Only in the U.S!

USA.. Ett land som kanske många kan innan och utan, utan att ha varit där innan.. Filmer, serier, Tv-spel har satt sin prägel på hela landet. I 7 dagar har jag nu bränt igen USAs västkust tillsammans med två vänner och för att alla enklare ska förstå var någonstans jag har varit så drar jag en snabbgenomgång med hjälp av just underhållningsbranchen.

Vi lämnade alltså Mr Ocean, Elvis, Baksmällor och oönskade giftemål och satte färd mot filmen ”death valley”. lika så värdens varmaste plats, alltså Death Valley! Dalen är som den låter stendöd och det vilade en kusligt men fascinerande domedagskänsla över hela området. Just den dagen vi var där så var det lite svalare än vanligt. Bara 46 grader (man behöver inte skriva ”i solen” då skugga inte existerar där).

DSCF5008

Efter Valleyn satte vi fart mot den sista mohikanens hemtrakter: Yosemite.

Vi anländer sedan till ”Alcatraz” ”mrs Doubtfire” och ”Huset fullt”: San Francisco. SF var verkligen den första staden i USA som jag kände att den hade en egen identitet. Inget kopierat, förstorat eller skapat för turister utan bara en stad som var byggd för människorna som faktiskt bor där. Samtidigt har man lyckats behålla charmen som många andra städer dödat genom mängder av sandfärgade varuhusbyggnader som till exempel i Colorado Springs. Frisco är nog den stad jag helst besöker igen av de städer jag nu varit i.

DCIM101GOPRO
Alcatraz i bakgrunden

Hur som helst, efter Frisco tog vi bilen längst med den klassiska ”road one” ner till Santa Barbaras vindistrikt. Mer exakt så slog vi läger i den lilla danska byn ”Solvang”. Byn uppstod i början av 1900-talet av ett gäng danska lärare som hade flytt den danska kylan och börjat bygga sin egen danska by i USA. Sen tog USA över och man hittar nog inte en ”danskare” håla i Danmark än denna. Alla hus (och då menar jag verkligen alla) var korsvirkes. Dansk mat, danska leksaker, danska kläder, danskt museum.. Go big or go home helt enkelt.. Stan hade nog 5 st kvarnar som var byggda på 90-talet av antagligen frigolit eller pappe-mache. Det enda som fick finnas i byn som verkligen inte känns danskt var vin, Området är ett av de mest klassiska vindistrikten i USA.

Detta stopp var självklart ett viktigt stopp på resan då filmen ”Sideways” helt och hållet utspelar sig i detta vindistrikt. En personlig favoritfilm helt och har ni inte sett den så har ni missat något. Väljer ni att se den så ser ni också exakt var jag har varit någonstans 🙂

DSCF5121

Samtidigt som vi betade av ett par klassiska filmplatser försökte vi se så sofistikerade vi bara kunde samtidigt som vi försökte känna av tonen av japanskt päron, mörkröstat lingonchoklad och havsbruskantareller i vinet. Mina smaklökar är i dessa ändamål alltid en besvikelse för omgivningen. min smakskala består av ”riktigt gott” ”gott” ”mmmm helt okej” ”mmmmm ´host` oj.. oj. okej” (den sista är när det knappt går att dricka men kombinationen att vara artig/feg lyckas oftast skrapa fram just den meningen.

Med andra ord är jag Jack från filmen 🙂

Men jag uppskattar vin. Speciellt då jag allt som oftast håller en nolltolerans av alkohol så känns det som jag njuter lite mer än alla andra när väl jag får chansen att dricka just vin.

Efter Solvang rullade bilen vidare till LA där vi brände av de sista dagarna med bland annat strandhäng, Universal studios och Baseboll.

DSCF5424

Nu sitter jag på Flyget mellan Los Angeles och Chicago tillsammans med Fredde Schön. Vi har varit ifrån varandra nu en vecka så det var som alltid ett kärt återseende att träffa honom, i ca 10 minuter innan vi började bli irriterade på varanda då vi insåg att vi kommit en timme förtidigt till flygplatsen.

Hej så länge!

×