7 timmars försprång.

Om 8 dagar startar OS-kvalet i Mongoliet. Men redan nu sitter jag på en lyxhotell (topp-10 i Mongoliet men i svenska mått mätt, ganska normalt) i Ulaanbaatar. Totalt kommer vi vara här i 10 dagar innan tävlingen drar igång. 10 dagar i en för oss okänd miljö, Med okänd mat och med mängder med saker man inte kan påverka som man hade kunnat påverka hemma.
Så frågan är varför vi väljer att åka så tidigt?

Ulaanbaatar ligger i östra Mongoliet. 7 tidzoner från Sverige och 7 timmar före den svenska klockan. Man brukar för enkelheten skull räkna att förflytta sig en tidzon och en timme innebär en dags acklimatisering. 7 timmars tidsskillnad innebär alltså 7 dagars acklimatisering. Då många av oss bantar får man också ha med i beräkningarna att kropparna reagerar olika på hur dygnsrytmen förändras och ju mer tid vi har ju säkrare kan vi genomföra bantningen och tidsanpassningen. Jag liksom teamet tror att vi får stora fördelar av denna tidiga resa trots de okända riskerna.

image
7 timmars tidsskillnad innebär ordagrant att skillnaden är som dag och natt. Har till exempel precis ätit frukost.

Nästa aspekt är höjden. Ulaanbaatar ligger på strax under 1400 meters höjd. Att vistas på hög höjd är till en början ansträngande för kroppen och man måste även här ha en acklimatiseringsperiod för att låta kroppen anpassa sig till den tunna luften. Om 8 dagar kommer vi helt enkelt röra oss som en Sherpa på brottarmattan. Det vill säga snabbt, lätt och även vara först upp på toppen 🙂

Formen känns helt bra även om resan fortfarande sitter i lite. Idag kommer vi göra vårt första brottningspass. Bantningen går också enligt planerna. Någon frågade om jag hade humörsvängningar nu för tiden men själv tycker jag att jag håller ihop humöret hyfsat okej, Men frågar man folk i min omgivning så kanske svaret blir annorlunda. Jag fick berättat för mig för någon dag sedan att man hade frågat en fru till en brottare på 80-talet om hon tyckte hennes man hade humörsvängningar när han bantade var på hon svarade: nej verkligen inte, han är sur hela tiden!.. Haha så illa vill jag inte tro att det är med mig.
Inspekterar och betraktar Mongoliet lite mer idag så kommer nog berätta mer om detta land och om ”världens kallaste huvudstad” imorgon.

image

600 mil bort.
600 mil bort.
×