Olympic day på Ribban!

just nu är det OS nere på ribban i Malmö. 

Under helgen så har Svenska olympiska kommittén byggt upp ett miniatyr-OS nere vid T-bryggan på Ribersborgs strand (stenkast från centrala delarna av malmö).

Alla barn (vuxna barn är också välkomna) får möjlighet att prova på över 20 olika idrotter, Allt från segling till brottning.

Igår möttes vi av 700 barn och ungdomar som fick känna på den olympiska atmosfären i miniformat. Olympic day är verkligen ett kul event att få vara med och arrangera. Förhoppningen är att redan här sår vi ett frö till nästkommande idrottsstjärnor. Jag har ju nämt det tidigare, hur mina drömmar en gång startade. Nitiskt låg man på en madrass mitt i natten i TV-rummet 1996. Jag varvade sömn och trötta ögon med att följa varenda svensk under OS i Atlanta. Redan där insåg jag att det var det jag ville sträva mot. Jag förstod kanske inte vad som krävdes för att nå till OS då men min syn på mitt idrottande förändrades den sommaren. Att som 11 åring själv inse att ”det är detta jag vill” istället för att min omgivning talande om för mig att ”det är dit du skall ta dig” tror jag var det som skapade drivkraften och passionen för min idrott.

Igår var en svensk brottarlegend nere i ”OS-byn”. Jörgen Olsson med ett EM-guld och ett VM-silver i bagaget visade upp brottning från sin bästa sida för alla Malmös barn. Efteråt fick han en fråga av en ung kille om ”vad han tjänade på sitt VM-silver”. Jörgen som verkligen vet vad som krävs svarade att han tyckte det var en bra fråga för att förklara vad som många gånger krävs för att lyckas med en idrott. Han menade att hade han träffat en VM-medaljör när han var ung hade hans första fråga sett helt annorlunda ut. Hans fråga hade varit ”hur kändes det att ta en VM-medalj?”. Passion och drivkraft kan som sagt inte skapas för att man vill nå rikedom. Rikedom kan vara en morot och bonus. Men har man ingen passion för t ex fotboll så spelar inte talangen eller drivet att tjäna pengar någon större roll.

brottningribban
Jörgen Olsson drillar kidsen!

Hur som helst så hoppas jag att vi lyckas tända några barns drömmar under dessa dagar.

Drömmar och idoler är ju många gånger det som driver oss inom idrotten när vi är unga.

I morse gick en av mina stora idoler bort. Jag kan historien om Mohammad Ali bättre än vad jag boxning i övrigt. Jag kan nog mer om honom än vad jag kan om övriga boxningsvärlden. För han var inte bara en boxare, Han var en idrottsman och atlet som inte kompromissade, som sökte nya vägar och som hade passion för sin idrott.

En av idrottsvärldens största genom alla tider helt enkelt.

al1-1432032522
Denna bilden satt på min vägg under gymnasietiden i Klippan. Inköpt i Köpenhamn 2001. Valde mellan den och en plansch på en Ferrari. Idag har jag en VM-medalj och en röd cykel. haha livet handlar om att kompromissa tydligen.


 

×