Blomkålsöra.. en sjuk identitet..

roman-statueBlomkålsöra.. Eller som vissa kallar det ”brottar-öra”. En missbildning, en kronisk skada, en deformation av ens öron.. Jag själv ser det inte som en missbildning även om folk i allmänhet i bland säkert kan sätta den etiketten på fenomenet. Inte för att någon har sagt till just mig att jag är missbildad men när en liten flicka kommer fram och frågar nyfiket -vad har hänt med ditt öra?” och i samma sekund blir tillbakarykt av sin förälder som viskar argt -så säger man inte Lisa!!!! inser man att alla faktiskt inte ser det som något charmigt, personifierande och karaktärshöjande.

För ni som undrar så uppstår ett blomkålsöra genom att man under en längre tid får flertalet slag och smällar mot örat. Att drabbas av ”blomkål” efter endast en brottningsträning är alltså nästintill omöjligt. Det som händer är att man får en blödning inne i örat likt ett blåmärke. När örat inte längre orkar absorbera bort blodet från örat koagulerar blodet och bildar brosk. När man sen väl åker på en riktigt hård smäll då blödningen blir extremt stor sväller örat upp likt en pingisboll eller i värsta fall en tennisboll och där efter bildas brosket som sen formar om örat.

badges_of_honor

För att undvika stor broskbildning (lika med stort blomkålsöra) kan man tömma örat på blodet med hjälp av en kanyl då man suger ut blodet från örat innan det koagulerar (stelnar). När väl man fått en större blödning en gång är risken väldigt stor att man slår upp örat igen. Jag själv tömde mitt vänsteröra 7 gånger på 2 veckor under 2012 och ett flertal tillfälle under 2004 när jag fick mitt första blomkål.

Hur kan det bli så? Jo När läkaren säger att nu måste du undvika fysisk kontakt med örat i 4 veckor för att 3 timmar senare åter träna brottning finns tydligen stor risk för återfall 🙂 .. Självklart låter detta lika korkat som det är men samtidigt så är det ju endast extrem smärta och ens yttre (för alltid) som påverkas, no biggie.

Att sen söka medhåll hos sin tränare att man inte kan träna för att man har fått blomkålsöra är lite som att be om att bli utsparkad ur brottarklubben. Det brukar snarare bara sluta med att tränaren drar någon historia om hur man på 70-talet tränade med 7 brutna revben och en axel ur led och att ett blomkålsöra endast var ett skönt avbräck från den riktiga smärtan.

540319_10150759497760935_528731824_n
2012 var senast jag fick en blödning. På bilden kan man även se mitt högeröra som sen 2004 varit deformerat. Här har jag precis varit hos läkaren och tömt örat på blod. Antagligen tränade jag några timmar senare 🙂

 

Även om just symtomen ”blomkålsöra” är en klassad missbildning som man lär sig behandla på läkarutbildningen så har blomkålen också ett mervärde, framförallt hos de yngre brottarna. När jag gick på gymnasiet fanns det folk som med flit klämde sitt öra mellan två metallvikter för att på så sätt framkalla ett blomkål. ”Man var ingen riktig brottare om man inte hade blomkål” sa de gamla stofilerna som besökte brottningsgymnasiet i Klippan (där jag gick min gymnsieutbildning). Själv var man alltid lite besviken på sina egna öron varje gång någon på gymnasiet fick sitt öra blodfyllt! Man hade alltså inte lyckats ”vara hård nog” för att få denna ”Status-missbildning”.

Farsan fick det när han var 13, vilket han då och då påpekade samtidigt som han tillade att ”det var hårdare förr”.

Man kan tycka att det är ett sjukt beteende att man går och drömmer om att få missbildningar eller att man till och med är villig att förändra sitt yttre åt det bra mycket fulare hållet med flit.

Men samtidigt så finns det något charmigt i denna bisarra skada. Tänk er att vart man än befinner sig i världen så kan det dyka upp personer till en och som hälsar ”brottare i mellan” då han eller hon har upptäkt att man har blomkål, Detta händer faktiskt ganska ofta (idag är dock frågan om man sysslar med MMA minst lika stor). Vi bär vad man skulle kunna kalla en ytlig ID-bricka som säger att man brottats eller hållt på med någon annat typ av kampsport. Lite som att alla lastbilschaffisar ”tjenar” på varandra ute på vägarna höjer man handen till alla andra blomkålare.

 

 

Avslutningsvis kan jag säga att det är en sjukt smärtsam process att få blomkål. örat blir många gånger inflammerat och att sätta en nål i ett inflammerat öra är inget jag vill någon skall behöva uppleva. Annan bieffekt är att man får hoppas hörseln håller i sig för hörapparater passar inte längre och vanliga hörlurar är bara att glömma.

Nu vankas pass nr 2 för dagen som är brottning på Sparta!

Hej så länge!