Annons

Nya Brogården står nu färdig – invigdes med tal och tårta

Bromöllaborna har de senaste åren kunnat följa hur nya Brogården vuxit fram och nu står det nya äldreboendet äntligen färdigt.
Kommunalrådet Jenny Önnevik fick äran att klippa bandet när boendet invigdes.
Bromölla • Publicerad 4 januari 2023
Kommunalrådet Jenny Önnevik fick äran att klippa bandet tillsammans med Per Johansson, vd Brinova.
Kommunalrådet Jenny Önnevik fick äran att klippa bandet tillsammans med Per Johansson, vd Brinova.Foto: Tommy Svensson

För två år sedan sattes spaden i marken för det som skulle bli nya Brogården. Nu är bygget färdigt och under onsdagen invigdes de nya lokalerna med bandklippning och tårta.

Ägarna Brinova var även de på plats i form av vd Per Johansson och projektutvecklingschef Stina Trimark, som också varit en del av projektet från start.

Annons

– Det är verkligen en glädjens dag måste jag säga. Första spadtaget var stort men att få stå här och inviga bygget är ännu större. Och vi är väldigt glada att vi fått möjligheten att komma in i Bromölla och investera i Bromölla, inledde Per Johansson.

Nu står Brogården färdigt för inflyttning och invigdes under onsdagen. Även allmänheten hade möjligheten att se sig omkring.
Nu står Brogården färdigt för inflyttning och invigdes under onsdagen. Även allmänheten hade möjligheten att se sig omkring.Foto: Tommy Svensson

Stina Trimark konstaterade också att ett sådant här bygge inte är någon enmansshow.

– Det har varit en lång resa men det har fått ta sin tid för att det ska bli bra, berättar Stina Trimark.

”Det är verkligen en glädjens dag måste jag säga. Första spadtaget var stort men att få stå här och inviga bygget är ännu större.”
Per Johansson, vd Brinova

En första kontakt mellan Brinova och Bromölla kommun togs redan för fem år sedan. Så småningom har en skiss över ett nytt boende fått växa fram, där också ett antal ändringar gjorts på vägen för att få det så bra som möjligt.

– Att det blivit såhär bra beror på att vi haft ett väldigt bra samarbete både med kommunen och verksamheten. Och även med JSB som byggt åt oss. Så nu går vi in i nästa fas, förvaltningsfasen, där vi kommer fortsätta att ta vårt ansvar för att detta ska bli bra, säger Per Johansson.

Gisela Beckman, funktionschef, vård- och omsorg och Linda Mattsson, enhetschef Brogården fick ta emot en tavla i inflyttningspresent.
Gisela Beckman, funktionschef, vård- och omsorg och Linda Mattsson, enhetschef Brogården fick ta emot en tavla i inflyttningspresent.Foto: Tommy Svensson

Linda Mattsson, enhetschef på Brogården har även hon varit med under resans gång så att verksamhetens önskningar och behov också har kunnat tillgodoses.

– Det känns fantastiskt att äntligen få stå här i nya fräscha lokaler, byggda utifrån en bättre arbetsmiljö, där vi också fått vara delaktiga genom hela resan. Förväntningarna har varit stora, säger Linda Mattsson.

De boende på Brogården har också kunnat följa arbetet på nära håll och om bara några dagar är det dags för de 24 boende på gamla Brogården att flyttas över till sina nya rum.

Gisela Beckman, funktionschef, vård- och omsorg, Anna-Marie Nilsson, verksamhetschef IFO, Anneli Börjesdotter Tedenlid, verksamhetschef stöd och omsorg och Emma Juhlin enhetschef IFO tittar in i ett av rummen på nya Brogården.
Gisela Beckman, funktionschef, vård- och omsorg, Anna-Marie Nilsson, verksamhetschef IFO, Anneli Börjesdotter Tedenlid, verksamhetschef stöd och omsorg och Emma Juhlin enhetschef IFO tittar in i ett av rummen på nya Brogården.Foto: Tommy Svensson

Äldreboendet är byggt i två våningsplan med två hemvister på varje våning. Till varje hemvist hör 10 personer. Samtliga lägenheter är också förberedda med skenor för att underlätta för personalen vid lyft.

– På onsdag den 11 januari flyttar alla 24 boende in i det nya. Det är många som sett fram emot flytten. Totalt finns här 40 rum och övriga rum kommer sedan att fyllas på efter hand, berättar Linda Mattsson.

Annons

Än är inte heller hela bygget färdigt. Inom kort påbörjas nämligen också förvandlingen av gamla Brogården som nu ska byggas om till trygghetsboende, för att få en helhet på området.

Fakta

Värt att veta:

Till bygget har det använts 250 ton gips.

På taket finns 188 stycken solceller som producerar husets egen el.

Målet har varit att lägga sig under Boverkets byggregler, BBR. Efter kontroller har man lyckats lägga sig 30 procent under energikravet.

Här saknas innehåll

Paola NordgrenSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons