Höghastighetståget

Hej.

Nu får man nästan en känsla av vår i luften. Efter det kalla januarivädret har vi nu betydligt varmare, och regn här i Skåne. Det var verkligen skönt med det snorkalla vädret vi hade i januari. Mycket skit, bacillusker mm frös ihjäl då.

Vi passade på i det kalla vädret att bära ut alla våra bilådor,alltså ramarna med utslungade vaxkakor. Det är nämligen lätt att få problem med vaxmott (fjäril) bland ramarna som då lägger ägg där. Varje vinter när det fryser till ordentligt så bär vi ut alla ramarna så motten fryser ihjäl. Så enkelt är det att slippa gifter ibland.

Vad gör bina nu på vintern? Ja faktiskt inte så mycket. Man sänker rejält på tempot i kupan och går mer eller mindre i dvala. Fast nu börjar det röra på sig litegrann där inne i deras biklot. Ja dom sitter i ett klot med drottningen i mitten, sen rör sig arbetsbina sakta, sakta  ut och in från mitten i ett väl inarbetat mönster. På så vis turas man om att värma upp sig så att det inte är samma som sitter längst ut hela tiden. Drottningen som är helt avgörande för samhällets överlevnad sitter still längst in väl skyddad av sina medsystrar. Drönarna åker alltid ut på höstarna för att inte ta plats eller ta på maten. När försommaren närmar sig så drar man upp nya drönare helt enkelt. Det är inte alltid dom behövs för om drottningen överlever sommaren till nästa vinter så är dom överflödiga men för säkerhetsskäl så dram dom alltid upp nya för skulle tanten slänga in handduken så fixar dom ju en ny drottning och då ska hon paras. Hon parar sig bara en gång i livet.

Nu hade det suttit fint med sol och vindstilla någon dag så bina kan komma ut och skita av sig för dom samlar allt i ändtarmen under vintern och ska dom inte sprängas behöver dom snart komma ut.

Nu ska vi tydligen få höghastighetståg i södra Sverige. Ja det är ju som vanligt storstädersom ska ha den mesta nyttan av det. För det blir inte många stopp mellan Stockholm- Malmö- Göteborg. Jag är ju tågnörd så jag följer det med stort intresse.

En sak bergriper jag inte riktigt för dom tänker lägga den nya banan ganska nära den befintliga. Hade det inte varit smartare att lägga den på helt nya sträckor lång från befintlig bansträckning för då hade ju många fler fått nytta av hela järnvägsnätet totalt sett. Jag menar bara att hela Sverige ska leva och stockholmarna kommer ju till Malmö lika fort för det och vise versa.

En annan sak begriper jag inte heller riktigt. För ofta får vi höra att man inte vill bo på landet i frisk luft utan asfalt och betong och utan däcksrester . För det finns så mycket att göra och hitta på i stan. Varför har människor då så himla brottom att åka därifrån hela tiden, att det måste byggas höghastighetsbanor. Ja ja det är väl för kömplicerat för en enkel bonne…ekologisk bonne dessutom….

I veckan som kommer ska jag till Alnarp och träffa ett gäng danskar. Vi ska prata mobila grishyddor bl.a. Vi får se var det barkar hän.

Ta det lugnt där ute.

×