Ekorundan

Hej igen.

Nu har gräset hunnit växa en god bit sen det började regna efter torkan. Vi har sått Svedjeråg som redan är 15  m lång. Rapsen som vi sådde står också fint i raderna. Vi har slungat honung en gång till nu och ska börja invintra bina. Dom får hälften socker och hälften honung att äta i vinter. Bina drog in ganska mycket sk lushonung nu i höst , speciellt från ekträden. Det är en honung med mycket mineraler i så extra nyttig för oss men inte bra att invintra bina på. Vi går noga igenom bi samhällena för att plocka bort så mycket lushonung vi kan se.

Vi har också skaffat en bipaviljong som bina ska flytta in i under hösten. Tolv samhälle får det plats där inne. Det har ståttpå önskelistan länge och nu fick jag chansat köpa en välskött paviljong. Det var lie jobb innan vi fick hem den för hjulen var så gamla att slangen kröp ur däcken. Vi hade ett par  hjul från en skrotad huggare så vi gjorde en hjulaxel och hängde på dom hjulen bakom dom trasiga, så kom vi hem till slut.

Nicke har varit här och kört ut gödsel och sen kom Uno och plöjde ner det. Efter lite harvande på plöjningen och stenplockning blev det en fin såbädf till rapsen.

Nu till hälegn har viEkorundan här på gården. Då har vi öppet från 10-16 lördag och söndag. Titta in o h kolla på grisarn, vår hushållsko, vår fina trädgård eller klättra i halmbalarna. Är du hungrig så har vi stenungnsbakad pizza, grillad korv, mackor, te och kaffe..

Barnen brukar gilla att titta in i grävmaskinen eller tröskan,lastaren och traktorn.

Ta det lugnt där ute.

Regn

Hej igen.

Då faller äntligen lite regn. Det är som en öken här på våra marker och då har vi ändå ganska vattenhållande marker. Vi har fått helsädesensilera vårvetet för att få ihop foder till korna, ja även grisarna äter ensilage om vintrarna. Vi fattas fortfarande grovfoder till korna men håller tummarna för att det ska bli en grässkörd till här nu i höst eftersom det nu till sist har börjat regna.. Vi har för första gången på många år även kört in hö. Det var inget större problem att få det tort i sommar, ja vi måste försöka se positivt mitt i den eländiga torkan.

Häromdagen sådde vi havre efter att vi tröskat rågen. Det är ett sista desperat försök att få ihop ytterligare lite ensilage till vintern. Har vi lite tur med en lång varm höst ska det hinna bli en hyfsad skörd ut i oktober- november. Jag har aldrig varit med om sånna här åtgärder någon gång som bonde men det är mycket speciella omständigheter i år.

Vi ska också så svedjeråg nu för att kunna låta korna beta av det en eller två gånger i höst. Det står sedan kvar i över vintern för att bli till spannmålsskörd 2019 . Det krävs nya eller rätare sagt nygamla metoder nu för att klara av livsmedelsförsörjningen i Sverige.

Vi hugger lövsly som korna nu äter med stor aptit. Sälj,vide,asp,fågelbär. Vi har hamlat förr så det var naturligt för oss att börja hugga löv åt korna.

Vi kan glädjas åt att allt arbete som vi lagt ner med våra gamla spannmålssorter under många år nu bär frukt. Vi har trots torkan fått en lika bra rågskörd som vanligt. Höstvetet har gett ca 90%. Vårvetet 80%. Vårkorn 60% . Havren var det stora bottennappet i år på 40% av normalskörd.

För att möta den dåliga skörden som torkan medfört kommer vi att slakta ut en del av vår gris och kobesättning. Vi kommer bla att börja göra korv, grillkorv och chorizo.

En sak att se framemot är att vi har öppet hus här första helgen i september för då har vi den årliga ekorundan. Det brukar komma hundratals besökare för att åka på grissafarie, käka pizza och korv elleren fika med bulle och kaka. Eller bara njuta av lantlivet medan barnen går lös i maskinlandet..

Ta det lugnt där ute.

 

VM

Hej igen.

Det har fortfarande inte regnat så det börjar bli riktigt kritiskt med både bete och grässkörd. Vi har huggit det sista gräset som vi delvis ska ta in som hö. Det är en riktigt dålig grässkörd vi bärjar.  Betet har börjat sina så vi stödforar med ensilage nu. Det har jag aldrig behövt göra förr. I morgon skall vi hugga kornet som vi  skulle tröska för fodertill grisarna. Det får bli helsädesensilage i stället. Det gäller att ta till alla knep nu för att få ihop foder till vintern. Vi kommer också slakta ut fler djur än vanligt och minska ner grisantalet under vintern. Har pratat med många äldre bönder som säger att dom inte varit med om så här svårt läge. Det är Inte kul….

Jag hoppas folk är så vettiga att dom köper Svenskt kött nu för det kommer att bli utslaktning på grund av torkan. Annars får det grävas ner helt enkelt.

Nå…då var det färdigkräkt för denna gången. Nu till något roligare. Det blir en himla massa honung i år och vi har fördubblat mängden bisamhälle med avläggare. Det har gått riktigt bra och samtliga har nu en äggläggande drottning. Vi köper inte in några drottningar för det fixar bina själva.

En annan rolig sak är att det går väldans fort att få tvätten torr i denna våldsamma värme.  Det är nätt och jämt man hinner hänga upp tvätten förrän det är klart att ta ner den snustorr.

Vi har egen mjölk nu för Svarta- Stina är en välldigt snäll och duktig mjölkko. Vi mjölkar tre gånger i veckan ungefär, sen tar kalven resten. Caroline gör både hårdost och färskost. Alla människor borde ha en mjölkko och vem vet vem vet….

Vi håller nu på som bäst att röja ut för den nya varmluftstorken och dom nya silos som skall vara i den nya kvarndelen som vi har börjat bygga. My och Måns har slitit hårt med gammal isolering och annan skit i det gamal svinhuset.

Vi har faktiskt hunnit vara på ett par dagars semester också. På Kosteröarna. Nja semester o semester. Jag hade semester och Caroline jobbade. Hon höll bakningsundervisning för bagarna på Kosters trädgårdar. Jag  cyklade mest rundor och badade. Det finns lite jordbruk på sydkoster. Alltid intressant med ö- bor. Dom sköter sig själva, det ligger i generna.

Vi har fotbolls VM nu. Som vanligt blir det på blodigt allvar. Sverige är vidare trots förlusten mot Tyskland. En spelare orsakar en frispark som det blir mål på och genast blir personen en syndabock.    Det är så enkelt att att sitta hemma framför en dator och hitta på den ena idiotiska kommentaren efter den andra. Till och med hot framför dom värsta idioterna. Sverige är nu vidare i alla fall och det ska bli kul att följa fortsättningen.

Hur som helst så är det med fotboll som allt annat. Det gäller att vara tillräckligt smart för att klara av det och tillräckligt dum i huvudet för att tycka det är så himla viktigt.

Tacka vet jag slungboll..

Ta det lugnt där ute.

Tort

Hej igen.

inget regn ännu. Prognoserna säger dock att det är regn på gång. Det är helt nödvändigt nu. Höstspannmålen ser ju ut att reda sig men vårspannmålen får stryk nu. Mitten på -90 talet hade vi en sån här torka men den kom lite senare på året och gjorde då inte så stor skada.

Johan och Roland har varit här och ensilerat första grässkörden. Det blev inte mer än halv skörd. Det är bara att hålla tummarna att det kommer bra med regn för nästa grässkörd.

I morgon kupat jag potatisen igen. Det är nog sista gånger för i år. Blasten börjar bli stora nu. Kommer det inget regn snart måste vi fixa någon sorts bevattning.

Caroline är i Kungsträdgården och bakat med Sebbe o kompani. Smaka på Stockholm kör i år igen. Det är tydligen en himla massa folk där. Jag tänkte ett tag att jag skulle åka dit jag med men det där Stockholm ligger ju så avsides så jag blir nog hemma……

Vi har slungat honung faktiskt. Vi brukar bara göra det en gång om året men i år har dom dragit in så mycket att vi får göra det två gånger tror jag. Vi får se hur det ser ut framåt. Vi har tagit flera avläggare nu så det ska kunna bli lite fler samhälle framöver.

Jag tog ledigt idag och åkte till bla Blåherre mölla. Där  träffade jag Ingmar som fixade lie i vattenmöllan. Har ni inte varit där så åk dit för det är en välldigt fint plats.

Våra grisar Helan o Halvan var i Hässleholm och gjorde succé. Norra Skåne hade sitt vanliga ståte på nationaldagen så folk skulle gissa vikten på Helan.

Nu ska jag frossa i mig en skål med våra jordgubbar. Det äter vin nu på både längden och tvären. Dom trivs också i värmen precis som bina.

Ta detlugnt där ute.

Mat och lärarbrist.

Hej igen.

Vi jobbar på för fullt här på Källunda. Ett MOP hus är nu levererat till Halland och vi ska åka dit och göra slutmonteringen.

Allt är sått nu som ska sås. Gör ett experiment nu i vårkornet. Har i dagarna sått svedjeråg i det uppkomna kornet. Tanken är att efter kornskörden växer rågen till sig och korna kan nog beta det ett par gånger på hösten. Rågen övervintrar och ger skörd nästa höst då. Genom att så rågen i kornet utan en ny Jordbearbetning så sparar vi en massa energi. Korna får extra bete under hösten och fältet står grönt under vintern, vilket minskar urlakning av växtnäring och hämmar ogräs. Vi läste i en bok att bönderna gjorde så här i Norrland 1800 frösihjäl… Vi får se om det funkar.

Vår hushållsko SvartaStina har kalvat , så nu har vi egen mjölk. Sån himla lyx. Vi tar in kalven på morgonen och kon får gå ute och beta  . Sen tar vi in Stina på kvällen och mjölkar henne och sen går ko och kalv ihop på natten. Vi delar alltså mjölken med kalven. Det funkar det vet jag för vi provade för 20 år sedan.

Det är himla torrt nu. Det är bra att ha ganska torktålig mark som vi har sånna här år. Det var mindre roligt i höstas kan jag säga med så mycket regn som vi fick sista halvåret ifjol. Höstrågen är redan 1,5 meterhög. Den verkar att trivas i torkan. Värre är det med gräset och betet till korna. Vi får ta av grässkörden nu till betet helt enkelt.

Caroline har gått kurs i biodling och körigång med ett samhälle i sin topplistkupa nu. Det är en modell där bina bygger lite mer som dom själva vill utan mellanväggar som vi har i dom vanliga kuporna. Det är spännande med topplistkupan. Får se om det funkar.

Potatisen har vi kupat två gånger. Potatisen skriker efter vatten nu. Det växer trots allt. Sava, conect och princes har vi satt i år.

Det är ju lärarbrist säger dom på radion. Lärarna är ett lågstatusyrke säger man. Det är det nog. Efter mat och demokrati för ett land kommer utbildning tycker jag. Lärarna har ju hand om en av vår viktigaste resurs inför framtiden, barnen. Bättre betalt och bättre villkor för lärarna är nog ett måste så fler vill utbilda sig. Det måste också följas upp med bättre kontroll på lärarna. Rent för många lärare där ute är lärare i dag som absolut inte ska vara lärare. Det var det när jag gick i skolan och det har inte blivit ett skvatt bättre. Det är nästan en oantastlig sektkänsla över vissa lärare. Det finns bra lärare, riktigt bra. Jag har kanske bara haft oturen att få några av dom sämsta.

Kan påminna om att det är matbrist också i landet Sverige. Tydligen har någon myndighet uppmärksammat detta och påminner om att vi ska ha beredskap för en eventuell kris. En veckas mat ska vi ha i hemmet. Ja hettar det till så landets gränser stängs eller någon annan kris så har vi mat till mindre än halva  den svenska befolkningen. Det är löser sig. Vi sätter oss i en flyktingbåt och ger oss ut på havet och hoppas något vänligt sinnat land vill ta emot oss så vi kan få det allra viktigaste. MAT……

Ta det lugnt där ute.

Svalan

Hej igen.

Nu har även svalorna kommit så nu är ordningen som det ska vara. Vetet och rågen som vi sådde i höstas växer så det knakar. Vi har nu fått ut all gödsel till vårbruket. Både flytgödsel och fastgödseln. Fastgödseln komposterar vi ett år innan den sprids ut. På så sätt går det inte åt en massa energi i jorden för att bryta ner den utan den kommer ut på åkrarna som mera färdigt mull och tillgängligt näring.

Vi har sått havren, kornet, nakenkornet och emmer. Vi har lite vete och potatisen också. Ja en del gräsfrön med. Fånggröda som består av rajgräs ocqh vitklöver sår vi i all spannmål, både höst och vår spannmål. Den växer sig stark efter skörden av huvudgrödan och samlar näring hela vintern och konkurrerar med ogräsen. Den sås ca två veckor efter huvudgrödan. Uno har som vanligt varit här och plöjt all mark med stor omsorg.

Caroline jobbar för fullt i grönsakslandet med alla grönsaken som ska sås och sättas ut. Där har potatisen redan kommit upp.

Jag har öven hunnit vara i Vetlanda och gått på oxkörarkurs. Ja ni läste rätt. Jag har för första gången i mitt liv kört med oxar. Lika härligt som att köra med häst men svårare tror jag för till min stora förtjusning så gör oxarna lite mer som dom själva vill. Det gillar jag. Man får locka dom helt enkelt att göra som man vill  och för det mesta blir det rätt. Från början hadevi fler oxar än kor på gårdarna faktiskt. Inte så konstigt, det behövdes ju dragdjur. Oxarna går långsammare än hästarna och är starkare har jag förstått. Det borde vara smartare att köra med hushållkon för då harvi ännu större anledning till att skaffa hushållsko. Tål att tänka på..

Hörde på radion att dom i många städer börjar oroa sig för att affärerna flyttar ut från stadskärnorna . Intressant tanke för dom flesta köpcentrum byggs ju nu ute på landet, tyvärr ofta på prima åkerjord. Men vist är det lite märkligt att folk flyttar in till stan för att få nära till allting och sen tar bilen ut på landet för att handla.. varför inte då bo kvar på landet där  affärerna redan är.

Jag får inte Nobels litteraturpris i år heller…..för det ska inte delas ut nåt. Min fru hävdar bestämt att jag måste skriva ett par böcker först om jag ska få något pris. Det räcker inte med att bara omnämnas i några böcker….. Jaja jag har faktiskt både silver och guldfisken från simskolan i Krusebökesjön 1969. Kallt som fan var det i vattnet minns jag….snudd på barnmisshandel att tvingas i vattnet i mitten på juni i en källsjö. Jane Olsson som var simskolefröken sa man inte emot för då slängde hon i oss..för simma skulle vi….

Ta det lugnt där ute.

Sädesärlan

Hej igen

Så kom hon då. Den där svart vita lilla fågeln med den långa vippande stjärten. Sädesärlan. Hon är mitt riktmärke för mig att våren är här. Hon brukar ses ute på gödselstacken men i år såg jag henne först ute hos grisarna. Mycket vacker fågel och vilken fart det är på dom.

Vi har haft himla fint väder nästan en vecka nu. Vi har börjat harva på stubbåkrarna nu och i morgon kommer Nicke och kör flytgödsel. Den ska harvas ner direkt och det sköter Måns. Vi har ju skaffat en lite nyare traktor nu med fungerande ljuse och allt möjligt. Härom dagen var Måns med traktorn hos Magnus Svensson och la på dubbelmontage. Det blev hur bra som helst. Den blir ju riktigt bred nu med lite packskador på åkrarna. Vi har överlag alldeles för stora och tunga maskiner att köra med i jordbruket numera. Gränsen för hur tunga  maskinerna får vara har enligt mej passerat för minst 25 år sedan.

Vi har haft Rebecka här en vecka. En mycket smart, arbetsam och trevlig praktikant från lantbruksskolan. Hon har hjälpt till med allting. Med grisarna,och korna. Klyvt ved och skött rensverket som rensar utsäde till vårbruket. Hjälpt Måns i MOP verkstaden mm mm.

Korna kalvar en efter en nu. Det har gått fint än så länge. Alla har överlevt. I fjol hade vi ett elände vid kalvningarna, måtte det gå bättre i år.

Bina har varit ute på sin livsviktiga rensningsflygning nu. Dom skiter överallt men det gör inget för det är så himla gott att se dom flyga igen. Ett samhälle har tyvärr dött i vinter och ett är ganska svagt men det förstärker vi efter hand. Jag har rengjort alla bottnarna i kuporna nu så det är full fart på dom. Det går inte att gå in i själva ramarna ännu för att se till som för då kan det gå helt fel och dom kan faktiskt bli stressade och få panik av det. Nu brukar jag inte röra mycket alls i dom. Dom mår bäst om dom får vara ifred helt enkelt. Vi har inte heller någon speciell avel heller som vi använder utan dom får sköta det själv som dom gjort i 30 000 år eller nåt. Vi människor vill ju så gärna tro att det är vi som begriper allting bäst. Men alla kan ju inte vara så förståndiga som dom är i tex. Svenska Akademin.

Ta det lugnt där ute.

Riktiga OS

Hej igen.

Vi har fortfarande full vinter här i Skåne. Det gör så gott för naturen, jorden och djuren. Så här mycket vinter har vi inte haft i Skåne dom senaste fem åren tillsammans..

Det enda som möjligen kan bekymra mig lite är att bina inte har kommit ut på sin rensningsflygning ännu. Under vintern så äter dom ju av sin insamlade honung. Är det då tillexempel mycket lushonung dom ätit under vintern med mycket svårsmälta mineraler i så samlas resterna i ändtarmen. Dom får förstoppning helt enkelt. Rensningsflygningen kan ibland ske redan i januari- februari. Men i vinter har dom inte varit ute alls.. Det är liv i alla kuporna i alla fall det har jag kollat men än är inte faran över.

Vi har inte fått fler kalvar sen sist. Det är ovanligt sent i år. Dom hade kanske på känn för nio månader sen att det skulle bli kallt nu. Inte helt omöjligt….

Det är full fart med MOP hus tillverkningen. Måns jobbar ju heltid med det. Caroline ystar ost och kärnar smör. Klyver bränne och hinner även med att undervisa på högskolan i Kristianstad ett par dagar i veckan.. Livsmedelsvetenskap…..

Det har varit Mello också. Jag börjar nog bli riktigt gammal för jag börjar tycka det är rätt kass. Med några få undantag så ser alla ungefär lika dana ut och sjunger i stort sett samma låt, dansar samma danssteg och är inte mer än ca 16 år gamla. Efter fem timmar har man ju glömt låten… ja ja det snackas ju om det och SKRIVS……..

Det riktiga OS är igång nu. Paralympics. Tävling för människor med något handikapp. Helt makalösa prestationer. Att ställa sig på ett par skidor utan något handikapp och lär sig köra fort kan ju vilken idiot som helst klara av. Men att tex ge sig ner för en slalombacke sittande på bara en skida är för mig en gåta. Jag hade inte tagit mig ner för dom backarna gående ens….utan att ramla. All heder till alla som är med i Paralympics.

Tacka vet jag bollen i burken.

Ta det lugnt där ute..

Kulturspannmål och lantrasdjur

Hej igen.

Himla härligt väder har vi nu. Vi passar på att hugga lite i skogen nu. Vi har ett skogsskifte som är riktigt blött och vi har ju barfrost nu sen en vecka tillbaka. Det gäller att passa på nu, det är nog fem år sedan det var så fruset i markerna som nu. Det är ett skogsakifte där dom bröt torv förr i tiden så det är gropar med jämna mellanrum där som är riktigt blöta.

Våra kor har börjat kalva nu. Två kalvar har vi fått och det har gått bra. Den första fick vi hjälpa med diandet för den fattade inte var maten var någonstans. Nu går det bra men kalven verkar vara lite bakom flötet.

Vi har startat en kurs här på Källunda. En gång i månaden ses vi och pratar om kulturspannmål och lantrasdjur. Ett mycket härligt gäng från halva Sverige vill lära sig mer om dessa ämne. Det är bönder, mjölnare, självhushållare, odlare, och andra. Fantastiskt kul att få dela med sig av sina kunskaper och få massor tillbaka. Det är totalt sex träffar. Nästa gång ska det handla om lantraser och Stefan från Hushållningssällskapet kommer hit och ska prata om sådd, utsäde mm. Dom fick faktiskt hemläxa till nästa gång. Vi har delat ut olika sorters spannmål till alla deltagare och nu ska dom börja med att göra grobarhetstest. Sen ska som även så några ax till våren och sköta det till och med tröskningen.

Det börjar bli dax att plocka fram sättpotatisen nu så dom kan förgro. Om dom förgror så tjänar man en vecka minst. Mycket viktigt så potatisen kommer snabbt upp ur jorden och kan börja växa sig starka.

Vi har ju haft OS en vecka nu. Jag har inte sett något av det på tv men haft det i lurarna. Vi har bara skogs-tv så vi har inte rätt kanaler för att kunna se det. Jag ligger inte sömnlös över det precis.Tjejerna levererar ju helt fantastikt. Det är ett enda spektakel det där. Ibland leker jag med tanken att vi skulle förbjuda pengar i samband med sport, undrar hur många som skulle hålla på då…

Tacka vet jag en riktig lingrävare…..

Ta det lugnt sär ute.

 

Fullt ös på Krölle

Hej igen.

Ett besynnerligt regnanade dränker oss sanart känns det som. Är så himla less på detta blöta skitväder.

I dag har vi haft Per- Ola här. Han har renst sitt fina Ölandsvete. Han tröskade sitt vete innan allt regnande och har fina bakegenskaper på det. Trevligt med en sån ekonisse.

För ett par veckor sen hade vi besök hos grisarna. Vi har en sugga och en galt som går för sig själva i en hage bakom stallet. Ja dom är faktiskt tre grisar där, Snörvel också. Han har något medfött fel i trynet så han snörvlar mest, därav namnet. Suggan heter Klara och galten heter Krölle, inte att förväxla med Krille i Ynglingarum. Dom är inte ens lika, jo möjligen lika okammade. Krölle är en Ungerskt ullgris så det passar bra med ett namn som Krölle.

Jag kom ut till detta udda grisgäng och skulle utfodra dom på morgonen när jag såg att dom helt plötsligt var tre stycken. Men vad nu då, vad är detta. Tydligen hade inte Krölle gjort vad han skulle för Klara brunstade på nytt och det hade inte undgått i riktigt stor vildsvinsgalt som nu uppvaktade henne för fullt.. jag gick därifrån och fick tag på våra jägare som inte vanligtvis är några större vildsvinsjägare men nu var dom alerta och kom med en gång faktiskt. Mycket lugnt och behärskat togs grisen av daga. Vi blev oroliga för hur Snörvel, Krölle och Klara skulle reagera när det small och vildsvinet ramlade ihop mitt framför fötterna på dom. Snörvel stod helt stilla och bara såg på. Krölle som förståndigt nog hade hållit sig på avstånd kom nu springande på bakbenen rätt bort till Klara så hon fick sig ett skott mitt i uppståndelsen. Krölle verkade välldigt nöjd med att vildsvinsgalten var borta för tid och evighet. Komma här o komma…

Ta det lugnt där ute.

×