Klassiska Fyrstads

Sedan 1928 har Sveriges bästa brottarklubb korats genom Fyrstads. Tävlingen som också kallas Lag-SM är just en kamp mellan 4 lag. Vinnande lag avancerar uppåt i leden till nästa år. förlorade lag åker neråt i trappan. Högst upp på stegen hittar man alltså de fyra lagen som slås om titeln ”Svenska lagmästare”!

I år går finalen i Falköping den 12 December. Lagen som gör upp om SM-guldet är Falköping, Öis Göteborg, BK Ore Vinslöv samt min klubb IK Sparta.

Tävlingsformen är simpel. I brottning så finns det 8 viktklasser.

59 kg – 66 kg – 71 kg – 75 kg – 80 kg – 85 kg – 98 kg – 130 kg

Varje lag har en brottare i varje vikt. Sedan möts lagen från lägsta vikten upp till de stora grabbarna i 130 kg. Det lag som vinner flest matcher vinner matchen. Av de fyra lagen så möter alla varnadra en gång under samma dag. Detta innebär att på kvällen vet man om man krokar upp eller om man blivit igenkorkad.

Sparta är regerande mästare. Rättare sagt så är vi 3-faldigt regerande mästare. 2012 – 2013 och 2014 knep vi guldet. Men det blåser allt som  mest på toppen så det är nog många som gärna ser ett maktskifte.

Hur som helst. 2013 blev vi följda av en kamera inför tävlingen och man skapade denna filmen. Tråkigt nog är den i lite halvtaskig kvalité men den ger en bra bild om vad det handlar om att gå upp på fyrstadsmattan och försöka ta hem ett guld till sin stad och förening.

×