SM-tipset

På fredag drar Svenska mästerskapen i brottning igång. Söderhamns brottarklubb står som arrangör och brottningen är i år en del i arrangemanget ”SM-veckan”. Ett idrottsevenemang där flera olika SM avgörs under samma vecka. Ett initiativ av Riksidrottsförbundet och SVT. Så kan man inte närvara på SM så finns det stora möjlighetet att se brottningen på SVT.

Jag kommer självfallet vara på plats, först och främst för att stötta lagkompisarna i Sparta men även passa på att träffa och växla några ord med Sveriges nye förbundskapten Zigmund Jansons.  Zigge som blev tillsatt nu i veckan är normalt sett verksam i Örgryte men har varit med i den svenska landslagsstaben vid flera tillfälle under åren. Jag personligen tycker det var ett bra val av förbundet.

Nu när man själv inte riktigt är redo för tävling får man gå in rollen som staketstränare/soffexpert och slänga iväg ett SM-tips. Jag utgår inte från anmälningslistan utan tippar att vissa kommer ändra vikt när väl invägningen startar på fredag. Jag har också valt att inte tippa några spartaner som vinnare då jag har fått för mig att det kan vara olycksbringande.  Men här kommer den gedigna listan;

 

59 kg:

I lägsta vikten har vi två solklara favoriter, Jocke Fagerlund och Ardit Fazlija. Mig vertligen har dessa aldrig möts men min magkänsla är att Jocke kniper sitt första och välförtjänta SM-guld.

Vinnare: Jocke Fagerlund Huddinge

66 kg:

Ett getingbo där Simon Erlandsson är den som gått bäst under hela säsongen. Personligen så hoppas jag på Alex Bica från Sparta som mycket väl kan skrälla hela vägen fram till ett guld. En annan som jag också verkligen vill ska vinna är Houssam Omar från Gällivare. En Norrländsk evighetsmaskin som inte riktigt fått till det de senaste mästerskapen. Så jag tror att det är hans tur att ta steget högst upp på pallen.

Vinnare: Houssam Omar Gällivare

71 kg:

Min förhandsfavorit Timmy Wideheim kommer ej tyvärr komma till start så här blir det ett getingbo av svårtippade matcher. Soini som regerande mästare får räknas som knapp favorit även om Besnik Shala vann senaste. Den evige bubblare Khalid Krechiyev är alltid svårttippad men jag chansar att han håller måtten och skäller till med ett guld.

Vinnare: Khalid Krechiyev Västerås

75 kg:

Anders Hallbäck från Sparta har chansen att ta sitt första SM-guld då även 75 kilo är ett getingbo.  Edsberg från Falköping, Chrisoffer Nilsson och Isberg är de stora utmanarna. Klubbhjärtat säger att Anders tar det men för att höja oddsen i tipset så säger jag att Andre Isberg chockar alla med ett SM-guld.

Vinnare: Andre Isberg Varberg

80 kg:

Alex Kessidis har gått från klarhet till klarhet under 2016 och är regerande mästare i vikten. Men mitt tips är Bogdan Kourinnoi som sett extremt stabil ut på sista tiden.

Vinnare: Bogdan Kourinnoi Huddinge

85 kg: Olympiern Zakarias Berg är självfallet storfavorit och jag tippar han som vinnare av denna viktklass. Dock tror jag att Tobbe Kvarnmark mycket väl kan få Berg ur balans och han är också den stora utmanaren i vikten. Den nyblivne Litauiske mästaren Elvidas Stankevicus är en bubblare som även han kommer göra allt för att rubba Bergs guldplaner.

Vinnare: Zakarias Berg Huddinge

98 kg:

Pontus Lundh har länge stått i skuggan av Fredde Schön men har denna säsong visat att tronen i den lätta tungvikten tillhör honom. Förra helgens silver i Paris GP visar att han även är i fin form. Jesper Plato, Anton Eurén och Calle Persson är utmanarna.

Vinnare: Pontus Lundh Arboga

130 kg:

Om Houssam Omar var 66 kilosklassens evighetsmaskin. Så får man väl säga desamma om Johan Eurén i 130 kg. Dock inte med riktigt samma innebörd. Johan som påstod att han skulle lägga skorna på hyllan efter OS i London 2012 går nu ännu en gång in som storfavorit i mästerskapet. Han är självfallet den säkraste spiken i hela startfältet.

Vinnare: Johan Eurén ÖIS

När man summerar herrarnas vinnare kan man fastslå att jag inte tippat en enda skånsk vinnare. Historiskt sätt så tar alltid Skåne minst en guldmedalj på SM så det får vi se som ett gott tecken för bland annat Spartas trupp.

 

Mina kunskaper på damsidan är lite svagare än på herrsidan. Men det man direkt kan se på anmälningslistan är att det saknas det en del tunga namn som kunde gjort tävlingen lite mer svårttippad. Om man bortser från 60 kg som är lite oviss så består resterande vikter av endast solklara spikar.

48 kg: Josefine Fredriksen Bjuv

53 kg: Fredrika Petersson Klippan

55 kg: Sofia Mattsson Gällivare

58 kg: Elin Nilsson Helsingborg

60 kg: Johanna Lindborg Helsingborg

63 kg: Johanna Mattsson Gällivare

69 kg: Henna Johansson Gällivare

75 kg: Jenny Fransson Klippan

×