OS: 98 kilosklassen.

Nedräkning mot OS har börjat och nästa vecka startat idrottsvärldens största evenemang.

Handboll och simning i all ära, men höjdpunkterna under OS kommer helt klart äga rum i Carioca Arena mellan den 14 till 18 augusti.

OS-analyserna har redan börjat strömma ut i de stora dagstidningarna men här kommer ni kunna få ytterligare spetts med en djupare inblick hos de svenska brottarnas viktklasser.

Först ut är inga mindre än Fredrik Schön och hans motståndare i 98 kilosklassen.

Just 98 kg har under många år varit Sveriges starkaste OS-viktklass i brottningen. Jimmy Lidberg klapp ett brons för 4 år sedan och år 2000 tog Mikael Ljungberg guld i Sidney (då var vikten 96 kg). Även Frank Andersson härjade i den lätta tungvikten och tog precis som Jimmy ett brons i OS (1984).

Fredrik går dock inte in med samma press som ovanstående gubbar hade. Fredriks största merit är ett EM-brons från 2014 och man får nog betrakta Fredde som en livsfarlig joker som i sina bästa stunder kan slå alla i den stenhårda klassen.

Jag skulle vilja lyfta fram tre stora guldfavoriter i vikten. Först har vi den regerande världsmästaren från Armenien, Artur Aleksanyan. Med två raka VM-guld går han in i tävlingen som storfavorit. Kanske inte viktens mest tekniske brottare men däremot kan han vara hela OS-turneringens mest fysiska idrottare. När vi var på läger i Armenien 2015 fick man på nära håll se hur en 105 kg tung Artur avslutade varje pass med att hyfsat enkelt göra 30 snabba chins i kombination med nerläggningen. Sveriges fysio Gannby var helt salig när han under lägret hade behandlat vad han ansåg vara den hårdaste ryggtavla han någonsin masserat.

Den stora utmanaren till guldet är Nikta Melnikov från Ryssland. innan EM i våras trodde jag liksom många andra att Aleksanyan skulle bli OS säkraste guldmedaljör men i finalen på EM visade sig att ingen är oslagbar och Melnikov som inte besitter samma styrka som Armeniern lyckades med hans mjuka och följsamma teknik glida undan Aleksanyans annars så brutala press under hela matchen. Men det verkliga matchavgörande momentet var detta:

Titta gärna på hur snabbt Melnikov är uppe på fötterna efter att domaren blåst igång. Som sagt, det är en världsmästare som väger 100 kg som han kastar runt. Otroligt tekniskt och elegant.

I OS-listorna stor fortfarande Islam Magomedov som Rysslands representant då han kvalade in till OS genom sitt VM-brons men mitt tips är att Melnikov får åka efter EM-guldet och vinsten i Poddobny i våras.

nikita-melnikov
Melnikov i blått och likt en stenuthuggen staty – Aleksanyan i rött.

Den tredje favoriten är förra årets silvermedaljör på VM samt den regerande Olympiske mästaren Ghasem Rezaei. Efter alla våra turer i Iran så har man lite extra koll på Ghasem. Fredrik blev milt sagt överkörd av Iraniern när vi var där på läger 2014. En då 110-112 kg tung Ghasem gick till och med jämnt mot Sveriges 130 kgs bjässe, Johan Euren.

Men ett par månader senare förlorade Fredde en stenhård match mot Ghasem i 16-delsfinalen på VM med knappa 2-1. Ghasem förlorade sedan semifinalen mot Aleksanyan för att sen vinna bronsmatchen. Armeniern är faktiskt den ende som besegrat Ghasem på mästerskap de senaste åren.

Märklig kuriosa är att inför OS i London 2012 så var Ghasem rankad 3:a i Iran men när 1:an och 2:an åkte fast för doping så fick man alltså kasta in tredje valet. Inga spillda tårar där inte då som jag nämnde innan, Ghasem kom hem med en guldmedalj.

Fredde och Ghasem från VM i Tashkent 2014.
Fredde och Ghasem från VM i Tashkent 2014.

Efter denna trion återstår det i mina ögon 10 eventuella medaljkandidater där Fredde är en av dem. Turken Ildem har tagit medalj varje år på de stora mästerskapen sedan 2013 och bör alltid betraktas som en farlig medaljkandidat men faktum är att Fredde faktiskt besegrade honom under Tysklands GP i Junimånad. Kiss från Ungern och Guri från Bulgarien är båda gamla världsmästare men i mina ögon är detta två personer man måste slå om man skall blanda sig i medaljstriden.

En bubblare i vikten är Kinesen Di Xiao som är lite som en oslipad Aleksanyan med en otrolig fysisk förmåga. Men som en sann bubblare så blandar han storstilade insatser med ”vad-håller-han-på-med?”-matcher.

Tisdagen den 16 augusti kliver Schön och resten av 98 kilos herrarna in på OS-mattan.

Starttiden är kl 15:00 svensk tid och förhoppningen är att kl 21:00 är det åter dags för Fredde. Då startar nämligen finalpasset.

 

×