Annons

Rondellkonst olaglig – väcker samtidigt nyfikenhet

Vem är det egentligen som tycker det är lämpligt att slå upp sitt tält i Bromöllarondellen? Är det samma konstnär som också prytt rondellen med hundar? Frågan är om konstnären vill ge sig till känna innan Trafikverket måste följa reglerna och plocka ner konstverken.
Bromölla • Publicerad 24 januari 2022 • Uppdaterad 25 januari 2022
Konstverket i rondellen måste nu plockas ner.
Konstverket i rondellen måste nu plockas ner.Foto: Mikael Persson

Enligt Kai Wallin, förman på kommunteknik är det oavsett vem det är som skapat konsten, ett trevligt inslag i vardagen.

– Det här tältet får väl ses på samma sätt som rondellhundarna, som konst. Det är däremot inget som är förankrat hos kommunen eller hos Trafikverket. Alkoholflaskorna som står där just nu kanske inte är så lämpliga dock, säger Kai Wallin.

Rondellhundarna intog Bromölla tidigare i höstas.
Rondellhundarna intog Bromölla tidigare i höstas.Foto: Mikael Persson
Annons

Kommunen har än så länge ingen aning om vem det är som smyckar rondellen och hos Trafikverket som ansvarar för rondellen så är man lika frågande till vem det är som agerar konstnär i Bromöllarondellen. Precis som många andra vill de dock gärna komma i kontakt med skaparen bakom verken.

– Det får ju ses som konst absolut. Det är verkligen ingen som bara slängt dit en hög med saker utan det är välgjorda saker och det har varit ett trevligt inslag, säger Ola Strömberg på Trafikverket.

Vet du mer? Kontakta oss! bromolla@kristianstadsbladet.se

Grinchen tog plats i rondellen lagom till jul.
Grinchen tog plats i rondellen lagom till jul.Foto: Johannes Lindén

Rondellen började smyckas redan i höstas. Först ut var så kallade rondellhundar som placerades i rondellen. Lagom till jul tog Grinchen plats och i helgen slog någon upp ett tält med tillhörande tvättlina.

Något tillstånd för offentlig konst i rondellen finns dock inte.

– Efter att ha tittat närmare på handlingen med konst i rondellen så finns det vad vi kan se inget tillstånd sökt för konstverken. Det gör att vi tyvärr inte har något annat val än att plocka ner sakerna eftersom sådant här är tillståndspliktigt, säger Ola Strömberg.

Ola Strömberg hoppas dock att konstnären ska vilja ge sig till känna och hämta sin konst.

– Vi plockar inte ner sakerna för att jäklas. Även om det är väldigt fina saker så måste vi agera enligt lagen.

– Det hade varit intressant att få kontakt med personen i fråga och göra en utställning med allt som prytt rondellen, säger Kai Wallin som också är övertygad om att det rör sig om en och samma person som smyckat rondellen sedan i höstas.

”Vi plockar inte ner sakerna för att jäklas. Även om det är väldigt fina saker så måste vi agera enligt lagen.”
Ola Strömberg, Trafikverket
Paola NordgrenSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons