USM 2016

Blir en kort USM-special så här på Söndagskvällen. Idag har jag varit ute i Limhamn och spanat på svensk brottnings framtid. Ungdoms-SM avgjordes i Limhamns sporthall och jag hade fått äran att vara med som prisutdelare.


Skärmavbild 2016-02-14 kl. 19.18.34

En del gamla brottningsminnen kom tillbaka när man stegade in i hallen och såg alla dessa ungdomar värma upp för fullt. Ungdomsåren för brottare är många gånger de åren där man lägger grunden för sin framtid som brottare. Knatte och pojkbrottningen börja sakta och säkert försvinna från kroppen och man börjar så smått skapa sin egen brottningsstil. Taktik blir ett nytt element och muskulaturen får en allt mer tydlig påverkan i brottningen.

Samtidigt så är dessa åren kanske de mest brutala. Många växer olika och trots att man är jämngamla så kan spannet i de fysiska förutsättningarna vara extrema.

Idag så sprang jag på ett ex antal förkrossade brottare som förlorat på mattan. Jag kände verkligen igen mig i deras tårfyllda ögon. Brottning är verkligen en tuff sport att förlora i. Man står helt utlämnad i mitten av en upplyst matta. Motståndares hand hålls i luften för att alla skall kunna se att just ”jag” har förlorat. Och förlusten ja, den delar man inte med någon. Man är helt själv i sitt nederlag. Självklart har man folk runt omkring en som stöttar. Men just där och då, i mitten på mattan står man alltid själv. En mer ensam och utlämnade plats är svår att hitta. Den platsen har tagit kol på många talanger kan jag lova.

Jag nämnde här ovan att man la grunden för sin karriär vid den här åldern. Samtidigt så säger en vinst på USM inte att man kommer lyckas som brottare. Det är endast en indikation på att man har talang och att man är på rätt väg. På samma sätt som att om man blir oplacerad på USM 2016 så betyder det verkligen inte att man inte kan bli världsmästare 10 år senare.

Idag såg jag en del talanger. En hel del lokala framgånger syntes på mattan. Ida Jönsson från Viking blev t ex mästarinna.

Det syntes att det var väldigt mycket nerver i många av finalerna och del brottare var väldigt försiktiga i sin brottning. Dock syntes det att vissa hade väldigt mycket brottning i sig. Bästa matchen för dagen var helt klart finalen i killarnas 54 kgs-klass. En extremt jämn match där bägge brottarna bjöd på en fin och mogen brottning. Allt slutade med en tilltrasslad situration där Nordström från Öis gör ett kanonindyk men Phillips från Varberg väldigt elegant kontrar och lyckas få ner Öisaren på rygg.

Tävlingens kast bjöd Nova Bergman på då hon klapp till med en sjukt snygg kvarn i sin finalmatch i tjejernas 49 kgs-final.

Till sist så hittade jag en resultatlista från mitt sista ungdoms-SM 2002. Märkbart är att av alla dessa brottarna här under så är det endast 5 brottare som tog sig till internationell nivå som seniorer. Endast 2 av alla dessa som idag tillhör landslaget. En OS-deltagare som även är VM-5:a blev 4:a i en viktklass samt en VM-medaljör som blev trea i en annan, Så som sagt, USM är endast en indikation. 

IMG_2032

×