Mat och lärarbrist.

Hej igen.

Vi jobbar på för fullt här på Källunda. Ett MOP hus är nu levererat till Halland och vi ska åka dit och göra slutmonteringen.

Allt är sått nu som ska sås. Gör ett experiment nu i vårkornet. Har i dagarna sått svedjeråg i det uppkomna kornet. Tanken är att efter kornskörden växer rågen till sig och korna kan nog beta det ett par gånger på hösten. Rågen övervintrar och ger skörd nästa höst då. Genom att så rågen i kornet utan en ny Jordbearbetning så sparar vi en massa energi. Korna får extra bete under hösten och fältet står grönt under vintern, vilket minskar urlakning av växtnäring och hämmar ogräs. Vi läste i en bok att bönderna gjorde så här i Norrland 1800 frösihjäl… Vi får se om det funkar.

Vår hushållsko SvartaStina har kalvat , så nu har vi egen mjölk. Sån himla lyx. Vi tar in kalven på morgonen och kon får gå ute och beta  . Sen tar vi in Stina på kvällen och mjölkar henne och sen går ko och kalv ihop på natten. Vi delar alltså mjölken med kalven. Det funkar det vet jag för vi provade för 20 år sedan.

Det är himla torrt nu. Det är bra att ha ganska torktålig mark som vi har sånna här år. Det var mindre roligt i höstas kan jag säga med så mycket regn som vi fick sista halvåret ifjol. Höstrågen är redan 1,5 meterhög. Den verkar att trivas i torkan. Värre är det med gräset och betet till korna. Vi får ta av grässkörden nu till betet helt enkelt.

Caroline har gått kurs i biodling och körigång med ett samhälle i sin topplistkupa nu. Det är en modell där bina bygger lite mer som dom själva vill utan mellanväggar som vi har i dom vanliga kuporna. Det är spännande med topplistkupan. Får se om det funkar.

Potatisen har vi kupat två gånger. Potatisen skriker efter vatten nu. Det växer trots allt. Sava, conect och princes har vi satt i år.

Det är ju lärarbrist säger dom på radion. Lärarna är ett lågstatusyrke säger man. Det är det nog. Efter mat och demokrati för ett land kommer utbildning tycker jag. Lärarna har ju hand om en av vår viktigaste resurs inför framtiden, barnen. Bättre betalt och bättre villkor för lärarna är nog ett måste så fler vill utbilda sig. Det måste också följas upp med bättre kontroll på lärarna. Rent för många lärare där ute är lärare i dag som absolut inte ska vara lärare. Det var det när jag gick i skolan och det har inte blivit ett skvatt bättre. Det är nästan en oantastlig sektkänsla över vissa lärare. Det finns bra lärare, riktigt bra. Jag har kanske bara haft oturen att få några av dom sämsta.

Kan påminna om att det är matbrist också i landet Sverige. Tydligen har någon myndighet uppmärksammat detta och påminner om att vi ska ha beredskap för en eventuell kris. En veckas mat ska vi ha i hemmet. Ja hettar det till så landets gränser stängs eller någon annan kris så har vi mat till mindre än halva  den svenska befolkningen. Det är löser sig. Vi sätter oss i en flyktingbåt och ger oss ut på havet och hoppas något vänligt sinnat land vill ta emot oss så vi kan få det allra viktigaste. MAT……

Ta det lugnt där ute.

×