Mello

Hej!

Nu är det snart på gång, det vi väntat på så länge, ja minst hela vintern har vi väntat. Våren!!!

Något enstaka bi har varit ute och fluget men någon riktig rensningsflygning har det inte varit tal om ännu. Dom har dock börjat att städa ut lite av det värsta i sina kupor. Man kan se det på flustret, alltså ingången till kupan. Det ligger gammalt vax, döda bi mm. Ett samhälle har dukat under i vinter. Det låter i alla fall ingenting om dom. Det går inte att öppna kuporna än på ett tag. Det kliar ju i fingrarna på biodlaren nu men det är bara att ha is i magen. Bina mår inta alls bra av att bli störda nu.. Drottningen har förmodligen satt igång med äggläggandet nu. Vi har några burkar från förra året som jäst lite. Det brukar vara tecken på för hög vattenhalt i honungen. Får gå till botten med det till kommande säsong.

Jag har varit på klövvårdscertifiering i veckan som gått. Nu ska vi klövverkare ha papper på att vi kan verka klövar. Jag har verkar ca 120 000 klövar sen jag började 1984. Det är inta så många kor jag hinner med nu för tiden men några hundra om året blir det så man håller det vid liv. Det är också mycket trevligt att komma ut till bönderna som jag kört till i många  år nu. Jag klarade den praktiska delen med bra marginal men torska ju dit på det teoretiska provet naturligtvis. Så,det ska jag göra om.

I helgen var i uppe i Sävsjö och tittade på en kvarn, vattendriven. Det var den bäst bevarade Vattenkvarn jag sett. Alla maskiner inne i kvarnen var i toppskick och dammen var restaurerad så det är bara att köra. Vi träffade flera intressanta mjölnare, odlare och bagare där och i helgen åker jag till Norrköping och tittar på en mjölsikt.

Mixtrar med rensmakinerna som vi köpte utanför Linköpng i vintras. Det är så många såll och inställningar så det behövs mycket praktik på dessa maskinerna innan vi får kläm på allt. En instruktionsbok hade ju varit en klar fördel men maskinerna är från fyrtio-femtiotalet så det är inte att tänka på att hitta en sån. Börjar rensa utsädet för vårbruket nu.

Melodifestivalcikusen har ju dragit igång för fullt nu och jag har faktiskt sett ett par låtar jag med… Ja jösses vad jag är på det…….

Ta det lugnt där ute…

×