En sorgens dag..

´Idag ville man inte gå upp ur sängen. Idag vill man knappt vakna över huvudtaget.

Jag vaknar med världens värsta baksmälla, Ingen baksmälla från alkohol utan en baksmälla byggd på att jag fick i mig för mycket förhoppningar igår och kring 22:00 vändes allt och istället blev jag drogad av sorg. Jag önskar att baksmällan skulle gett mig minnesluckor från igår men tyvärr ligger allt färskt kvar och nästan fastbränt på näthinnan.

Tomheten från igår gör nästan att man ifrågasätter varför man håller på med idrott under dagar som dessa. Man skulle kanske satsat på något annat. Där alla får vara glada, inga förlorare, inga fuskare, bara massa skrattande barn. En timanställning på Busfabriken ha gjort mig gott idag 🙂

Men vi börjar med glädjeämnet Fredrik Schön! Fredde gör sin livs turnering igår. 2 världsmästare och en Europamästare besegras genom fantastisk brottning på vägen fram till semifinalen. Väl där blev det en förlust mot Kubanen och Fredde får istället ställa in sig på en bronsmatch mot regerande olympiamästaren från Iran Rezai Ghasem. På förhand tänkte jag att detta blir jäkligt svårt för Fredde men samtidigt visste jag att Fredde inte var den gamla Fredde på detta OS och ingen var för svår för Fredde igår. Jag antar att alla vid det här laget sett resultatet mot Rezai (4-4 och förlust) i bronsmatchen och det var med tungt hjärta man tvingade sig till sömn igår. Hjärtkrossande är även intervjun efteråt. Så även om detta var den värsta tänkbara sortin så var Fredde inte bara grym igår, utan han var Kung av Rio. Man kan aldrig någonsin ifrågasätta om han tillhör den yttersta världseliten. Fredde la sina skor på hyllan igår vilket jag vet att många tycker är tråkigt. Men han slutar med flaggan i topp och kan gå med sträckt rygg och säga att han gav allt. Vad som nu väntar för Fredde återstår och se, om det blir operasångare eller stand-in som bropelare vid Öresundsbron får tiden avgöra.

Igår var sista dagen för den grekisk-romerska stilen. Efter väldigt bra brottningar under 3 dagar slutar dock hela festen i ytterligare sorgligheter. Min egen viktklass 66 kilo avgjordes också igår och hela dagen bestod av den perfekta blandningen av spektakulära kast, oväntade skrällar och stenhårda fighter i 6 minuter. Allt var upplagt för att vi skulle få se ett riktigt härligt finalpass.

I finalen ställs Armenen Arutyunyan mot Serben Stefanek. Armenen som gjort en ypperlig turnering startar matchen i samma höga tempo som i alla matcher. Efter 3 minuter leder han med 1-0 och har varit nära på att ta mer poäng flera gånger. Trots detta har serben inte en enda tillsägning för passiv brottning. Armenen har redan fått 2. I denna stund skickar jag ett meddelande i Spartas interna chatgrupp att jag har en dålig magkänsla att serben kommer vinna matchen. Inte för att jag hejar på armenen (snarare tvärtom då jag känt Stefanek i flera år) utan för att jag känner redan här att domaren inte kommer ge killarna en fair bedömning. 3 minuter senare är min magkänsla besannad och serben vinner genom att armenen får ytterligare en passivitetsvarning emot sig.

Jag sitter hemma och kokar av frustration. En hel arena i Rio buar ut serben som vinnare och i denna stund känner jag att 4 års arbete av att ständigt försvara en sport är som bortspolat.

Ett stort tecken på att något inte stämmer måste ju vara när en publik som garanterat är opartiskt (då de armenska supportar var lätträknade) buar ut domarna och vinnaren efter matchen.

Stora delar av publiken var från Brasilen och många av dessa såg antagligen sin första brottningsturnering någonsin. När man som okunnig och icke-insatt publik ändå kan se att detta inte gick rätt till bevisar två saker: första saken är att brottningens regler i grunden är enkla att förstå då alla kan se vem som borde vinna. Men framförallt och tråkigt nog så bevisar detta att 3 dömande personer lyckades förstörda festen för alla oss andra. Jag vill inte prata om korruption eller mutor då det inte finns något bevis för detta. Det ända som jag vet är att detta var den sämsta domarinsats jag någonsin skådat på den högsta nivån. Och när den kommer i höjdpunkten av brottningsprogram kan inte annat en ses som otroligt fruktansvärt och rent ut sagt för… ja ni vet..

Folk pratade direkt efter matchen om att brottningen är förstörd som sport men där måste jag faktiskt sätta ner foten och försvara sporten ”Brottning”. Brottningen på OS var underbar. Hård, jämn och spännande in i det sista. Domarinsatserna däremot var det som förstörde i mina ögon. För att förtydliga och ge en annan infallsvinkel på vad jag menar så tittade jag på kvartsfinalen mellan Sverige-USA i damfotbollen för någon dag sedan. Där kände jag precis som igår en stor frustation över domarinsatsen. Sverige fick helt oförklarligt ett bortdömt mål emot sig som kunde förstört OS för Sverige och efteråt nämnde bland annat Lotta Schelin att det hela var en stort ”domarskandal”. Men efter matchen såg jag inte en enda person som var inne på ”Svensk fotbolls öppna forum” och skrev ”lägg ner skiten” eller ”kasta ur fotbollen från OS-programmet”. Även gymnastikens bedömningar har varierat i kvalité, tyngdlyftningen hade även en ”skandal” igår.

Självklart är jag inte så naiv att jag inte inser att vi alltid kommer stöta på problem med bedömningen. Brottning kommer alltid vara en bedömningssport och domaren kommer alltid ha mycket makt. Men våra regler och brottningen är och har varit väldigt bra under dessa spelen. Jag har sett nästan alla matcher och 6 matcher av över 100 var riktigt dåligt dömda. Men tyvärr är dessa 6, 6 för många under så viktiga tävlingar som detta är. Jag har vid flera tillfälle tryckt hårt på att man skapar sin egen lycka. Otur finns inte, Men att bli bortdömd i OS så som Armenen blev igår handlar heller inte om otur utan om något annat, en fruktansvärd våldtäkt av en brottares arbete, insats och slit.

Varför domarna dömde som dom gjorde igår är för mig en gåta. Ett kortsiktigt val för att gynna någon annan? eller göra någon annan en tjänst? eller i värsta fall tjäna en haka? jag kan inte förstå! Som långsiktigt så förstör dessa tre herrar inte bara för sporten, utan man förstör för brottarna, kommande brottare och vad jag nu i efterhand förmodar också, så förstör de för sig själva. Jag kan inte tänka mig annat än att dessa tre herrar aldrig mer kommer kunna döma på hög nivå igen.

I min ilska och frustation igår skickade jag även ett SMS till min kontakt på internationella brottningsförbundet. Där jag bara kortfattat skrev att jag saknade ord och jag hoppas ni tar i tu med detta.

Igår fanns ingen vinnare i 66 kilo. bara 2 förlorare, En Armensk förkrossad hjälte och en idrott som heter brottning. Jag hoppas verkligen UWW tar sitt ansvar och gör rätt för sig på något sätt.

Men till idag går nya Svenskar upp i brottningen. Jenny Fransson och Johanna Mattsson.

Jenny har fått en tuff lottning även om hon bör vinna mot Norskan i första matchen, Efter den väntar vinnaren mellan Kinesiskan och Tyskan som båda tog medalj på VM förra året. Tyskan vann den gången över Jenny i bronsmatchen. Men mitt tips är att det blir Kinesiskan som kommer bli Jennys motståndare. Jenny har en kanonsommar bakom sig så jag hoppas detta ändå kan gå vägen!

Johanna möter en indiska i första. En brottare jag faktiskt har lite dålig koll på även om hon tagit några medaljer på olika internationella tävlingar. Vinner Jojo den matchen väntar vinnaren mellan Ecuadors Antes Castillo och Moldaviskan Esanu. Jag tror att Castillo klipper den matchen och blir Johannas motståndare i åttondelsfinalen. Johanna möter först storfavortien Icho i en eventuell final. Men hon har ryskan och VM-tvåan Petra Olli från Finland på sin sida.

Idag hoppas vi på lite stolpe in! 🙂

Carl+Fredrik+Stefan+Schoen+Wrestling+Olympics+ZLORk1-AHC4l

 

×