Lite för varmt

Hej igen.

Här är det full fart som vanligt. vi har nu en praktikant från Holma folkhögskola här. vi har haft en himla tur med dom sista praktikanterna. Helen som hon heter är verkligen intresserad och arbetsam. Vi har släppt ut grisar, smällt bivax, rensat rågutsäde och en hel massa annat.

Vi hittade för ett par år sedan en matkällare under huset där vi inte trodde det var någon källare överhuvud taget. Vi skulle gjuta lite på golvet i vardagsrummet där vedspisen skulle stå. När vi sågade upp golvet för att få plats med betongen märkte vi att det kändes håltomt inunder. Vi tog upp ett par plankor till och hämtade en ficklampa. Jodå där var en riktigt fin matkällare med fogade gråstensväggar. Caroline och Helen har sänkt golvet ett par decimeter. Burit upp allt med spannar, ett riktigt slit men nu ska dom ösa ner makadam,  sen ska det gjutas. Det finns ingen ingång utifrån så det blir att göra allt inifrån. Det blir en lucka i golvet helt enkelt.

Vi har nu äntligen fått igång vårt stora timmersåg. Det har legat i malpåse i flera år men nu kör vi igen. Det är så väldans häftigt att förädla sitt egen skog. Så nu blir det plank i ek, bok, körsbär, ask, alm, björk, sälj, hägg, gran, fur, mm. Då jag är Killebergare från första början så är det lite naturligt att jobba med trä. Tillbringade mycket tid i dom olika träleksaksfabrikerna som låg i Killeberg. Det var fyra stycken som jag minns det. Nu finn det ingen kvar. Det görs  i Kina nu.

Vi fick ju förmånen att köpa en bipaviljong i höstas. Vi har så smått börjat att flytta in bina där nu. Bina har inte riktigt gått in i sitt vinterklot ännu så dom är lite kinkiga när jag stör dom nu. Det är för milt för att dom ska sätta sig till ro. Dom flög som sören häromdagen när bivaxsmältaren var igång. som sagt lite för varmt..

Nu tjötar vi inte mer idag, må så gott.

Dagens ordspråk: Det är bara dom kloka som ändar åsikt…

Ta det lugnt där ute.

Bröllop.

Hej igen.

Jösses vad tiden går.. Vi har hunnit med mycket. Måns har satt sig  skolbänken i vinter, han ska bli ännu vassare på att svetsa har han tänkt sig. Alltid bra att utbilda sig. Vi är inta helt själva nu på gården jag o Caroline. Hassan har varit här på praktik. Han är en bonnapåg från Syrien. Flydde till Sverige från bomber och granater och annat helvete som det medför. Hassan är verkligen på min tio i topp lista på praktikanter. Plikttrogen, arbetsam och pålitlig. Hade alla svenskar varit som han hade vi haft ett riktigt trevligt land att vara i.

Andra skörden av gräs blev riktigt bra. Vi har nästan så vi klarar oss i vinter. Vi sådde havre tidigt i augusti som nu är halvmeter högt. Vi släppte ut korna på det nu i helgen. Kornas bete är slut men nu kan dom beta ett par veckor till.

Vi har sått höstråg och höstvete. Även lite höstspelt. Jag räknar kallt med att det blir tort nästa sommar också så det blev  mycket höstsådd. Höstsådda grödor är torktåligare.

Vi var och snackade om årets skörd  i Malmö på SM i mathantverk för ett par veckor sedan. Caroline var domare i surdegsbrödstävlingen. Jag snackade mest…..

Skördemarknaden som är i slutet på september var vi som brukligt på. Förutom grisarna som var med så bakade vi pizza i vedugnen. Det blev lite varmt och ytterskalet som är träpanel började brinna. Pulversläckaren räddade dock situationen. Det var nog tio personer som stod och filmade när jag agerade brandman. Efter det sålde vi svedda pizzor som bara sen.

Vi har ju haft ett val till Sveriges riksdag också. Jag tycker det är lite läbbigt som utvecklingen är nu. Eller för att se positivt på det hela så är jag verkligen glad att mer än 82% av av Svenskarna inte röstade på ett högerextremistiskt, rasistiskt nationalistiskt parti.Nasiterna marscherar på våra gator igen och längs vägen står sverigedemokratena tysta och viftar med svenska flaggor.Det är inte heller en tillfällighet att bilbränderna upphörde helt efter valet.

Nej fan nu något vettigare. Vi har just fått iväg ett nytt MOP hus som åkte mot Halland. My och jag åker på tisdag för att göra slutmonteringen. Bosse har varit och hjälpt oss att få det färdigt. Kul typ..

För en månads sen kan ni tro gubben fick klä upp sig, jodå, både slips och kostym. Min äldste grabb gifte sig md en förtjusande kvinna. Det blir bra det känner jag på mig. Jo jag höll tal också. Flabba i tid och otid det är jag bra på men när jag skulle hålla tal på min sons bröllop var jag inte så vid i käften. Jag blev inte utslängd från festen så det gick nog bra tror jag.

Dagens ordspråk.: Det är bara folk som har vett att hålla tyst som man verkligen lyssnar på…

Ta det lugnt sär ute.

Ekorundan

Hej igen.

Nu har gräset hunnit växa en god bit sen det började regna efter torkan. Vi har sått Svedjeråg som redan är 15  m lång. Rapsen som vi sådde står också fint i raderna. Vi har slungat honung en gång till nu och ska börja invintra bina. Dom får hälften socker och hälften honung att äta i vinter. Bina drog in ganska mycket sk lushonung nu i höst , speciellt från ekträden. Det är en honung med mycket mineraler i så extra nyttig för oss men inte bra att invintra bina på. Vi går noga igenom bi samhällena för att plocka bort så mycket lushonung vi kan se.

Vi har också skaffat en bipaviljong som bina ska flytta in i under hösten. Tolv samhälle får det plats där inne. Det har ståttpå önskelistan länge och nu fick jag chansat köpa en välskött paviljong. Det var lie jobb innan vi fick hem den för hjulen var så gamla att slangen kröp ur däcken. Vi hade ett par  hjul från en skrotad huggare så vi gjorde en hjulaxel och hängde på dom hjulen bakom dom trasiga, så kom vi hem till slut.

Nicke har varit här och kört ut gödsel och sen kom Uno och plöjde ner det. Efter lite harvande på plöjningen och stenplockning blev det en fin såbädf till rapsen.

Nu till hälegn har viEkorundan här på gården. Då har vi öppet från 10-16 lördag och söndag. Titta in o h kolla på grisarn, vår hushållsko, vår fina trädgård eller klättra i halmbalarna. Är du hungrig så har vi stenungnsbakad pizza, grillad korv, mackor, te och kaffe..

Barnen brukar gilla att titta in i grävmaskinen eller tröskan,lastaren och traktorn.

Ta det lugnt där ute.

Regn

Hej igen.

Då faller äntligen lite regn. Det är som en öken här på våra marker och då har vi ändå ganska vattenhållande marker. Vi har fått helsädesensilera vårvetet för att få ihop foder till korna, ja även grisarna äter ensilage om vintrarna. Vi fattas fortfarande grovfoder till korna men håller tummarna för att det ska bli en grässkörd till här nu i höst eftersom det nu till sist har börjat regna.. Vi har för första gången på många år även kört in hö. Det var inget större problem att få det tort i sommar, ja vi måste försöka se positivt mitt i den eländiga torkan.

Häromdagen sådde vi havre efter att vi tröskat rågen. Det är ett sista desperat försök att få ihop ytterligare lite ensilage till vintern. Har vi lite tur med en lång varm höst ska det hinna bli en hyfsad skörd ut i oktober- november. Jag har aldrig varit med om sånna här åtgärder någon gång som bonde men det är mycket speciella omständigheter i år.

Vi ska också så svedjeråg nu för att kunna låta korna beta av det en eller två gånger i höst. Det står sedan kvar i över vintern för att bli till spannmålsskörd 2019 . Det krävs nya eller rätare sagt nygamla metoder nu för att klara av livsmedelsförsörjningen i Sverige.

Vi hugger lövsly som korna nu äter med stor aptit. Sälj,vide,asp,fågelbär. Vi har hamlat förr så det var naturligt för oss att börja hugga löv åt korna.

Vi kan glädjas åt att allt arbete som vi lagt ner med våra gamla spannmålssorter under många år nu bär frukt. Vi har trots torkan fått en lika bra rågskörd som vanligt. Höstvetet har gett ca 90%. Vårvetet 80%. Vårkorn 60% . Havren var det stora bottennappet i år på 40% av normalskörd.

För att möta den dåliga skörden som torkan medfört kommer vi att slakta ut en del av vår gris och kobesättning. Vi kommer bla att börja göra korv, grillkorv och chorizo.

En sak att se framemot är att vi har öppet hus här första helgen i september för då har vi den årliga ekorundan. Det brukar komma hundratals besökare för att åka på grissafarie, käka pizza och korv elleren fika med bulle och kaka. Eller bara njuta av lantlivet medan barnen går lös i maskinlandet..

Ta det lugnt där ute.

 

VM

Hej igen.

Det har fortfarande inte regnat så det börjar bli riktigt kritiskt med både bete och grässkörd. Vi har huggit det sista gräset som vi delvis ska ta in som hö. Det är en riktigt dålig grässkörd vi bärjar.  Betet har börjat sina så vi stödforar med ensilage nu. Det har jag aldrig behövt göra förr. I morgon skall vi hugga kornet som vi  skulle tröska för fodertill grisarna. Det får bli helsädesensilage i stället. Det gäller att ta till alla knep nu för att få ihop foder till vintern. Vi kommer också slakta ut fler djur än vanligt och minska ner grisantalet under vintern. Har pratat med många äldre bönder som säger att dom inte varit med om så här svårt läge. Det är Inte kul….

Jag hoppas folk är så vettiga att dom köper Svenskt kött nu för det kommer att bli utslaktning på grund av torkan. Annars får det grävas ner helt enkelt.

Nå…då var det färdigkräkt för denna gången. Nu till något roligare. Det blir en himla massa honung i år och vi har fördubblat mängden bisamhälle med avläggare. Det har gått riktigt bra och samtliga har nu en äggläggande drottning. Vi köper inte in några drottningar för det fixar bina själva.

En annan rolig sak är att det går väldans fort att få tvätten torr i denna våldsamma värme.  Det är nätt och jämt man hinner hänga upp tvätten förrän det är klart att ta ner den snustorr.

Vi har egen mjölk nu för Svarta- Stina är en välldigt snäll och duktig mjölkko. Vi mjölkar tre gånger i veckan ungefär, sen tar kalven resten. Caroline gör både hårdost och färskost. Alla människor borde ha en mjölkko och vem vet vem vet….

Vi håller nu på som bäst att röja ut för den nya varmluftstorken och dom nya silos som skall vara i den nya kvarndelen som vi har börjat bygga. My och Måns har slitit hårt med gammal isolering och annan skit i det gamal svinhuset.

Vi har faktiskt hunnit vara på ett par dagars semester också. På Kosteröarna. Nja semester o semester. Jag hade semester och Caroline jobbade. Hon höll bakningsundervisning för bagarna på Kosters trädgårdar. Jag  cyklade mest rundor och badade. Det finns lite jordbruk på sydkoster. Alltid intressant med ö- bor. Dom sköter sig själva, det ligger i generna.

Vi har fotbolls VM nu. Som vanligt blir det på blodigt allvar. Sverige är vidare trots förlusten mot Tyskland. En spelare orsakar en frispark som det blir mål på och genast blir personen en syndabock.    Det är så enkelt att att sitta hemma framför en dator och hitta på den ena idiotiska kommentaren efter den andra. Till och med hot framför dom värsta idioterna. Sverige är nu vidare i alla fall och det ska bli kul att följa fortsättningen.

Hur som helst så är det med fotboll som allt annat. Det gäller att vara tillräckligt smart för att klara av det och tillräckligt dum i huvudet för att tycka det är så himla viktigt.

Tacka vet jag slungboll..

Ta det lugnt där ute.

Tort

Hej igen.

inget regn ännu. Prognoserna säger dock att det är regn på gång. Det är helt nödvändigt nu. Höstspannmålen ser ju ut att reda sig men vårspannmålen får stryk nu. Mitten på -90 talet hade vi en sån här torka men den kom lite senare på året och gjorde då inte så stor skada.

Johan och Roland har varit här och ensilerat första grässkörden. Det blev inte mer än halv skörd. Det är bara att hålla tummarna att det kommer bra med regn för nästa grässkörd.

I morgon kupat jag potatisen igen. Det är nog sista gånger för i år. Blasten börjar bli stora nu. Kommer det inget regn snart måste vi fixa någon sorts bevattning.

Caroline är i Kungsträdgården och bakat med Sebbe o kompani. Smaka på Stockholm kör i år igen. Det är tydligen en himla massa folk där. Jag tänkte ett tag att jag skulle åka dit jag med men det där Stockholm ligger ju så avsides så jag blir nog hemma……

Vi har slungat honung faktiskt. Vi brukar bara göra det en gång om året men i år har dom dragit in så mycket att vi får göra det två gånger tror jag. Vi får se hur det ser ut framåt. Vi har tagit flera avläggare nu så det ska kunna bli lite fler samhälle framöver.

Jag tog ledigt idag och åkte till bla Blåherre mölla. Där  träffade jag Ingmar som fixade lie i vattenmöllan. Har ni inte varit där så åk dit för det är en välldigt fint plats.

Våra grisar Helan o Halvan var i Hässleholm och gjorde succé. Norra Skåne hade sitt vanliga ståte på nationaldagen så folk skulle gissa vikten på Helan.

Nu ska jag frossa i mig en skål med våra jordgubbar. Det äter vin nu på både längden och tvären. Dom trivs också i värmen precis som bina.

Ta detlugnt där ute.

Mat och lärarbrist.

Hej igen.

Vi jobbar på för fullt här på Källunda. Ett MOP hus är nu levererat till Halland och vi ska åka dit och göra slutmonteringen.

Allt är sått nu som ska sås. Gör ett experiment nu i vårkornet. Har i dagarna sått svedjeråg i det uppkomna kornet. Tanken är att efter kornskörden växer rågen till sig och korna kan nog beta det ett par gånger på hösten. Rågen övervintrar och ger skörd nästa höst då. Genom att så rågen i kornet utan en ny Jordbearbetning så sparar vi en massa energi. Korna får extra bete under hösten och fältet står grönt under vintern, vilket minskar urlakning av växtnäring och hämmar ogräs. Vi läste i en bok att bönderna gjorde så här i Norrland 1800 frösihjäl… Vi får se om det funkar.

Vår hushållsko SvartaStina har kalvat , så nu har vi egen mjölk. Sån himla lyx. Vi tar in kalven på morgonen och kon får gå ute och beta  . Sen tar vi in Stina på kvällen och mjölkar henne och sen går ko och kalv ihop på natten. Vi delar alltså mjölken med kalven. Det funkar det vet jag för vi provade för 20 år sedan.

Det är himla torrt nu. Det är bra att ha ganska torktålig mark som vi har sånna här år. Det var mindre roligt i höstas kan jag säga med så mycket regn som vi fick sista halvåret ifjol. Höstrågen är redan 1,5 meterhög. Den verkar att trivas i torkan. Värre är det med gräset och betet till korna. Vi får ta av grässkörden nu till betet helt enkelt.

Caroline har gått kurs i biodling och körigång med ett samhälle i sin topplistkupa nu. Det är en modell där bina bygger lite mer som dom själva vill utan mellanväggar som vi har i dom vanliga kuporna. Det är spännande med topplistkupan. Får se om det funkar.

Potatisen har vi kupat två gånger. Potatisen skriker efter vatten nu. Det växer trots allt. Sava, conect och princes har vi satt i år.

Det är ju lärarbrist säger dom på radion. Lärarna är ett lågstatusyrke säger man. Det är det nog. Efter mat och demokrati för ett land kommer utbildning tycker jag. Lärarna har ju hand om en av vår viktigaste resurs inför framtiden, barnen. Bättre betalt och bättre villkor för lärarna är nog ett måste så fler vill utbilda sig. Det måste också följas upp med bättre kontroll på lärarna. Rent för många lärare där ute är lärare i dag som absolut inte ska vara lärare. Det var det när jag gick i skolan och det har inte blivit ett skvatt bättre. Det är nästan en oantastlig sektkänsla över vissa lärare. Det finns bra lärare, riktigt bra. Jag har kanske bara haft oturen att få några av dom sämsta.

Kan påminna om att det är matbrist också i landet Sverige. Tydligen har någon myndighet uppmärksammat detta och påminner om att vi ska ha beredskap för en eventuell kris. En veckas mat ska vi ha i hemmet. Ja hettar det till så landets gränser stängs eller någon annan kris så har vi mat till mindre än halva  den svenska befolkningen. Det är löser sig. Vi sätter oss i en flyktingbåt och ger oss ut på havet och hoppas något vänligt sinnat land vill ta emot oss så vi kan få det allra viktigaste. MAT……

Ta det lugnt där ute.

Svalan

Hej igen.

Nu har även svalorna kommit så nu är ordningen som det ska vara. Vetet och rågen som vi sådde i höstas växer så det knakar. Vi har nu fått ut all gödsel till vårbruket. Både flytgödsel och fastgödseln. Fastgödseln komposterar vi ett år innan den sprids ut. På så sätt går det inte åt en massa energi i jorden för att bryta ner den utan den kommer ut på åkrarna som mera färdigt mull och tillgängligt näring.

Vi har sått havren, kornet, nakenkornet och emmer. Vi har lite vete och potatisen också. Ja en del gräsfrön med. Fånggröda som består av rajgräs ocqh vitklöver sår vi i all spannmål, både höst och vår spannmål. Den växer sig stark efter skörden av huvudgrödan och samlar näring hela vintern och konkurrerar med ogräsen. Den sås ca två veckor efter huvudgrödan. Uno har som vanligt varit här och plöjt all mark med stor omsorg.

Caroline jobbar för fullt i grönsakslandet med alla grönsaken som ska sås och sättas ut. Där har potatisen redan kommit upp.

Jag har öven hunnit vara i Vetlanda och gått på oxkörarkurs. Ja ni läste rätt. Jag har för första gången i mitt liv kört med oxar. Lika härligt som att köra med häst men svårare tror jag för till min stora förtjusning så gör oxarna lite mer som dom själva vill. Det gillar jag. Man får locka dom helt enkelt att göra som man vill  och för det mesta blir det rätt. Från början hadevi fler oxar än kor på gårdarna faktiskt. Inte så konstigt, det behövdes ju dragdjur. Oxarna går långsammare än hästarna och är starkare har jag förstått. Det borde vara smartare att köra med hushållkon för då harvi ännu större anledning till att skaffa hushållsko. Tål att tänka på..

Hörde på radion att dom i många städer börjar oroa sig för att affärerna flyttar ut från stadskärnorna . Intressant tanke för dom flesta köpcentrum byggs ju nu ute på landet, tyvärr ofta på prima åkerjord. Men vist är det lite märkligt att folk flyttar in till stan för att få nära till allting och sen tar bilen ut på landet för att handla.. varför inte då bo kvar på landet där  affärerna redan är.

Jag får inte Nobels litteraturpris i år heller…..för det ska inte delas ut nåt. Min fru hävdar bestämt att jag måste skriva ett par böcker först om jag ska få något pris. Det räcker inte med att bara omnämnas i några böcker….. Jaja jag har faktiskt både silver och guldfisken från simskolan i Krusebökesjön 1969. Kallt som fan var det i vattnet minns jag….snudd på barnmisshandel att tvingas i vattnet i mitten på juni i en källsjö. Jane Olsson som var simskolefröken sa man inte emot för då slängde hon i oss..för simma skulle vi….

Ta det lugnt där ute.

Sädesärlan

Hej igen

Så kom hon då. Den där svart vita lilla fågeln med den långa vippande stjärten. Sädesärlan. Hon är mitt riktmärke för mig att våren är här. Hon brukar ses ute på gödselstacken men i år såg jag henne först ute hos grisarna. Mycket vacker fågel och vilken fart det är på dom.

Vi har haft himla fint väder nästan en vecka nu. Vi har börjat harva på stubbåkrarna nu och i morgon kommer Nicke och kör flytgödsel. Den ska harvas ner direkt och det sköter Måns. Vi har ju skaffat en lite nyare traktor nu med fungerande ljuse och allt möjligt. Härom dagen var Måns med traktorn hos Magnus Svensson och la på dubbelmontage. Det blev hur bra som helst. Den blir ju riktigt bred nu med lite packskador på åkrarna. Vi har överlag alldeles för stora och tunga maskiner att köra med i jordbruket numera. Gränsen för hur tunga  maskinerna får vara har enligt mej passerat för minst 25 år sedan.

Vi har haft Rebecka här en vecka. En mycket smart, arbetsam och trevlig praktikant från lantbruksskolan. Hon har hjälpt till med allting. Med grisarna,och korna. Klyvt ved och skött rensverket som rensar utsäde till vårbruket. Hjälpt Måns i MOP verkstaden mm mm.

Korna kalvar en efter en nu. Det har gått fint än så länge. Alla har överlevt. I fjol hade vi ett elände vid kalvningarna, måtte det gå bättre i år.

Bina har varit ute på sin livsviktiga rensningsflygning nu. Dom skiter överallt men det gör inget för det är så himla gott att se dom flyga igen. Ett samhälle har tyvärr dött i vinter och ett är ganska svagt men det förstärker vi efter hand. Jag har rengjort alla bottnarna i kuporna nu så det är full fart på dom. Det går inte att gå in i själva ramarna ännu för att se till som för då kan det gå helt fel och dom kan faktiskt bli stressade och få panik av det. Nu brukar jag inte röra mycket alls i dom. Dom mår bäst om dom får vara ifred helt enkelt. Vi har inte heller någon speciell avel heller som vi använder utan dom får sköta det själv som dom gjort i 30 000 år eller nåt. Vi människor vill ju så gärna tro att det är vi som begriper allting bäst. Men alla kan ju inte vara så förståndiga som dom är i tex. Svenska Akademin.

Ta det lugnt där ute.

Riktiga OS

Hej igen.

Vi har fortfarande full vinter här i Skåne. Det gör så gott för naturen, jorden och djuren. Så här mycket vinter har vi inte haft i Skåne dom senaste fem åren tillsammans..

Det enda som möjligen kan bekymra mig lite är att bina inte har kommit ut på sin rensningsflygning ännu. Under vintern så äter dom ju av sin insamlade honung. Är det då tillexempel mycket lushonung dom ätit under vintern med mycket svårsmälta mineraler i så samlas resterna i ändtarmen. Dom får förstoppning helt enkelt. Rensningsflygningen kan ibland ske redan i januari- februari. Men i vinter har dom inte varit ute alls.. Det är liv i alla kuporna i alla fall det har jag kollat men än är inte faran över.

Vi har inte fått fler kalvar sen sist. Det är ovanligt sent i år. Dom hade kanske på känn för nio månader sen att det skulle bli kallt nu. Inte helt omöjligt….

Det är full fart med MOP hus tillverkningen. Måns jobbar ju heltid med det. Caroline ystar ost och kärnar smör. Klyver bränne och hinner även med att undervisa på högskolan i Kristianstad ett par dagar i veckan.. Livsmedelsvetenskap…..

Det har varit Mello också. Jag börjar nog bli riktigt gammal för jag börjar tycka det är rätt kass. Med några få undantag så ser alla ungefär lika dana ut och sjunger i stort sett samma låt, dansar samma danssteg och är inte mer än ca 16 år gamla. Efter fem timmar har man ju glömt låten… ja ja det snackas ju om det och SKRIVS……..

Det riktiga OS är igång nu. Paralympics. Tävling för människor med något handikapp. Helt makalösa prestationer. Att ställa sig på ett par skidor utan något handikapp och lär sig köra fort kan ju vilken idiot som helst klara av. Men att tex ge sig ner för en slalombacke sittande på bara en skida är för mig en gåta. Jag hade inte tagit mig ner för dom backarna gående ens….utan att ramla. All heder till alla som är med i Paralympics.

Tacka vet jag bollen i burken.

Ta det lugnt där ute..

×