Kemikalieinspektionen

Hej!

I kväll har vårt kök förvandlats till en textilindustri. Caroline och Jennie syr tygpåsar som ska användas i Brödlabbet. Gamla överblivna tyger från garderober, loppisar, skrymslet och vrår blir till dom finaste tygpåsar. Dom vill ju sluta med plastpåsar, så dom kunderna som inte har egen tygpåsar med sig kan köpa en då.

Vi hade en trevligt besök från Skottland. Andrew Whitley och hans fru Veronica Burk vår hos oss och pratade bröd, gamla spannmålssorter och ekologiskt lantbruk. Andew hade också ett förflutet på BBC. Ett intressant par som skriver böcker, bakar bröd och vill nu göra revolution med bra bröd och mat.

Vi var också på en intressant kursdag där både Andrew, Veronica och Caroline pratade mjöl, gluten, surdeg och allt annat som rör bröd och bakning. Knappt så jag begrep allt men sakta men säkert går det ju upp ett ljus då och då.  Caroline är nu på dom sista proverna i det stora bakningsprojektet hon började på för två år sen. Ett hundratal olika sorters vete från fyra orter i Sverige har rensats, malts och bakats av Caroline med målet att bl.a. jämföra  bakaegenskaper av samma sort från olika landsändar. Ett stort arbete som jag följt med stort intresse för att hitta nya-gamla sorter. Ja allt ekologiskt naturligtvis.

Vi är fortfarande i skogen och jobbar men måste snart krypa in i verkstaden igen för att börja på nästa MOP hus. Caroline klyver ved när hon inte syr tygpåsar eller dresserar Billy, vår schäferhund. Han är ju vår nya medarbetare här på gården och ska vakta bl.a. I går missade han dock höken som tog en av våra hönor..

Nu har kemikalinspektionen inte beviljat dispens för LRF: s ansökan om att få använda det förbjudna gifter neonikotinoider mot jordloppor i rapsodlingar. Det starkaste motivet var att våra bi påverkas mycket negativt av det giftet. Skönt att någon äntligen vågar sätta ner foten. Det går alldeles utmärkt att odla raps utan det giftet. Jag vet för jag har gjort det i mer tio år nu. Man är rent dum i huvet om man inte fattar att så mycket mer insekter än bara jordlopporna och bi påverkas av kemiska bekämpningsmedel.

Ta det lugnt där ute.

×