Miljardregn

Efter en smällkall vinter dom sista veckorna har vi nu mildväder i Skåne. Det är ovanligt för oss skåningar med så här kalla dagar. Våra vänner uppe i Umeå bara skrattar åt oss. När vi hade 10 grader kallt hade dom 30…

Grisarna trivs alldeles utmärkt i kylan. Det går åt mer mat nu för att dom ska kunna hålla värmen. Mer halm i hyddorna nu och dom mår fint.

Årets första kalv har kommit nu, en kviga.

Vi är fortfarande i skogen och jobbar och det är sällan vi har så fint väder för skogsarbete.

Förra veckan hann jag med att ta mig upp till Trollhättan en dag för att prata växtodling, sjukdomar och allt annat som rör spannmål och gamla kultursorter.  Västgötarna är ett härligt gäng bönder som gått samman och saluför sin spannmål och sitt mjöl under gemensamt namn. Experten på sjukdomar runt spannmål Anders Borgen från Danmark var där och delade med sig av sina kunskaper. Mycket givande dag.

Tidningen Aftonbladet skrev här för leden om att bönderna fick ett miljardregn över sig. Det är EU-bidragen dom syftar på. Det är som vanligt den negativa sosseinställningen till bönderna som gör sig gällande. Vi bönder får bidrag för att konsumenterna inte ska behöva betala för allt jobb vi lägger ner på öppna landskap, antibiotikafri djuruppfödnng mm. mm. Jag är den förste att applådera om vi kan bli av med dom bidragen för det är aldrig bra att hålla igång verksamheter med bidra. Det är ändå märkligt att just EU-bidragen ska kritiseras så så hårt. Jag menar det talas ju aldrig om miljardregn när tex barn eller bostadsbidrag belalas ut. Bland alla bidrag som vi belastar ut i Sverige så är EU-bidragen en pink i havet.

Snart får vi besök från Skottland. Det är mjöl ock spannmålsnissar som ska komma till gården.

ta det lugnt där ute.

 

×