Dopingskandal..

Sista dagen här hemma i Sverige innan avfärden till Colorado Spring och vårt Pre-camp. Resan går via köpenhamn-arlanda-Chichago-Denver. Så med andra ord så blir det en heldag i luften.

På dagens agenda så står det mest förberedelser inför resan. Ett träningspass nere på klubben skall avverkas nu i eftermiddag också. Det har känts som man i en veckas tid bara gått och väntat på att få åka. Just den känslan tror jag är ett positivt tecken på att man börjar komma i form. Man är ivrig, man vill visa att all träning lönat sig och man vill utmana resten av världen. ingen rädsla, ingen ångest eller resfeber, bara en iver 🙂

Ett annat VM som pågår just nu är Friidrotts-VM i Kina. Jag har inte riktigt haft tid att följa händelserna så mycket som jag velat. Såg däremot att Elise Malmberg från Broby tagit sig till Semi vilket är sjukt imponerande.

Igår hann jag hur som helst med att se 100 meters finalen för herrar. Just 100 meter har för mig (som för de flesta andra) alltid varit en höjdpunkt både på OS-programet och under friidrotts-VM. Jag har än idag klara minnen från när Donovan Bailey vann i Göteborg 1995. Jag minns när jag fick lära mig att St Kitts och Nevis var ett land i Västindien genom att Kim Collins överraskande blev världens snabbaste 2003 i Paris.

Igår visade återigen Usain Bolt att han är världens snabbaste man. Diskussionen som pågått innan och efter loppet har handlat (som vanligt) om doping. ”Vem är dopad?” ”alla är antagligen dopade”, ”Han borde inte få tävla”, ”släpp dopingen fri” . Jag har hört och läst massa olika åsikter om både tvåan Gatlin och om Bolt. Att kritisera Gatlin trycker jag alla får göra. Han får självklart vara med och tävla då han avtjänat sitt straff (detta kan man tycka vad man vill om men reglerna säger att det är ok och då får man acceptera honom som en tävlande) men han måste också inse att han för all framtid har tappat all sin trovärdighet som en atlet som tävlar under lika vilkor.

Däremot klarar jag inte av människor (och Framförallt journalister som verkligen borde veta bättre) som hela tiden säger att Usain Bolt eventuellt också skulle vara dopad. I Sportpanelen i morse satt t ex Petra Thorén från Aftonbladet och påstod och spekulerade i att Bolt var dopad. Även om hon avslutar med att säga att han inte åkt fast i något test så lägger hon ändå en vinkel på sitt påstående som förringar hans insats om han nu skulle vara en dopingfri idrottare.

Att anklaga folk som inte blivit dömda för att dom är ”för bra” och ”det luktar skumt” ”alldeles för snabb utveckling” är till att förstöra idrottarens helhjärtade insatts. Även om man efteråt kan säga:

”ja, vad vad det jag sa, jag visste det hela tiden att han var dopad”

Kontentan är att jag tycker man gör alla icke-dopade idrottare en stor björntjänst när man spekulerar i att folk fuskar. Allt arbete som många idrottare lägger ner smutskastas av man blir oskyldigt dömd. Svenska rättsystemet påstår att man är oskyldig tills motsatsen har bevisats. I sportens värld däremot bevisar många av oss vår oskyldighet flera gånger om året utan att bli helt frikända från misstankar. Så oavsett om Bolt skulle ha dopat sig eller inte spelar mindre roll. Han har inte påvisats vara dopad så där av tycker jag verkligen att man inte heller får antyda att han skulle vara det. Det ända han är, är att han är helt otroligt snabb. Samtidigt så tycker jag att man aldrig skall släppa på dopingfrågan, men man får inte prata om personer utan man måste jobba med helheten.

Jag och min fysik har väl sett ungefär likadan ut i 10 år så jag väcker inte några större misstankar om doping (vad jag har hört iaf) men som 18 åring, 2004 så flyttade jag till Stockholm och började träna med Spårvägen. Spåret var Sveriges ledande klubb under den här tiden. I Januari 2005 vann jag för första gången den svenska GP-tävlingen Cup Klippan. En kompis till mig satt på läktaren och tittade och när jag hade vunnit finalen kunde hon höra 2 personer som satt och diskuterade vilka framsteg jag hade gjort sen jag flyttade till Sthlm, vart på de avslutade med:

-ja, men det är ju inte så konstigt då man vet vad dom käkar för grejer i Spåret.

Jag blev sårad när jag hörde det samtidigt som den optimist jag är så såg jag det som något positivt. ”Så dom tycker alltså att jag ser så bra ut att det inte kan ha skett på naturligt sett” :)Att döma en oskyldig och där av förminska dennes prestation är för mig oaccepterat. Sportjournalister som gör det, bevisar i samma stund att dom inte har en blekaste aning om vad det krävs för att nå den nivån. Dom agerar som en matrecensent som inte inser att man faktiskt måste förbereda och tillaga maten innan man kan äta den.

Jag kan erkänna att jag många gånger kan känna av att doping verkligen förekommer i vissa länder inom brottningen. Men jag skulle aldrig påpeka eller antyda att folk dopat sig om dom inte blivit dömda. Jag kritiserar hellre hur vissa länder sköter sin dopingpolitik.

Nog om det..

Imorgon startar resan mot en medalj i Vegas!

På nästsista passet sprack kinden lite. Så vi får se vad det sista passet i Sverige har att erbjuda :)
På nästsista passet sprack kinden lite. Så vi får se vad det sista passet i Sverige har att erbjuda 🙂
×