Therese Johaug..

För två år sedan befann jag mig i Oslo på Norges olympiska center ”Olympiatoppen”. Jag var där på träningsläger med det Norska brottningslandslaget men stället kryllade av norska idrottseliten.

När jag sitter där i matsalen och äter lax för 7 gången på 4 dagar kliver ingen mindre än Therese Johaug in i matsalen tillsammans med bland annat Marit Björgen. Jag har alltid hyst stor respekt för skidåkare generellt och självklart blev man stum och lite starstrucked. Sen att hela gänget hälsade så där norskt käckt och hurtigt som bara norrmän kan gjorde ju inte saken sämre! Väl nere i gymmet fortsatte ett trevligt bemötande av Johaug samtidigt som hon imponerade med sin styrka för att vara så pass liten som hon är. Jag helt enkelt varit ett hardcore-fan av Therese Johaug sen den veckan.

När då Norge ännu en gång råkar ut för ett eventuellt dopingfall mot just Therese Johaug splittras man ännu en gång.

Svenska folket har kommit i olika läger gällande Johaugfallet. Många journalister vill stänga av henne och en del andra köper hennes historia och tycker att man skall ge hennes en varning. Som med allt i livet så är detta inte så enkelt och långt ifrån svart eller vit, I alla fall hur man själv väljer att döma henne.

Man blir alltid förundrad över att tidigare händelser i länder påverkar ett beslut som endast gäller en person. ”Rysk systematisk doping” som vissa valt att kalla det har gjort att oavsett historia och förklaring från ryska idrottare så döms den enskilde idrottaren som en extrem fuskare utan heder i ett systematiskt system. De blir utbuade på OS och deras insatser förminskas. Av anledningen att det står RUS på ryggen.

Samma sak drabbar också Johaug. Hade inte Martin Sundby varit i blåsväder i våras för sitt astmabruk så hade enligt mig Therese Johaugs utgång hos svenska journalister sett annurlunda ut.

I sommars skrev jag ett inlägg om Aregawis anklagelser. den gången skrev jag att man aldrig kan döma någon som inte blivit dömd. Reglerna finns för att avgöra vem som dopat sig och vem som inte har gjort det och jag ansåg att man behandlat Aregawi felaktigt. Martin Sundbys fall blev ett svårt fall att döma då det var otydligheter i regelverket om han tagit för mycket av ett astmapreparat eller inte.

Tyvärr för Johaugs del så är det lite mer glasklart. Hon har brutit mot Wadas regler. Andra idrottare som åkt fast för samma preparat stängts av i två år. Frågan är kanske mer hur man väljer att döma henne sett till hur man ser till hennes prestationer, det är en annan sak.

Jag själv väljer att tro att hon inte dopat sig för att förbättra sin skidåkning. Som jag sagt innan. Jag anser att det är otroligt svårt att genomföra systematisk doping  i Norge. Precis som i Sverige genomförs mängder med oannonserade dopingtester. Så hennes OS-guld och överiga medaljer har inte av denna händelsen fått ett sämre värde i min bok. Men sen är jag ju ett hardcore-fan så det är svårt att säga om jag är naiv eller inte, men jag förminskar inte hennes prestationer i dagsläget.

 

Något som styrker hennes oskyldighet är väl att preparatet inte direkt är anpassat för en skidåkare. Man kan lite komiskt i alla fall påstå att det var en riktigt usel läkare oavsett vad som ha skett. Antingen extremt dåligt att missa dopingsymbolen. Eller om nu det var systematisk doping, extremt dåligt val av just dopingpreparat. therese_johaug_by_slawek

×