Dags för Fyrstads!

Årets mest anrika brottningsevent går av stapeln i helgen! Sedan 1928 har Fyrstads arrangerats för att kröna Sveriges Bästa klubblag.

Min Fyrstadsdebut ägde rum vilket nästan känns suralistiskt, för 15 år sedan. Den gången tävlade jag för BK Trim i Bjärnum och jag och min bror gick i de lägsta vikterna. 54 samt 58 kg. Jag tror jag har gjort 14 fyrstads efter det. Resultaten har varit blandade men just den där första gången, den var speciell. För första gången i min karriär gjorde jag en tävling där ålder inte spelade någon roll. Min första seniortävling helt enkelt! Jag lyckades vinna mina matcher även om BK Trim inte vann sin grupp. Känslan när man fick sin första fyrstadsmedalj samt pris som klassvinnare var och är ett av det finare brottarminnena jag bär med mig.

Genom åren av vinster börjar minnena många gånger sina, eller kanske snarare att man inte upplever samma starka känslor som när man var ung. Man blandar ihop tävlingar och man kan inte riktigt placera var, när och hur det gick matcher gick till. Men ungdomsåren, Alla ”första gången” upplevelser men också intryck, förväntningar och nervositeten har alltid etsat sig fast på näthinnan. Som till exempel Mitt första SM-guld som ungdom. Jag skulle kunna referera minut till minut från att jag vaknade på invägningsdagen till att tävlingen 2 dagar senare var över. Allt från lärdomen att en 200 grams hamburgare efter invägning inte är det smartaste draget till segerdansen jag genomförde när jag var helt ensam i duschen i hallen i Borlänge. Många saker som gör idrott och tävlande så speciellt tas för givet som vuxen. Som ung var man helt enkelt bättre på att suga in upplevelser.

Första fyrstadsmedaljen minns jag som sagt men Fyrstads generellt har faktiskt haft en viss nostalgisk effekt på mig. Vetskapen att alla svenska storstjärnor genom åren har stått där men sina träningskamrater och tävlat som ett lag. Guld-Ivar på 30-talet, Gustav Freij i Sparta på 50 och 60-talet. Frank Andersson på 70, 80 och faktiskt också 90-talet (för just IK Sparta). Listan kan göras lång, ja för alla, och då menar jag faktiskt verkligen alla svenska framgångsrika brottare har tävlat i Fyrstads.

Idag väger de 4:a lagen som gått till final in. Dessa fyra lagen skall göra upp om titeln: Sveriges bästa lag! Regerande mästaren IK Sparta. Den ständige utmanaren Örgryte IS, Värdstaden och hårdsatsande Lidköping AS och bubblaren Helsingborg Bergania.

Hur lagen kommer att se ut är som vanligt i sann fyrstadsanda en stor hemlighet. Så vi får helt enkelt vänta till ikväll innan vi vet vilka gubbar som kommer göra upp om SM-guldet.

Sparta har vunnit fyrstads de senaste 4 åren. 2012, 13, 14 och 2015 stod vi som segrare. 2012 avgjordes allt i baltiska hallen. Den gången var min övergång från Ore till Sparta inte klar så istället för att agera brottare så greppade jag micken och agerade som konferencier! Jag fick av en gammal stofil en väldigt fin komplimang samtidigt som han gav mig världens diss.

”jäkla bra jobbat från din sida, du förhöjde verkligen tävlingen, du skulle kanske satsa på detta i stället för brottningen”

Så frågan är om jag var otroligt bra eller om han bara inte tyckte att jag var särskilt bra på brottning.

Ett speciellt fyrstads var finalen 2014. Sparta stod som arrangör och jag tyckte vi verkligen lyfte tävlingen till en ny nivå när allt arrangerades på Amiralen i Malmö. Laget från 2014 var verkligen bra och kan ha varit en av de mest överlägsna segrar i Fyrstads historia. Lidköping verkar ha satsat på samma koncept då tävlingen avgörs i liknade miljö i Lidköping. Så förhoppningen är att detta kommer bli en fin brottningshelg.

Avslutningsvis kommer här en highlight-film från det året (2014).

×