Tillfället: OS-brottning..

Igår fastställdes den svenska OS-truppen i brottning. Johan Euren och Henna Johansson blev de sista två att få klartecken från Svenska Olympiska kommittén att man nu är klar för OS i Augusti.

Image-09.03.15-at-22.43
Johan Euren är nu som siste man klart för OS i Rio.

Jag har redan sett en del reklam om de Olympiska spelen och inser att det är bara vänja sig vid tanken på att det är oundvikligt att inte följa spelen. Dock börjar faktiskt min bitterhet mot att inte få åka dit släppa så jag hoppas jag kan följa OS som en sann och glad supporter.

OS kommer bli en intressant tillställning för den Svenska brottartruppen. Jag själv kommer ju hålla ett extra öga på alla svenskar men kanske framförallt på Fredde Schön och Sofia Mattsson som jag i princip levt tillsammans med de sista åren.

Samtidigt kommer det bli spännande att se hur Svensk Brottning kommer lyckas förvalta all uppmärksamhet som man får under ett OS. Som alltid under OS så får många mindre sporter en chans att visa upp sig för en bredare publik och sälja in sig till alla hemma i TV-sofforna.

Jag själv är inte bara en aktiv brottare, jag skulle även kalla mig för en person som brinner för brottning allmänhet och svensk brottning i synnerhet. Jag strävar alltid att framhålla och lyfta brottnings varumärke när chanser ges. När brottning uppmärksammas positivt blir jag glad och när vi svartmålas blir jag milt sagt upprörd.

Tråkigt nog har Svensk brottning misslyckats med att sända ut positiva bilder de senaste Olympiaderna. OS i Peking 2008 präglades mest av Ara Abrahamian-skandalen (vilket än idag finns kvar på mångas näthinnor när de hör ordet ”brottning”).

Under OS i London 2012 lyckades två herrar kamma hem 2 medaljer. Av Sveriges totalt 8 medaljer så kom 2 brons från brottningen. Ändå blev brottningen ifrågasatt och kritiserad. Här minns jag den extrema frustation jag hade över valet av expertkommentator i TV-sändningarna. Att sitta hemma och titta på TV och se händelser i matcher som var väldigt logiska och relativt enkla att förklara för allmänheten om man var insatt men istället höra ren raparkalja från ”den så kallade expertkommentatorn” gjorde mig grymt besviken.

Mitt i vår prime-time insåg man att i stället för att bygga upp vårt varumärke gav vi istället alla ”ifrågasättare” vatten på sin kvarn. Frasen ”när inte ens brottarna själva begriper” cirkulerar än idag. Ska jag vara helt ärlig så gjorde den kommentatorn mer skada än vad man nog vill inse. Sportjournalister refererade till honom långt efter spelen. När Brottningen blev ifrågasatt om dess vara eller icke vara i OS-sammanhang 2013 dök återigen kommentatorns ord upp. Journalisterna fick mandat att påstå påstående som var helt felaktiga då man hänvisade till en ”expert”.

Som ett exempel (av tyvärr allt för många). Tänk er själva att under fotbolls-EM i sommar så kommer Glenn Strömberg säga nått i stil med att:

-Här här vi en ung okänd spansk spelare vid namn Isco. Bör inte vara några problem för Ludwig Augustinsson att stoppa.

När i själva verket så var just Isco med och vann Champions Leauge året innan med sitt klubblag Real Madrid.

När vår OS-kommentatorn från London valde att kalla 2011 års VM-trea för en ”okänd brottare från Ryssland” visade det sig inte bara att han inte var insatt i brottningen utan att han också var extremt ointresserad samt extremt dåligt förbered.

Det roliga är att just den meningen är så oerhört ologisk i olympiska sammanhang. Då Ryssland i brottningsammanhang är som Tyskland eller Brasilen i fotboll så finns det helt enkelt ingen ökänd rysk brottare med i OS. Denne okände ryss vid namn Rustam Totrov blev för övrigt silvermedaljör genom att bland annat slå Jimmy Lidberg i kvartsfinalen.

Viasat har tagit över OS-sändningen från SVT och man har valt att ta in Martin Lidberg som expertkommentator i Rio. Jag hoppas det kommer visa sig vara ett bra val. Martin är en van tv-personlighet som många där hemma redan kan relatera till. Martin slutade brottas kring 2004 men besitter stora brottningskunskaper och han har även ett VM-guld från 2003.

Jag hoppas bara han kommer väl förbered in till spelen. Varje vikt består av 18 nationer. När man räknat bort de flesta sydamerikanska och afrikanska brottarna finns det runt 8-10 brottare i varje vikt man bör ha lite extra koll på. Jag tror som sagt att Martin kommer göra ett bra jobb men det är ganska svårt att läsa sig om brottarna när man inte varit med ute på världstouren de sista åren. Meriterna kan man självklart nöta in men att kunna personifiera och profilera brottarna kräver många gånger lite mer. Dock träffade jag Martin på VM i Las Vegas i fjol då han var på plats och researchade inför OS.

Att sälja brottning är en svår ekvation. Sport i TV handlar väldigt mycket om paketering. Om vi leker med tanken att skidåkning inte finns i tv-tablon och jag hade gått in till ett TV-bolag och förklarat att jag tyckte man borde sända ett 5 mils långt skidlopp i direktsänd TV. Jag fortsatte sen förklara att skidåkarna kommer antagligen åka i en klunga i 2 timmar. Göra exakt samma rörelse, på sin höjd byta positioner och skifta vem som ska hålla tempot. 2 timmar av detta, fram tills att det återstår ca 5 minuter av sändningen då någon (antagligen en norrman) kommer rycka i nästsista backen. frågan är om något bolag hade kanske nappat på den idén. Men när man paketerar detta med en snygg inramning, intressant fakta, sidospår, expertutlåtande, en mysig Pops i en soffa och analyser och växlingsteknik så sitter 3 miljoner svenskar som fastlimmade i soffan på söndagsförmiddagen. Självklart jobbar man även med profilering. Vem gillar liksom inte Johan Olsson. Inför OS hoppas jag att man får till en bra profilering på våra svenska brottare. Lite djupare, lite mer grundligt. Man skall nästan få för sig att man känner den där stora goa göteborgaren i 130 kg.

I min mening kanske den bäst lämpade experten borde varit någon aktiv, eller en relativt insatt person i den internationella brottningen. Om jag bara utgår från mig själv så har jag väldigt mycket info om alla mina konkurrenter i 66 och 71 kg. Vilka styrkor de besitter, deras svagheter, favoritgrepp, gamla skador, om dom har någon flickvän och vad de helst äter och dricker 🙂

Jag skulle säga att alla vi som varit ute de senaste åren har en extrem inblick i startfältet. Alla läger och tävlingar gör att man får en djup analys i alla vikter, Även fristilen för både damer och herrar.

Jag slår mig på bröstet nu då jag nog tycker att jag har en väldigt bra inblick i den internationella scenen. I Sverige slår nog inte många mig på fingrarna. Dock måste jag påpeka att min överman heter Robban Rosengren som är utan tvekan Sveriges mest brottningskunniga person. Här pratar vi inte om vilket lyft en brottare från Korea har. Vi pratar inte om på vilken sida lyfter kommer komma, Utan vi snackar om vilken vinkel på foten han har när han sätter i stödjebenet, i fjärdeläget i lyftmomentet. haha sen visar det sig att just denna Korean inte går i Robbans vikt utan i 59 kg och är rankad 3:a i Korea.

Brottningens Hans Rosling helt enkelt.

 

 

×