Konsthistoria.

Alla har olika historier varför just de började brottas. Folkidrotten ”brottning” försvann någon gång på 60-70 talet. Vilket innebar att man inte lägre spelade fotboll på sommaren och brottades på vintern. Nya idrotter tillkom och istället fanns det oftas en anledning till att man började med just brottning. Jag minns att Martin Lidberg har sagt att man tyckte han ”hade för mycket energi” så därför skulle han ”brottas av sig lite av sitt överskott”. Känns som ganska vanlig och klassisk anledning till att många barn börjar.

En annan kul anledning är Min träningskompis Robert Rosengrens startskott som beskrivs så här i en intervju i Skånesport:

Egentligen var det inte meningen att Robert Rosengren skulle bli brottare. Inte om han själv hade fått välja. För när han som sjuåring trodde sig var på väg till en karateträning hade hans pappa fintat bort honom. -Jag blev lite fundersam när alla andra i lokalen började dra på sig trikåer. Sedan fattade jag att farsan inte alls tagit med mig till någon karateträning. Han älskade brottning och jag puttades mer eller mindre in i sporten.”

I en intervju inför VM 2014 beskrev jag mitt egen historia så här:

Den förste maj 1984 vinner min farsa EM-guld i brottning i Jönköping. Samma dag föds min bror i Kristianstad. Snacka om total lycka för farsan, de var helikopter till Kristianstad, tv-reportage, skumpa och fest! Så att brorsan skulle brottas var det aldrig något snack om. Jag däremot föddes året efter, det var höst, regn och inga medaljer.

Men Sebastian behövde ju en sparringpartner och Zakarias fick tidigt följa med till träningslokalen med pappa Roger.

– Jag var stor för min ålder, och Sebastian liten. Så vi fick hålla till i en hörna för oss själva ända till någon av oss började gråta.”

Hörnan” de fösta åren var på en grå tygmatta i Solbacken i Ballingslöv. När vi väl kunde stå på egna ben förflyttades träningarna till källarlokalen under kupolen inne i Hässleholm.

Under dessa år som ung idrottare blev jag inte bara en klassisk”idrottsgrabb” utan också något av idrottsnörd. Hänga med tjejer istället för att se sportnytt fanns inte på kartan vid 10-11-12 års ålder.

Jag lärde mig mycket och fick med mig väldigt mycket oviktig kunskap på köpet som än idag bara ligger och tar plats i huvudet.

Här på Bosön (där jag befunnit mig i en vecka) hänger det minnestavlor från olika olympiader men även annan idrottskonst så som detta verk:

IMG_1983

När jag såg tavlan på Salchow fick jag åter en tydlig flashback på oviktig kunskap. Detta var från min ”fas” då jag fastnade för konståkning. Till att börja med så är jag ingen superbra skridskoåkare och jag har heller aldrig provat eller sett någon åka konståkning live.

Men vid OS i Nagano insåg jag vilka extremt duktiga atleter konståkare var (och är). Att till exempel lyckas snurra 4 varv i luften (en kvadrupel) kommer alltid för mig kännas som något av det mest komplexa och imponerande man kan göra i idrottsvärlden.

Kraft, spänst, balans, tajming, koordination och en oerhörd teknik krävs.

Hur som helst så snöande jag in på sporten och efter något år satt man inne med ganska orelevanta kunskaper så som skillnaden mellan en axel, lutz och ögel. Självklart har jag glömt en massa men dom självklara grunderna sitter än kvar. Antar att det är allmänt vetande att ”en axel” är ett halvt varv mer än övriga hopp. Hoppet är ju också det enda hoppet där man åker in i hoppet framlänges så det är ju det enklaste hoppet att urskilja.

På ett sätt kanske inte kunskaperna var helt orelevant då jag hade ett intresse men utåt sätt så var det aldrig något som kom till användning då jag inte kände någon som kunde något eller som hade det minsta av intresse för sporten.

Ja tavlan ja: Just Salchow är ett av de 6 hoppen. En svensk uppfinning helt enkelt.

Någonstans på vägen försvann mitt megaintresse även om jag än idag kan tycka att duellen mellan Jagudin och Plusjenko vid OS i Salt lake city 2002 är bland det bästa jag sett i sportväg.

Hahaha, inser nu att hela denna texten inte hade någon mer innebörd än att lyfta fram just gammal rostig kunskap.

Ett pass återstår här på Bosön. Sen blir det tillbaka till Hässleholm imorgon.

×