75.. dödens vikt!

Imorgon (söndag) drar Brottningen igång i OS och vi chocköppnar med vad jag tror blir OS stora ögonblick!

Jag skrev att Johan Euren kallade 130 kgs-vikten för ”formel 1-klassen” men faktum är att 75 kilo i grekisk-romersk stil inte bara är brottningens hårdaste viktklass utan antagligen en av hela OS-programets svåraste medaljer att erövra.

Brottningens gigant under 2010-talet startar i vikten och är en självklar favorit. Jag pratar om regerande olympiske och världsmästaren Roman Vlasov från Ryssland. Dock går man inte säker i denna mördande viktklass även om man är den bäste P4P-brottaren de senaste 5 åren.

75 kilo eller Weltervikt som den även kallas har alltid bestått av extremt hög klass men detta OS bjuder på något utöver det vanliga. 6 världsmästare finns i vikten men totalt skulle jag säga att 14 brottare är kapabla att vinna. 10 av dessa hade antagligen kunnat ta medalj i vikten över också (85 kilo).

Koreanen Kim är en personlig favorit. Under Spaniens GP 2015 genomförde Kim vad jag skulle säga är en omänsklig match mot den då regerande Världsmästaren från Armenien. Den matchen är antagligen den bästa match jag någonsin beskådat. Armenien Julfalakyan gjorde en riktigt, riktigt bra match men samtidigt var han totalt chanslös mot Koreanen vars tempo och tajming fick en att få rysningar och glädjetårar.

Just dessa två giganter: Kim och Vlasov möts redan i den första matchen. Sist dom möttes i mästerskap var i VM-finalen 2013 då Kim vann med minsta möjliga marginal.

En som jag verkligen unnar en framgång på OS är min vän Mark O Madsen från Danmark. Mark gör sitt tredje OS och blev 2:a på VM i fjol och är utan tvivel Danmarks bäste brottare genom tiderna. Mark slog just Kim nu i Somras så hans form verkar vara i bästa slag!

Iraniern i vikten vann VM 2009 men är fortfarande i bra slag och han blir också Marks första motståndare.

En annan som imponerade stort i OS-kvalet i Mongoliet är Peter Bacsi från Ungern. Bacsi vann VM i viktklassen 80 kg 2014 men har nu bantat ner sig till getingboet i 75 kg.

Armenien Julfalakyan vann VM samma år som Bacsi fast i just 75 kg. De bägge drabbades samman på VM 2015 där Armenien vann men i Mongoliet fick Bacsi revange och körde fullständigt över Armenen. Imorgon i 1/8-delsfinalen drabbas dessa herrar samman igen. Jag tippar att Armenen drar det längsta stået även om det kommer bli på just ”håret” :).

Azerbaijans brottare vann EM 2015 och han ställs mot årets Europamästare från Georgien i 1/8-finalen.

Som ni märker finns det ingen bra lottning i denna vikt.

Här under har ni en bild från en träning nere på Sparta. Just Mark kom till Malmö ett par gånger och vi har även besökt Marks hemmaort i Nyköeping ett par gånger.

från vänster. Zakarias Tallroth, Mark O. Madsen, Tobias Kvarnmark, Lennie Persson, Robert Rosengren.
från vänster. Zakarias Tallroth, Mark O. Madsen, Tobias Kvarnmark, Lennie Persson, Robert Rosengren.

Denna vikten är alltså så extremt hård så jag tror att den som vinner OS-guld i slutändan är den som lyckas konservera mest energi under dagen. Vinner man någon match utan att bli helt slutkörd så ökar chansen radikalt att man även vinner nästa. Vi pratar helt enkelt om otroligt små marginaler.

 

15:00 svensk tid drar allt igång och då startar Korea mot Ryssland!!

×