dömd utan dom..

Sportjournalisternas pennor har gått varma nu ett tag. Nya avslöjande, heta rykten och ett tag kändes det som varje dag bjöd på idrottsskandaler på löpsedelarna.

Sommaren 2016 rent idrottsmässigt har handlat om väldigt lite idrott utan mest om preparat, massdoping men också om uttalande.

Jag har tidigare varit väldigt kritisk mot vissa i journalistkåren och deras sätt att handskas med dopingfrågor.

Igår läste man att Martin Johnsrud Sundby stängs av 2 månader för ”astmadoping”. Även tre tunga namn inom den största organisationen i MMA (UFC) har de senaste veckorna åkt fast i dopingtester.

Men i Sverige har det mest handlat om alla turen kring Abeba Aregawi. Hennes dopingavstängning behöver man egentligen inte lyfta eller ifrågasätta för sanningen är att hon är frikänd från alla anklagelser. Hon har aldrig varit dopad och hon har aldrig tagit någon otillåtet medel, punkt.

Jag skulle till och med vilja påstå att i Sverige är det i princip omöjligt att dopa sig utan att åka fast. Det vill säga om man tillhör den yttersta världseliten. Som svensk idrottare inom en olympisk idrott måste man hela tiden dokumentera var man befinner sig. Flera gånger om året görs oannonserade tester utanför tävlingarna. Det vill säga att den svenska dopingpolisen knackar på dörren t ex kl 06:00 en torsdag utan din vetskap och lämnar inte lägenheten förens man lämnat ifrån sig en burk med urin i. Som sagt måste man året runt uppge var man kommer befinna sig i världen. Ett ständigt uppdaterande vid ombokningar och ändringar i ens planer. Skulle man inte vara på den plats man påstod att man skulle befinna sig på så riskerar man att även där att bli fälld för doping.

Jag vet att Abeba levt under samma förhållningsregler och i våras när hennes första dom kom kunde jag faktiskt inte förstå hur hon kunnat göra detta ”misstag” och fått i sig ett otillåtet preparat, Och mina tankar blev ännu mer suspekta när fler och fler idrottare åkte fast för samma substans. Abeba är en professionell idrottare lika många av alla andra idrottare som åkte fast. Mängder med människor runt henne livnäras på att hon tävlar och idrottar och presterar resultat. Även om jag själv kan tycka det är oansvarigt att som i hennes fall inte alltid veta vad man stoppar i sig så kan jag lova att det funnits människor runt henne som verkligen har haft full insyn. Vi pratar ju om en mångmiljonprodukt i form av en atlet. Med alla svenska dopingtester samt de internationella dopingtesterna förstår man att alla i hennes närhet är extremt noggranna med vad hon tar för preparat. Först och främst kontrollerar hennes team att allting är tillåtet, sekundärt tittar man på tillåtna hjälpmedel som kan få henne att prestera bättre. Oavsett vad man tycker om att ta tillskott så är det godkänt och tillåtet och det kan aldrig ifrågasättas om det är fusk eller inte.

Återigen kunde jag alltså inte förstå hur detta kunnat ske och när man började inse att Wada inte riktigt kunde säkerställa sina påstående om hur preparatet fungerade och hur länge det satt kvar i kroppen började jag inse att Abeba antagligen var oskyldigt dömd.

Journalister och allmänheten väljer många gånger att oavsett dom ändå döma ut personer likt Abeba. ”Ingen rök utan eld”-tänket sätter sin prägel. Jag kan förstå att när man aldrig själv tränat på hög nivå och offrat sitt liv för att nå sin drömmars mål, att man då inte lägger vidare eftertanke i vad ens dom ger för effekt hos den som blivit dömd. Alla timmar (och vi pratar om ofantligt många timmar) som Abeba lagt ner på stenhårt träning förringas av misstankar. Tänk er själva att ni gör karriär inom ett företag. Genom stenhårt arbete, övertidstimmar och en otrolig ambition har ni lyckats klättra er upp till en bra tjänst. Helt plötsligt får ni höra rykten om er själva att ni fjäskat, flörtat eller än värre haft en relation med chefen som gjorde att ni fick er nya tjänst. Alla timmar och all ansträngning förminskas av människor som inte har en aning om vad ni uppoffrat för att komma till den nivån. Jag är alltid för extremt hårda dopingstraff men på samma sätt tycker jag att ingen får bli oskyldigt straffas.

Jag kan bara föreställa mig den frustation som skulle drabbat mig om personer skulle nedvärdera ens prestation men samtidigt tänker jag att många av dessa människorna säkerligen aldrig försakat eller lagt ner den otroliga mängd träning eller arbetstid för maximera de förutsättningar varje person besitter.

Däremot undrar jag hur en framstående idrottare som Kajsa Bergqvist kan uttala sig så som hon gör. Hon om någon måste inse vad hennes uttalande gör för skada. Kajsa Bergqvist var väldigt kritisk redan när A-provet på Abeba kom ut i mars. Bergqvist nämnde att hon aldrig ville se Abeba i Landslaget igen och ge henne en livstidsavstängning. När sedan Abeba blev friad från alla anklagelser fortsätter Bergqvist kritisera henne med påstående om att andra faktorer gör att hon inte förtjänar att få vara med i det Svenska landslaget. Hennes trovärdighet är för svag enligt Bergqvist. Att Abeba bott och tränat i Etiopien har också kritiserats. Samtidigt har Bergqvist själv under stora delar av sin idrottskarriär varit bosatt i Monaco. Sen menar Bergqvist att Abeba gjorde fel i att ta prestationshöjande medel. Då vill jag åter lyfta fram att koffein som finns i kaffe och tea är en prestationshöjande substans och är ett ämne som inte finns naturligt i kroppen. Koffein har i vissa avseende även varit dopingklassat. Ska då alla som druckit kaffe bli dömda som fuskare?

Så som jag tolkar Bergqvists uttalande så räcker alltså ett dåligt äktenskap med vissa frågetecken och faktorer som en giltig anledning till att inte få vara med i OS, Eller som Bergqvist uttryckte sig, ”förbrukat sin rätt att tävla för Sverige”. För den dagen Aregawi blev svensk medborgare så kan man aldrig ifrågasätta hennes rätt att tävla för Sverige. Jag känner mig tvungen att återigen förtydliga att Abeba Aregawi aldig blivit ertappad eller gjort något som någon lag i Sverige säger är förbjudet.

Frågan är vad vi ska ha lagar och regler till om människor oavsett dömmer ut andra människor efter sin egen (dubbel-) moraliska karta.

Skärmavbild 2016-07-22 kl. 14.04.10

×