Glyfosat.

Hej igen.

Nu har vi äntligen lite regn här. Mycket välbehövligt. Pratade med Anders på Gotland förra veckan, dom har det snustorrt där.. Nu har dom visst fått ordentligt med regn i alla fall.

Både havren och kornet har börjat gå i ax nu. Backarna har fått lite stryk av torkan annars ser det bra ut. Svedjerågen är uppe på två och en halv meter nu. Tröskas om drygt en och en halv månad tror jag. Svedjerågen är en gammal sort vi fått från Finland och är mycket intressant. Vi sår den tidigt på sommaren, låg utsädesmängd ( halverad), korna betar den på hösten, tröskas tidigt, långt strå- perfekt till halmtak, axet bakar vi bröd på. Man visste vad man gjorde då ” förr” som det heter, när man tog vara på allt och en gröda som i moderna ordalag sannerligen kan kallas multifunktionell.. Råg är också riktigt allelopatisk, alltså naturligt ogräshämmande.

Det är ju ett himla tjatande om glyfosater nu. Det är en beståndsdel i bl.a. giftet round up. Sannolikt cancerframkallande. Hur som helst så är det ett gift som vi människor har skapat för att höja skördarna med ett antal kg kärnskörd. Vi har odlat spannmål här i 10 000 år. Använt round up i 25 år ca. Precis som DDT så sa man att round up var ofarligt när det kom. Det gick att dricka sa man. Det blir med all säkerhet helt förbjudet så småningom. Ni som fortfarande envisas med att använda det så tänk er för. Det kommer i bakhuvudet sen för kommande generationer. Vi har alla ett ansvar för framtiden och inte bara varje egen plånbok.

Vi har fått ensilerat nu. Björkeröds Maskinstation hjälper oss med det. En självgående exakthack flyger fram  fältet..

Caroline har varit i Danmark och tittat på intressanta sädesslag hos Per Grupe

Sverige åkte ut EM i fotboll. Inte konstigt , lag som bygger runt en enda spelare brukar braka ihop. När vår gode Zlatan är väck kan vi kanske börja bygga ett helt lag igen.

Den 24 juli har vi fältvandring här på Källunda mer om det senare men välkomna.

Glad midsommar på er alla bönder och lantisar…ni är bäst men det visste  ni redan.

 

Ta det lugnt där ute.

×