Varför alla dessa läger?!

Att åka på läger! Jag pratar ständigt om att vi ligger på läger utomlands.. Varför då kanske man då undrar? Jag tänkte jag skulle i enkla former försöka förklara principen med utlandsläger.

Träningsläger inom brottningen skulle jag tro är en exceptionell och ovanlig träningsform om man jämför med många andra idrotter. Självklart så åker andra idrottare så som t ex friidrottare även utomlands för att träna men kanske mer för att komma i från den svenska kylan. Man tränar fortfarande likadant som hemma, alltså efter sina egna premisser och man följer sitt eget schema.

Brottningen bygger på andra grunder. För att bli bäst måste man hela tiden utmana sig själv genom att träna med dem bästa. Jag kan garantera att man inte kan bli bäst i världen om man bara tränar mot sämre motståndare.. enda gången det är okej att träna med sämre motståndare är väl när man väl blivit världsmästare. För då är man ju faktiskt bäst och då blir det svårt att hitta bättre motståndare.. Då antar jag (har ju inte varit i den sitsen) att man får träna mot tyngre världsmästare för att hålla kvar sin plats på tronen 🙂

Så går det till iaf. Många länder arrangerar läger och sen får andra länder höra av sig och fråga om man får komma. Det här påminner lite om Robinson i början på 2000 talet. Man skaffar sig massa allierade och pakter bildas 🙂 ”Kommer ni till vårt läger så kommer vi till ert” chargongen är relativt vanlig.

Nästa steg är när väl lägret startar. Landet som arrangerar läger är också dom som håller i taktpinnen (och här finns sällan undantag eller möjlighet att köra ett eget upplägg). Så det gäller att välja med omsorg när man planerar sina läger så man inte kommer till för slappa läger eller ännu värre, 5 pass om dagen läger :). När lägret rullar igång så har alltså ex antal länder anlänt till lägret. I detta fallet är vi här i Ungern 11 nationer på mattan vilket räknas som ett väldigt stort läger.

Själva grundtanken med internationella läger är att få brottas med så mycket internationella motståndare som möjligt. Hemma i Sverige hör man många gånger folk som ifrågasätter varför man inte bara kan stanna hemma och träna med de andra svenskarna. -Vi har ju gott om brottare hemma… hör man från staketsexperterna (dom absolut visaste och smartaste av dem alla som oftast hittas på läktaren på tävlingarna men svåra att se nere i träningslokalen). Vissa brukar också påstå att ur bredden kommer toppen.. Vilket jag inte vill dementera men samtidigt så säger all statistik, alla resultat från EM, VM och OS att om man skall lyckas vinna medaljer på mästerskap så måste man åka på internationella läger.

Här kommer då ett ”moment 22” 🙂 Jag åker alltså hit för att sparras med 10 eventuella motståndare på VM för att jag skall kunna slå dem där. Dessa 10 åker också hit för att sparras med mig  för att kunna slå mig (och de andra) på VM.. Vem vinner då?!?!

Ja, Det är en svår fråga att svara på.. Först och främst så hjälper vi varandra att bli bättre för att kunna slå den andra 40 nationerna som dyker upp på VM. Sen gentemot varandra här, så handlar det lite mer om att man kommer hit med en ryggsäck fylld med träning. Detta lägret är ny packning i väskan men endast kanske bara ett ytterfack när det väl kommer till kritan. På VM vinner inte den som tränade bäst på just ett specifikt tillfälle utan den som har gjort sin hemläxa under väldigt lång tid 🙂 Det är inget annat land som haft samma planering som oss svenskar. Turkiet, Armenien, Ungern och Iran är alla stornationer inom brottning och alla dessa länderna har vi besökt de senaste året så vi är iaf där och utmanar oss själva 🙂

Jag nämnde innan att det gällde att välja läger med omsorg och där kan man verkligen inte klaga på Ungern. jag drar snabbt laget de besitter: 59 kg: OS-brons. 66 kg: OS-silver. 71 kg: EM-silver. 75 kg EM-guld. 80 kg: Världsmästare. 85 kg VM-brons. 98 kg: Världsmästare och i 130 kg: som oss svenskar meritmässigt, alltså Ungerns svarta får 🙂

Skärmavbild 2015-08-14 kl. 14.53.18
Uppradade inför ett träningspass. Varje pass startar med att den ungerska ledaren går igenom passet. P.s man kan endast se en långhårig kille på bilden 🙂
IMG_0068
IG:s massageklinik. best in town!
extrem värme har här varit. Min rumskompis Schön kör en klassisk Calippo för att hålla nere värmen i kroppen.
extrem värme har här varit. Min rumskompis Schön kör en klassisk Calippo för att hålla nere värmen i kroppen.
Massage hos IG.. Hat-kärlek till den bänken.
Massage hos IG.. Hat-kärlek till den bänken.

 

 

×