline fick ju Lunds kommuns miljöpris så vi tog lite av dom prispengarna och tillbringade två dagar hos Anders. Han delade med sig av sina kunskaper och det blev mycket i våra huvuden att fundera på. Ska vi kunna tillverka det bästa mjölet här hemma i vår kvarn så får man ta reda på all kunskap som finns och det bästa är att prata med folk som kan. Anders Borgen håller bara på med ekologiska spannmål.

Vi träffade också en förtjusande dam som jobbade med mjöl och bröd på labbnivå, Lisbeth Johanssen. Mycket kunnig och det blev en väldans intressant diskussion mellan Caroline och Lisbeth om bröd och mjöl på molekylnivå.

Vi hann också med att hälsa på hos en bonde där som byggt en kvarnverksamhet hemma på gården och förädlade sin egen spannmål. Det var en liten fin kvarn han hade och han sålde mjöl över hela Danmark. Det fanns en liten smidig borstmaskin som vi också ska skaffa. Att borsta rent spannmålen innan malning är inte dumt alls. Mycket skit och eventuella svampsjukdommar försvinner där till nästan 100%.

Vi hade besök av Kiwa förra veckan. Det är dom som KRAV certifierar oss. Det är mycket papper som ska gås igenom och så kontrolleras alla djuren. Det blev nästan blanka papper denna gången. Vi hade en gris som såg lite tradig ut för han hade fått stryk av sina syskon så jag fick plocka väck honom. Han fick en egen hydda ihop med en annan griskompis. Han mår prima nu men lite blåmärken kan man se på honom ännu. Ja dom är nästa lika jävliga som oss männoskor. Är det någon som inte gör som dom andra grisarna eller ser ut på ett annat sätt så kan man mycket väl ge sig på den. Tänker på flyktingarna som nu kommer till Sverige. Dom flyr från ett helvete just för att dom inte uppför sig som någon tycker att man ska. I bland får dom inte vara ifred här heller för några idioter tycker att dom inte är som vi. Kan påminna alla om att där dom kommer ifrån så var där ett utvecklat samhälle när vi fortfarande bodde i grottor och sprang omkring och grymtade som grisar….

Ta det lugnt där ute.

 

×