Rosa Bandet

skarmavbild-2016-10-06-kl-13-44-01

Den senaste tiden har för mig personligen varit en ganska normal vardag. Träningen har rullat på och jag och min sjukgymnast Rickard Dahan gör nya framsteg med axeln varje dag. I måndags däremot trillade in en del sms och mail från alla håll och kanter då Apotek Hjärtat tillsammans med Rosa bandet lanserade sin oktoberkampanj. Väldigt få visste att jag skulle medverka och helt plötsligt fanns man tapetserad bland annat i hela Stockholms tunnelbanesystem.

Jag har precis som väldigt många haft folk i min närhet som drabbats av cancerns hemskhet så det kändes oroligt hedrande att få vara en del en sådan stor och viktig insamling.

Pink Ribbon, som Rosa Bandet heter på engelska, har sitt ursprung i USA. Först ut var Susan G. Komen Breast Cancer Foundation, som hösten 1991 delade ut rosa band till alla deltagare i sitt ”Race for the cure” i New York. Symbolen fick ett stort nationellt genomslag samma år med hjälp av bland andra Evelyn Lauder från kosmetikföretaget Estée Lauder, som började dela ut bandet i sina sminkdiskar.

Rosa Bandet är i dag en internationell symbol för kampen mot bröstcancer, som varje år under oktober – den internationella bröstcancermånaden – förenar och engagerar människor över hela världen. I Sverige har Cancerfonden drivit kampanjen sedan 2003.

När Alicia Vikander som designat årets rosa band ringde och frågade om jag ville vara med så gick det verkligen inte att säga… Nej jag skojar bara 🙂 (mer åt ”I wish”). Men Alicia är alltså årets designer och så här beskriver hon Rosa bandet och hennes tankar kring sin design:

”För mig är rosa bandet en symbol för en gemenskap som ger hopp om att det är möjligt att bli frisk. Att köpa det rosa bandet kan kännas som en droppe i havet. Men många små droppar blir tillsammans en kraftfull våg, ett viktigt bidrag till den forskning som gör att färre drabbas och fler överlever cancer. Det vill jag visa med min design.”

skarmavbild-2016-10-06-kl-14-14-25

Efter att ha haft en 5 årig lång anställning på Apoteket AB för att nu vara en del av konkurrenten Apotek Hjärtats rosabandet-kampanj är jag lite diplomatiskt med att trycka på att det viktiga är inte vart man köper sitt rosa band utan att man faktiskt bara ser till att köpa ett band för att stödja forskningen samt visa sitt stöd för alla som drabbas av bröstcancer ❤️

 

bildrosa

×