VM i december?

Den 10-11 December i år arrangeras VM i brottning för 71 kg och 80 kg. Ett annorlunda och unikt VM då det endast är de vikter som inte är med i OS-programmet som tävlar.

Jag har inte nämt det innan då mitt fokus legat på OS. Nu är det hur som helst dags att ta spjärn mot nya mål.

Men innan man kan åka till VM så måste man först visa att man förtjänar platsen. Som regerande bronsmedaljör på VM så har jag ett ganska stort försprång gentemot mina svenska konkurrenter men ingen är eller bör vara självskriven.

På svensk brottnings forum (Facebook) har idéer lyfts om att ha endast en tävling som uttagning. Man vill alltså att avgörandet om vem som får platsen skall avgöras på en dag. En brottningsgala helt enkelt.

Jag kan hålla med om att PR-syftet är smart och det hade blivit en intressant tävling. Dock tror jag att många av de personer som tycker att detta är en bra ide inte riktigt förstått vad som krävs för att lyckas ta en medalj på VM. Återigen vill jag understryka att ingen någonsin kan anses vara helt självklar. Men att låta ett enda tillfälle stå som den avgörande faktorn om VM-platsen är att också ett säkert sätt att minska Sveriges chanser på just VM. Vi är en liten brottningsnation och vi måste alltid komma till mästerskap väl förberedda. Den dagen måste vara årets bästa dag för oss om vi skall lyckas.

2015 fanns ingen uttagningstävling för min del. i stället fanns det flera tävlingar som man hade chansen att visa upp sig på, visa att man stod sig internationellt och visa att man förtjänade platsen. Detta året kände jag fullt förtroende från förbundskapten, Jag kände att jag inte var tvungen att jaga platsen och heller inte tvungen att bevisa något. Jag kunde prestera utan press. Detta är också det bästa brottningsåret för mig.

Folk i Sverige skriver väldigt ofta att man borde göra som i USA och ha en direkt uttagningstävling till varje mästerskap. Men återigen, titta på USA. jämför USAs antal aktiva brottare med Sveriges? Vi pratar om att Sverige kanske har en promille i antalet aktiva i jämförelse med USA, ändå har vi nästan alltid lyckats bättre än just USA på VM de senaste 15 åren? Hur kommer det sig kan man undra? Problemet med uttagningstävlingar är att då flyttas fokus från VM och all kraft läggs istället på att ta platsen.

Det har varit en del uttagningstävlingar i Sverige de senaste åren. Vinnaren av SM åker, Vinnaren i Cup Klippan åker va det något år etc etc. Men tittar man tillbaka så har de svenska framgångarna på VM, EM och OS nästan alltid kommit från personer där det inte ingått någon uttagningstävling. Konkurrens är alltid bra, och man triggas att träna hårdare. Men när fokus flyttas från att bli så bra som möjligt och kunna slå så många som möjligt till att endast fokusera på att vinna över en viss motståndare då minimerar man också möjligheten att utvecklas.

Precis som nu under Fotbolls-EM så finns det många som klagar och gnäller när Sverige inte tar medaljer. Många gånger är det samma folk som vill se uttagningstävlingar till mästerskapen. en dubbelmoral eller bara en okunskap om vad som krävs för att lyckas.

Skärmavbild 2016-06-29 kl. 10.38.02

×