Hemresan..

Ett dåligt Wifi satte stop för ett sista inlägg från byn.. Nu blir det från Flygplatsen; Heydar Alijev Ariport.. Vägen till flygplatsen hette faktiskt desamma.. Heydar Alijev road! Arenan vi tävla på; Heydar Alijev arena är en nyrenoverad superarena. Inte samma arena som jag var på förra året.. Även om den också heter Heydar Alijev Arena :). Jag skulle kunna fortsätta men ni fattar; kaka på kaka, eller som det heter här; Heydar Alijev-cookies på Heydar Alijev-cookies :)..

Hur som helst, enkelt att komma ihåg vart man varit, desto svårare att få taxin att hitta rätt Heydar Alijev.. Den rätte eller iaf den förste är landets grundare efter ryska revolutionen på 90-talet.

 

Gannby, FK Momo, Ante jag och Theo utanför en av alla..
Gannby, FK Momo, Ante jag och Theo utanför en av alla..

Jag har under veckan kallat spelen för en fasad.. Och något annat kan jag faktiskt inte säga.. Vi har bara sett ett fläckfritt Baku… Ett superarrangemang utan brister, svagheter eller misstag.. Miljarder har pumpats in för att helt enkelt ta död på eventuella misstag..
Några tecken på orättvisor, skrämmande arbetsvillkor eller andra bortrövade rättigheter syns inte heller till. Jag sa dock till TT att man får vara bra naiv om man tror detta är Azerbaijan? Denna ”fasad” har kostat flera miljarder kronor, frågan är bara på vems bekostnad…
Den enda ”miss” som gjordes, eller miss är väl att ta i. Utan mer den gång då Azererna inte klarade av att hålla uppe den välputsade fasaden var då Armenier kom in i bilden. Relationen mellan Armenien och Azerbaijan har sen krig och landsgränstvister varit extremt laddad. Under invigningen av spelen utbröts det ett extremt buande då Armeniens lag entrade arenan. Det märktes dock bara på plats då tv-produktionen hade klippt in lågmälda applåder istället för våldsamt buande. Det kändes nästan komiskt då vi tittade på Tven på hotellet men samtidigt kunde höra buropen från arenan som låg 2 kilometer kort.
Även inne i brottningshallen hade armenierna det extra tufft. Utbuade så fort deras namn dök upp på tavlan och näst intill i varje sekund de brottades. När min kompis Mark Madsen från Danmark mötte just en Armenier i första omgången i 75 kgs klassen utbröts det ett vilt jubel varje gång Mark tog poäng och Mark lyftes fram som en nationalhjälte då han tillsist vann med 10-0.

Där tjusiga fasader saknades gjorde man helt enkelt det omöjlig att se vad som fanns bakom
Där tjusiga fasader saknades gjorde man helt enkelt det omöjlig att se vad som fanns bakom.

Till och med på prisutdelningen blev de armenska idrottsmännen utbuade. Jag är inte jätteinsatt i just konflikten mellan de två länderna men att sportsmän skall utsättas för konstant förnedring och hecklande under en hel tävling inklusive prisceremonin (då tanken är att hylla dem för deras prestationen) går mitt idrottshjärta lite i sönder.

Spelens nyckelord är och har alltid varit att ”det viktiga är inte att vinna utan att deltaga” känns ganska avlägset när man sitter bredvid en säkerhetsvakt i hallen som knappt får luft i sin ansträngning att skrika ut könsord mot armeniern på mattan. Nästa sekund öppnar han dörren till mig och säga ”Welcome sir” och bugar artigt.. Sen visst, en Azerier hade säkert inte haft det lättare i Armenien. Men sen tänker heller inte Armenien söka OS år 2024 och 2028..
Idrott är ett fantastiskt verktyg när det gäller integration och för att förena människor men i fall som detta så byggs inga broar utan endast ännu högre murar..
Som en sista politisk sak så läste jag att man i azerisk media påstod att svenska människorättsorganiststioner så som ”civil rights defenders” finansierades av anti-azeriska och pro-armenska organisationer..
Brottning som är den sport där Azerbaijan har sina största chanser till guldmedaljer och har också varit den stora publikfesten här under spelen. Självaste presidenten (Haydars barnbarn) Ilham Alijev har besökt hallen bägge dagarna vilket kan ha gett de azeriska brottarna den lilla extra energin. Samtidigt har nog även domarnas insatser enligt mig påverkats en aning då minst 7000 galna azerer har skrikit hysteriskt! Bra vind i seglet gav landet 2 guld och ytterligare 4 medaljer som gjorde tillsynes presidenten nöjd.

IMG_7720.JPG
Brottningsarenan Heydar Alijev.

När Armenien i 66 kg skulle få sin silvermedalj så såg jag att presidenten hade lämnat läktaren.. Som sagt, murar…
Jag väntar med att berätta om tävlingen tills imorgon.. Då jag fått ännu en dags distans och gör nog en bättre krönika då 🙂 #skjuterpådet
Och jag ljög i början om att jag sitter på Heydars flygplats, eller då ljög jag inte men nu är huvudet lika segt som en adsl-modem så nu har jag hunnit förflytta mig och vi publicerar från Kiev istället! Vi åkte vid 00 på natten svensk tid och landar i Stockholm kl 11:00 🙂
Gonatt 🙂

P:S Blev tydligen Sthlm som levererar och lägger ut efter många om och med wifi slöa som en.. ja som ett sjukt sjukt segt internet..

×