Favoriten 59 kg!

Innan vi drar igång 59 kg så får vi börja med en rättelse: Igår presenterade jag 98 kilosklassen i OS. Många har hört av sig angående att jag presenterade Melnikov som Rysslands representant. Ryssarna har inte gått ut med laget och Melnikov var inte med i ryska mästerskapen var på jag chansade att han var var klar för OS.

Nu verkar det som att Magomedov blir Rysslands representant. I mitt tycke är det en sämre brottare men fortfarande en given medaljkandidat. Detta är som alltid ett tydligt bevis på Ryssarnas otroliga bredd. Eller snarare otroligt breda topp.

Men när pennan ändå är framme så fortsätter vi med en ny vikt.

Herrar 59 kg 

I mina ögon är denna vikt herrbrottningens stora getingbo. När man gjorde om viktklasserna för ett par år sedan försvann viktklasserna 55 kg samt 60 kg och ersattes av 59 kg. Resultatet blev att alla de bästa i 55 fick gå upp till 59 för att ta sig ann eliten i 60 kilo. Två redan tuffa vikter blev istället en knallhård viktklass. Många trodde på förhand att 55:orna skulle försvinna men det har visat sig att många 55:or hävdar sig väldigt fint i den nya 59 kilosklassen då halva startfältet i OS faktiskt är gamla 55:or.

59 kilo saknar svensk representant även om Frunze gjorde ett otroligt bra kval i Istanbul och slog flera världsbrottare men föll tyvärr på målsnöret. Trots att ingen svensk är med så är detta en vikt man inte vill missa. 59 kg bjuder alltid på otroligt underhållande brottning. Brottarnas teknik och snabbhet i kombination med den otroliga styrka de besitter i förhållande till sin kroppsvikt uppskattas av all publik men gör säkerligen många tränare gråhåriga. Lyften och kasten haglar när 59:orna är framme.

Ingen svensk med men vi har en Norrman i startfältet på OS: Stig Andre Berge. 

Stig gör sitt tredje OS och har en bronsmedalj från VM 2014 i bagaget och kan mycket väl kröna sin karriär med en OS-medalj. Stig är en arm-och-huvudsspecialist men framför allt en tempo och konditionsbrottare (i mina partiska ögon, den finaste, ädlaste och mest ärofyllda brottningstypen 😉 )

Jag minns att jag försökt hänga på Stigs tempo under allt för många löprundor genom åren utan framgång. Vid ett tillfälle på Bosön 2014 när vi skulle avverka 6 x 1100 meters intervaller gaddade jag och Jim Pettersson ihop oss för att helt enkelt knäcka Stig. Planen var på förhand genial då jag skulle starta i högsta möjliga tempo och ge allt jag hade på första rundan för att antingen redan där vinna över Stig eller se till att Jim (som tog det lugnt första rundan) skulle besegrade honom på runda två.

Slutresultatet blev att Stig vann alla 6 rundorna. Jag blev solklar 2:a på första rundan, Jim blev solklar  2:a andra. Resterande rundor är som en svart dimma fylld med minnesluckor och spya i skägget. En sorglig dag för Sverige.

Min favorit i vikten är faktiskt också den siste brottaren att lyckas kvala in till OS. Vilket återigen verkligen betonar hur svårt det är att kvala in till OS. Hamid Soryan har 6 VM-guld och ett OS-guld i bagaget men hans resa till OS har varit allt annat en enkel. Här kommer en film som visar hans tuffa väg fram:

Men trots ett tufft år bakom sig så tycker jag ändå att Soryan får ses som en favorit i vikten.

Tillsammans med Stig och Soryan bildar Bayramov från Azerbaijan med 2 OS-silver i bagaget den trio av rutinerade herrar som kan ta medalj. Alla tre var med redan 2008 i Peking.

Antagonisterna till veterantrion är en uppsjö av lite yngre killar. Regerande världsmästaren Molina Borrero från Cuba är 24 år men min magkänsla säger att han inte kommer kunna göra om bedriften från i fjol. Asien levererar alltid i lägsta vikten. Japan, Kazakstan, Syd Korea samt Nord Korea kommer alla med briljanta tekniker som vill slåss om tronen som Olympisk mästare. Sydkoreanen Hak är bara rankad på 13:e plats men imponerade stort på mig i OS-kvalet i Mongoliet och får bli min bubblare i turneringen. Anmärkningsvärt och en annan medaljkandidat är Nordkoreanen Yon. I Sverige pratar vi många gånger om att vi saknar tillräckligt bra sparring på hemmaplan för att lyckas internationellt. Yon åker många gånger ensam från Nordkorea till mästerskapen. Samtidigt kommer han från ett land som inte är kända för samarbete med andra länder. Ändå blev Yon världsmästare 2013 samt slog ut Soryan på VM i fjol och knep en tredje plats.

North Korea's Won Chol Yun claimed a 59kg bronze medal

 

En annan herre man alltid av rent underhållningsvärde skall hålla ett öga på är Uzbeken Tazmuradov. Han kommer självklart också blanda sig i medaljstriden. I klippet möter han just Kubanen Molina. Detta klipp visar också lite hur hård konkurrens det är i vikten. Att förlora med 10-0 i VM 2014 till att vinna en VM-final med 8-0 året efter.

Till sist är det återigen Ryssland som skall nämnas. Här har jag samma problematik som i 98 kg.

Min personliga favorit är Sanal Semenov som enkelt kvalade in Ryssland till OS. Men antagligen blir det Labazanov som får åka. Även om en tredje ryss också florerat i vissa kretsar: Maryanyan.

Labazanov vann ryska mästerskapen i år. Om han nu blir startman så kommer han göra sin internationella mästerskapsdebut på OS. För att vara ryss så får man nog säga att det är en sen mästerskapsdebut då Ibragim är 29 år. Trots att Ibragim inte varit på den internationella scenen så borde det ringa en klocka när man hör namnet Labazanov om man är insatt. Han är nämligen storebror till världsmästaren från 2014 Chingis Labazanov som kamperat i min vikt, 71 kilo men sedan 2015 flyttat upp till 75 kilo med viss framgång (3:a på EM 2015)

Men här håller vi alltså tummarna för Stickan-Arne!

Stig tillsammans med en av hans tränade, Fritz, Om Fritz är gråhårig eller ej låter jag vara osagt ;)
Stig tillsammans med en av hans tränade, Fritz, Om Fritz är gråhårig eller ej låter jag vara osagt 😉

 

 

×