Grisarna till stan

Hej igen.

Varmt så det luar om öronen är nu om dagarna. Lite regn nu vore toppen, även om våra jordar här inte lider så värst farligt av torka men det blir ju mindre skörd. Potatisen är väl det som lidermest av torkan.

Bina jobbar för högtryck. Vildhallonen blommar nu och det är perfekta väderförhållanden för bina nu. Normalt sett så hämtar dragbina nektarn och lämnar över det till andra bi hemma som tuggar nektarn till honung och stoppar det i kakorna, för att sedan lägga på ett skyddande vaxlock. När det är så här gynnsamt att samla in nektar så skickar drottningen ut alla som kan flyga för att ta in så mycket som möjligt för att sen när det är sämre väder tugga färdigt nektarn till honung. Det går ofta att se på bina vad vi har för väder att vänta.

Vi ogräsharvar nu och sår gräsfrön samtidigt. Vi sår in all spannmål med fånggröda alltså rajgräs och lite vitklöver. Sen sår vi också in gräsvallarna nu, som blir till hö och ensilage nästa år och två år framåt.

Jag skrev om en gräsfröspridare som jag skulle bygga. Det är färdig, å min själ den ser ut att fungera också. Har sått 25 ha med den nu. En torkarmotor från en Saab, lite plåt och profiler,, en foderautomat blev till tratt och behållare för frö.

I morgon åker några av våra grisar till Hässleholm för att vara med på Norra Skånes familjedag. Mellan elva och fyra är det ett jävla ”ståte” vid Norra Skånes lokaler. Gisa vikten på grisens, där är jag insyltad.

Ta,det lugnt där ute..

×