Första kalven

Hej igen.

Häromdagen fick vi vår första kalv för denna säsongen. Det brukar inte bli förrän i början på januari men den här kalven föddes nog ett par veckor för  tidigt. Den är ganska liten och klen och. Vi får ge den extra mjölk för kon som födde henne har knappt ingen mjölk. Vi kör ut till världsmetropolen Ynglingarum och hämtar riktig mjölk hos doktor Krille. Om ni kommer håg så var det han som skulle operera handen på mig när jag var hos honom och verkade kor och slant med fräsen..

I torsdags hade vi KRAV revision på Källunda. Ingmar som är kontrollanten här kommer ett par tre gånger om året. Ibland säger han till i förväg men han kommer även oanmäld. Han går igenom alla djuren och kollar att journaler och papper är iordning. Det sistnämnda är jag ju inte så bra på själv men vi brukar redat det. Det är dom här kontrollerna som gör att vi blir KRAV godkända.

Det har skrivits en del om EU ekologisk gris bl.a. Gämnfört med KRAV gris är det ett skämt. Suggorna med smågrisar är ute men sen går slaktsvinen på betongplatta hela livet. Det viktigaste för en gris är att få böka i jorden. Det får dom aldrig  chans till på betongplattan.

I förra veckan följde jag en god vän och släkting till den sista vilan. Vi hade himla roligt i tonåren på gården i Fornahässle. Hon var bosatt med barn och man i Köping.

Nu är det snart jul och till och med vi har hunnit sätta upp både gran inomhus och utomhus. Vi har elljus i granen utomhus och levande ljus i den som står inomhus. En stjärna och en sjuarmad ljusstake får sen räcka för vår del.

Ni som ännu inte riktigt hunnit med julpyntet så har ni några dagar på er att plocka fram staken och putsa kulorna i grenen.

Ta det lugnt där ute.

 

×