Kom ihåg 18 aug! 53 kg!

53 kg, Vikten där ett av Sveriges största medaljhopp finns. Ingen mindre än Sofia Mattsson!

Sofia har nämnts många gånger här och jag har haft nöjet att följa hennes träning på nära håll. Idag tittar vi närmre på vad som väntar Sofia i Rio.

Självklart måste man börja med kanske brottnings störst lysande stjärna under 2000-talet: Yoshida.. Jag skulle tippa att denna Japanska superstjärna är den mest kända icke-svenska brottaren i dagsläget hos svenska folket.

Redan 2004 knep Yoshida sitt första OS-guld men 4 år senare presenterade hon sig lite mer för det svenska folket då hon slog ut Ida-Theres Nerell i första omgången vid OS i Peking. Totalt har det blivit 3 OS guld och 13 VM guld och ett facit som saknar förluster i mästerskap.

Sedan 2013 har Yoshida haft samma finalmotståndare på alla världsmästerskapen i form av Sofia. I Las Vegas var det många av oss på läktaren som studsade upp när det återstod 15 sekunder av finalen med ställning 2-1 till japanskan. Sofia var så när att få en pushout på Yoshida men lyckades inte riktigt få fatt i utsidan av japanskans arm för att fullfölja attacken. Här har ni sista minuten från finalen i fjol:

OS är OS och då spetsat alltid startfältet och det finns fler som vill blanda sig i medaljstriden. Världsmästaren i viktklassen ovanför 53, Helen Maroulis från USA har bantat ner sig till 53 och får ses som en extremt farlig utmanare. Sofia mötte Maroulis vid VM 2013 och vann en otroligt jämn och spännande match med 7-6. Den gången gick bägge i 55 kg. Maroulis som inte hade kvalat in på VM gjorde processen kort i Mongoliet vid OS-kvalen. I mina ögon var det tävlingens mest överlägsne vinnare. Detta visade att hon klarade av den tuffa bantningen även om de bästa motståndarna sen tidigare var inkvalade till OS.

Kina och Nordkorea kommer med starka kort men enligt mig utmanar de inte om guldet men kan säkerligen ställa till med lite besvär för topptrion och eventuellt knipa en medalj. Men tävlingens stora bubblare och joker är Nigerias Adekuoroye! En avig och för vikten, väldigt lång brottare. Hon har redan skapat sig ett namn genom att att piffa upp sin uppvärmning med både sång och dans vilket gör henne till en färgstark personlighet i den annars så sammanbitna uppvärmningshallen. Hon är i dagsläget rankad trea i vikten efter just Sofia och Yoshida och vann brons på VM i fjol. Dock är amerikanskan inte med på rankingen i 53 kg utan toppar istället vikten över.

14 augusti startar tävlingen för Sofia och övriga damer i vikten. 15:00 startar kvalen. finalpasset startar 21:00. Jag har en go magkänsla att vi kommer få se Sofia på kvällspasset!

99

 

 

×