Lägsta löner

Hej igen.

Efter nästan två veckors ihållande regn kan vi nu fortsätta vårbruket. Vi hann så det mesta kornet innan regnet. Även en del havre och vete fick vi i backen. Det kändes som om det skulle till att börja regna så vi väntade helt enkelt med att så på låglänt mark och tur var det för det står vatten på många ställen nu. Vi har Ölandsvetet kvar att så liksom nakenkorn och nakenhavre. Två mycket intressanta sorter som ska bli till bröd och flingor. Lupiner ska också sås.

Lite potatis ska det också bli. Inte så mycket som vi brukar.

Det är bekymmersamt att se alla fält som det har sprutats round up på. Detta gift som är misstänkt cancerframkallande kör vi fortfarande med. Sorgligt!!! Det fungerar utmärkt UTAN det giftet. Det har fungerat i fler tusen år utan och gör det fortsättningsvis också.

I morgon flyttar vi tillfälligt upp några grisar i skogen som ska markbereda i skogen till oss. Det sätter fart på plantorna om vi markbereder innan vi planterar ny skog. Vi tänkte i år att plantera lite lärk. Ett intressant trädslag som är ganska motståndskraftigt mot både storm och röta. Betydligt bättre än granen som vi har på några ställen. Gran här i dessa trakterna är inte mycket att ha. Grenig med dålig  kvalitet. Växer alldeles för fort.

Det har varit så himla blött i markerna nu att vi nätt och jämt lyckats dra fram MOP husen. Ett körde vi fast med helt och hållet så vi fick dit med lastaren och lyfta upp det ur ‘möget’ .

Har verkat kor i Bronkelstorp ett par dagar.

Svalorna har kommit nu så då får vi sommar snart då…

Nu diskuteras det lägsta löner igen. Dom flesta bönder ligger på lägsta löner och även unde det. Många mjölkbönder har inte tagit ut lön dom sista två åren. Är det inte dax att diskutera högsta löner också. Det är för stor skillnad på dom som tjänar mest och minst i samhället. Inget yrke är viktigare än det andra. Skillnader i lönen behövs ju för att yrke med lång utbildning eller att farliga jobb ska bli gjort. Det brukar aldrig diskuteras högsta löner. Jo ibland från folk som inte tjänar så mycket men det brukar tystna när dom själva får hög lön….

Ta det lugnt där ute.

 

×