Sniglar

Hej igen.

Nu har vi vänt mot ljusare tider igen. Det är kusligt varm i vår natur och gräset är nästan lika grönt som innan det frös. Höstsäden ser ju kanon ut. Rågen växer varje dag. Svedjerågen däremot uppför sig på ett annat sätt än den vanliga  rågen. Det är himla spännande och intressant för vi sådde Svedjerågen både i somras och sent i höstas.

Jag hoppas verkligen att vi får betydligt kallare i vinter än vad vi haft dom två sista vintrarna. Såg sniglar som var på väg någonstans i dag, det känns lite olustigt ändå. Klimatet har verkligen ändrat sig mycket dom sista tio åren. Jag funderar på om det ska fortsätta så här hur ser det då ut om fem år. Då har vi kanske verkligen stora flyktingströmmar. Människor som får lämna sina länder på grund av klimatförändringar.

Vi har haft musikhjälpen i radion igen som brukligt den här tiden på året. Hade någon sagt till mig för bara tio år sedan att man skulle samla in pengar för att hjälpa människor att slippa fly undan sitt land på grund av klimatförändringar så hade jag inte trott på det alls. Liksom att det har varit klimatmöte i Paris där faktiskt alla länder skrev på att åtminstone försöka göra något åt miljöproblemen som håller på att ställa till ett elände för oss.

Det letas ju syndabockar hela tiden så vi har någon att skylla på. Köttproduktionen har fått ta mycket skit som miljöbelastande verksamhet. Det är löjligt att plocka ut en enskild verksamhet och föröka lägga all skuld på det liksom att skylla ifrån sig. Vi måste vända om helt och hållet i HELA samhället om vi ska klara av detta. Och vi kommer att fixa det, det är det inget tvivel om men det kommer att svida för dom flesta. En bra början är att låta bilen stå och ta tåget till en början med. Köp mindre prylar som du ändå inte har någon nytta av. Res mindre. Att flyga till Thailand för att bada hör kanske inte framtiden till. Att flyga till London för att  julhandla är väl inte heller så klimatsmart.

Ät lite mindre kött och mer grönsaker så bidrar det också lite för att vända på skutan som vi ändå tvingas till vare sig vi vill det eller ej.

Civilministern Ardalan Shekarabis har gjort ett uttalande i tidningen Land där han beskriver hur Sverige har diskriminerat svenska bönder när vi beläggs med bl.a världens hårdaste djurlagsstiftning av myndigheterna samtidigt som samma myndighet köper in vilken skitmat som helst till bl.a. offentlig sektor. När maten som då naturligtvis är billigare från utlandet för den har mycket lägre krav på djurens välbefinnande, får svenska bönder lägga ner för det går inte att producera så billigt här. Ja det är diskriminering och inget annat.

Oavsett om det är ekologiskt eller ej så har Sverige världens bästa och effektivaste bönder. Påminner åter igen att vi måste vara rädda om dom få bönder som är kvar, vi har bara livsmedel till halva svenska befolkningen här i Sverige.

Det behövs nog folk med invandrarbakgrund som Ardalan för att lyfta sådanhär viktiga frågor.

Nej det blev deppigt det här. Nu till något roligare. Jag och Bagaren tog tåget till Linköping i söndags. Vi hade fått korn på en gammal men mycket välbehållen rensmaskin för spannmål som stod i en lada där uppe. Det blev affär och den kommer att bli perfekt för att rensa spannmålen till brödmjöl.

Och nu är det ju för katten jul igen. Jag kokar skinka i kväll och det är snart dax för grilljeringen. Min bror med sambo kommer till julafton liksom mor och far. Vi ska kolla på Kalle vid tre sen ska vi äta god helekologiskt julbord och bara ta det lugnt och njuta av kvällen.

Jag ska vara tomte om det var någon som tvivlade på det.

I lördags var alla barnen här liksom mor o far och bagaren Jenny. Vi kokade knäck, gjorde biskvier, bakade pepparkakor och ett Mop hus så klart.

Vi hörs snart igen och god jul på er alla och en kram till alla duktiga bönder.

Ta det lugnt där ute

×