Spartanska julklappar!

Julen är över och kvar återstår endast ett par dagar av 2016. Innan veckan och året är slut så kommer jag som vanligt leverera min årliga (för andra året) årskrönika.

Dock får ni vänta någon dag på den. Idag blir det istället ett par klappar och presenter som skall delas ut.

Förra veckan avslutades höstsäsongen för Spartas motionsgrupp ”Spartan Training”. Ett härligt gäng med mycket hjärta och kämpaglöd som kommer ner till Sparta 2 gånger i veckan för att kämpa, buffla och stånka på. Jag är ju ständigt för nytänkande så vi skippade avslutningsfikan och gick direkt på ett fystest! Alla som deltog förtjänar en extra stor julklapp, inte för att dom genomförde testet utan för att dom bevisade att träning ger resultat!

I augusti startade vi upp säsongen med att genomföra samma fystest. Testet består av 5 moment, där vi testar styrkan, smidigheten, återhämtningen och mjölksyretröskeln. Jag skulle kunna påstå att testerna är en förenklad variant av Svenska Olympiska Komittens ”fysprofilen” . Här lägger vi dock all focus på funktionell styrka, rörlighet och användning av kroppen.

Hur som helt så var det åter dags för testerna efter 4 månaders brottningsfys och jag är verkligen positivt överraskad över den enorma förbättring alla hade gjort. Vi pratar om 200-300 procents ökningar på vissa övningar.

 

Ibland kan jag tycka att elitidrotten fokuserar förmycket på moderna tester och testresultat. Självklart måste man hålla koll på att man arbetar i rätt riktning men någonstans på vägen så handlar idrott om vad man presterar på tävling och det ”testresultatet” är svårslaget. Jag läste någon gång att trots att vi har mycket tydligare riktlinjer, vetenskap och testutrustning inom svensk idrott så har vi inte blivit mycket starkare än 80-talets idrottare som ”bara tränade på”,  Och kanske tränade när modern teknik hade sagt ”du ska vila”. Det är som i allt, en balansgång att hitta rätt nivå. Men att köra tester en gång i månaden är för mig att tappa 10 kvalitativa pass om året.

 

De tester vi genomförde är övningar vi inte lägger någon speciell fokus under de ordinarie passen. Av de 5 övningarna så är det endast 1 övning som har körts under höstens träningarna, vilket är strikta chins. Tanken är att genom en varierande funktionell träning kommer man förbättra sina resultat inom alla fysiska bitar. Nu när jag tittade tillbaka på hösten pass så inser jag att vi har kört chins 2 gånger i månaden under 4 månader. Totalt 8 gånger. Att då kunna göra en ökning från 0 till 4 är för mig ett tydligt bevis på framförallt att någon har skött sin träning men också på att brottningsfys och träarmar är en komplett träningsform.

 

Ny säsong kickar igång 10 januari.  Mer info finns på facebooksidan ”Spartan training i malmö” eller på www.iksparta.se

snapseed
En del av stommen av de Spartanska träbockarna!

 

I årlig tradition fick jag även en julklapp av tidningen Kristianstadbladet. I år hade dom släppt deras hang-up på skägget då året julklapp istället blev ett ”hem”. För att lunga sportredaktionen i Kristianstad så kan jag meddela att jag faktiskt numera har en lägenhet.

Och ska jag vara helt ärligt så hade jag nog fått säga –tack, men nej tack.. till deras julklapp då jag tar förgivet att lägenheten hade legat i k-stad. För jag är ju faktiskt hellre bostadslös än en kristianstadsbo 😉 #längelevehässleholm

img_6947
Ett bevismaterial: Nu ser man inte, men jag kan intyga att det är fyra väggar och ett tak..
×