Pass på!!

En stor världskarta med massa nålar är en klassiker. En jordglob med markeringar funkar också. En incheckningsdagbok på Facebook för den moderna typen är också ett alternativ.

Det finns många sätt att dokumentera vart man varit och rest. Jag likt många andra gillar tanken på att man på något sätt bevarar minnena och även bevisen från alla resor man gör. Det finns antagligen ingen som på riktigt tycker t-shirten med t ex Cyperns landsgräns är ett måste för garderoben. Utan man vill ju bevara sina resor på något sätt. Jag vet att jag själv vill med gott samvete kunna mig titeln ”berest”. Att just vara en berest person var någon extremt viktigt för mig när jag var lite yngre. På ett nästan löjligt sätt strävade jag mot att hela tiden besöka nya länder.

Jag fick för mig att man blev klokare och fick bra kött på benen då man hade sett saker bakom murarna från hotellkomplexen. Idag har jag tyvärr en annan syn på det hela. Nu några år senare är det mer som att man skäms varje gång man tittar på ”På Spåret” och säger högt ”-Ahh va f-n där har ju jag varit” samtidigt som man inte lyckas svara rätt på en ända fråga 🙂

Jag har hur som helst gjort en del resor genom åren. När jag och två kompisar tågluffade runt i Europa för snart 10 år sedan började min kompis Johan samla på små flaggor från varje land han besökte. Jag gillade tanken men ville inte kopiera konceptet rakt av. Originell som man försökte vara inledde man en gedigen samling av miniatyrbyggnader som skulle symbolisera alla ställen man besökt. Projektet lades ner för något år när jag insåg att det inte höll längre då man satt och budade på Tradera på en stalinstaty med utgångspris på 700 kr.

10 år senare står man alltså med en sorglig samling av ett litet Eiffeltorn och ett minicoluseum i bokhyllan.

10492153_851457864867475_5519068046747108681_n
Uzbekistan förra året. Det blir sällan ”mer kött på benen” när vi är iväg med brottningen. Hallar och hotell brukar fylla upp menyn. Men när chansen ges brukar jag försöka se lite av vad länderna har att erbjuda. Så jag bara sitter nu och väntar på att få dra på 10:an och skrika ut: Tashkent!

 

För att komma till min poäng med hela inlägget så har alltså nu ett nytt hopp tänds att konservera mina resor! Något som kanske skulle kunna ses som Jet-Setfolkets inträdesprov. När passkontollanten i Baku stämplade mitt pass insåg jag att jag nu endast är 6 stämplar (av 34 sidor) från att fylla passat och göra det obrukbart då man rest för mycket. 6 icke-EU-resor till sen kan man med gott samvete kalla sig berest 🙂

Om man missat det så är det i princip bara genom brottningen jag åker. Bara i år har jag farit runt en del:

Vi började direkt efter årsskiftet med Tyskland. Sen blev det Paris och Frankrike. Efter det var det Armeniens tur för att sen direkt åka till Iran för World cup. Där efter betade vi av Österrike och Ungern. Direkt efter det åkte jag och Robban till exotiska Danmark för träningsläger. Sen blev Nordnorge och Bodö. Sen vart det Azerbaijan och nu senast Spanien. 11 länder, mycket bra träning men också 3 viktiga stämplar inkasserade 😉

Jag skojar självklart lite när jag nu säger att jag tycker det är lite trist att nästa resor blir Polen och Ungern som är helt värdelösa länder, passmässigt då 🙂

528868_504806909021_779571310_n
Avslutar med en resebild till från Kina 2012. Ett sjukt hårt pass på muren. eller kanske bara ett spel för galleriet. Chinosshortsen får ses som en miss i detta fotomontage 🙂
×