United World Wrestling!

Ni som följt mig här på bloggen har säkert insett att det mesta här kretsar kring brottning och att brottas. Inte så konstigt då det är så min vardag för det mesta ser ut.

Efter 10 dagars lockdown på det Olympiska centret i Ungern är det svårt att nämna något annat än träning, smaken på maten och hur hård sängen har varit.

Just denna veckan har dock bestått av många tråkigheter runt om i både Sverige och världen. Idrotten känns alltid väldigt liten i dessa sammanhang. Börjar man tänka på vad folk runt om i världen utsätts för samtidigt som man själv befinner sig med 100 andra brottare som pucklar på varandra två gånger om dagen i 10 dagar i vad man skulle kunna kalla en påhittad lek. Ja, börjar man tänka så så känns idrotten alltid extremt liten obetydlig.

Jag skulle verkligen inte kalla mig politiskt aktiv. Och jag vill heller inte föra någon politisk talan. Samtidigt lever jag i ett samhälle som hela tiden påminner mig om vissa saker. Jag pratar inte bara om allt som händer i Sverige utan även i hela världen. Jag vill inte gå inte på specifika exempel för att skapa missförstånd men jag ser allt för ofta olika reaktioner och tecken på att människor gör skillnad på ”folk” och ”folk”.

Just då, när det inträffar, då älskar jag verkligen att få vara i en svettig hall i Ungern tillsammans med mina motståndare och konkurrenter och utöva våran påhittade lek tillsammans.

Jag brukar många gånger säga att charmen med brottning ligger i att man möts man mot man eller kvinna mot kvinna på en matta. En Matta där man endast har sin kroppen som sitt redskap. Att du har norska oljepengar på kontot eller endast äger två par kalsonger spelar inte roll. Om Allah, Gud eller Budda står bakom dig gör ingen skillnad. Man går alltid in på mattan som likvärdiga människor. Väl på mattan spelar inte någons bakgrund, etniska ursprung eller ens ekonomiska förutsättningar någon roll.

Här möts vi endast som brottare. Iranier mot amerikaner, turkar mot greker. Japaner mot kineser. Armenier mot Azerer. Ja till och med Svenskar mot Normän 🙂 vårt förflutna slutar existera så fort vi väl står där på mattan. I endast ett par tygskor och en tunn trikå. Vår enda identitet där och då är att vi alla är brottare. Våra mål och drömmar som idrottare må kännas väldig små och nästan löjliga i jämförelse med all hemskhet som inträffar runt omkring oss hela tiden men idrottens budskap, värdegrund och gemenskap känns ibland som världens bästa motgift mot en växande främlingsfientlighet.

Jag skulle kunna fortsätta men jag får lätta mitt hjärta i lagom smådoser 🙂

En talande bild från Lag-VM i fjol.
En talande bild från Lag-VM i fjol.

 

image-2
Jag, Schön, Robban och Mathias tillsammans med våra iranska brottarvänner i Theran förra året.

Högsta instansen inom brottningen, alltså det internationella brottningsförbundet bytte namn föra året. Man skrotade sitt gamla namn ”FILA” och döpte om sig till United World Wrestling! Det är vad jag kallar ett snyggt byte 🙂

Sitter förövrigt på flygplatsen i Budapest och inväntar vårt flyg som skall ta oss till Frankfurt för att sen väl där sätta oss på planet till Köpenhamn. När vi skåningar väl åker Frankfurt så kommer stockholmarna hoppa på sitt flyg som också skall mellanlanda innan man landar på Arlanda. Dom mellanlandar i Köpenhamn!! Självklart en lite bagatell men en nagel i ögat är det då antagligen den som bokade biljettet inte brydde sig allt för mycket 🙂

×