Dags för det tunga 130-gardet!

Om ett par dagar är det dags för tungviktsbrottningen att göra entre i OS. 130 kilosklassen eller som Johan Euren brukar kalla vikten; ”Brottningens formel 1” startar alltså på måndagen den 15:e augusti.

Viktklassen kanske inte bjuder på samma spektakulära kast och tempo som i de lägre vikterna men visst finns det en fascination över att två personer på ett kvarts ton försöker kastar runt varandra.

Just Johan Euren är Sveriges hopp i vikten och sakta men säkert har han visat att vi kan höja förväntningarna om en ny medalj.

2012 knep som sagt Johan en något överraskande bronspeng vid OS i London. Skillnaden från 2012 till nu är att tungvikten blivit ännu tyngre. 10 kilo har lagts till småpojkar på 120 kg har vuxit sig större och kan nu väga hela 130 kg. Just övergången till 130 har varit ett litet problem för Johan som alltid legat kring 120 stabila kilo. Många av hans konkurrenter slipper nu banta ner sig till 120 och istället måste Johan försöka rubba på 130 kg istället för 120 som det var innan.

Efter ett skadefyllt år 2015 gjorde Johan en härlig comeback på EM i våras och knep en bronsmedalj. Detta var också Johans första medalj sedan man bytte från 120 kg till 130 kg.

Viktens två favoriter är ganska solklara. Den regerande olympiske guldmedaljören Lopez från Kuba och den regerande världsmästaren från Turkiet, Reza Kayaalp. Dessa två herrar står rent statistiskt i en klass för sig själva då dom bara har förlorat mot varandra de senaste 6 åren. Dock gjorde Johan en väldigt bra match mot turken på EM i Riga så visst finns det hopp om en trendbrytare. Jag personligen tippar att den tvåfaldige olympiske mästaren Lopez kommer vara stråt vassare än turken och övriga motståndare även om han förlorade sist på VM. Samma senario utspelade sig 2011 då turken vann VM över just Lopez och man började prata om en generationsväxling. Året efter körde Kubanen ganska enkelt över turken i OS i London och visade att han fortfarande var den bäste. OS för kubaner är något extra och jag tippar att Lopez kommer i bra mycket bättre form än den han hade under VM i fjol då han tröttande i slutet av matcherna  och kammar hem sitt tredje OS-guld.

En uppstickare och bubblare i vikten är Ukrainaren Chernetskyy som även han skakade turken på EM i våras. Från att ha varit Ukrainas andra val i ett par år tog Ukrainaren ett otroligt kliv genom att klippa ett VM-brons i höstas. Självförtroendet har höjts avsevärt och Chernetskyy har blivit en av brottningens mest kastvilliga brottare. Håll ett extra på öga på honom.

Heiki Nabi från Estland prickar alltid formen vid mästerskap och får nog ses som en eventuell medaljutmanare. Sen finns det ett stort gäng utmanare som Johan måste passera om han skall lyckas med bedriften att ta en ny medalj. Här är hela startfältet:

Nu håller vi tummarna att Johan fixar det! kl 15:00 på Måndag startar tävlingen. Grabbarna här anlänt till Rio. Johan till skillnad från de andra killarna har ingen bantning att tänka på så han kan lägga all fokus på att må gott och äta gott fram tills invägningen på söndag.

Image-09.03.15-at-22.43

 

×