Finns inget som heter brottningsträning.

Söndagsmorgon. den totala tystnaden bryts av att klockan ringer. Jag vet att klockan är 08:30. Det var ju då klockan skulle ringa. Men sinnet säger något annat. på dagens schema väntar ett styrkepass på förmiddagen och ett lugnare cykelpass på eftermiddagen. Detta är bra träningspass tänker många, även jag brukar tänka att detta är bra träning.

5 brottningspass på 7 dagar. Då påstår kroppen något helt annat. Det är inte träning. Det är rehab, prehab, hopp och lek… kalla det va du vill..

Utan att behöva känna efter, eller snarare trots att jag inte vill känna efter så känner jag en brännande känsla i ryggen. Jag ligger kvar i sängen, klockan ringer fortfarande trots att den säkert är 08:32. Jag ligger raklång på rygg likt en person som antas ha brutit nacken. Jag stirrar upp i taket med en fixerad nacke samtidigt som min högerarm försöker stänga av alamet på mobilen. Handen söker sig sakta över nattduksbordet, inga hastiga rörelser, jag vill inte skapa onödig smärta.

5 brottningspass på 7 dagar, det låter kanske inte mycket. 5 pass på 7 dagar är ingenting tänker någon. Det tänker jag också, denna veckan ha jag kört 9 pass. Men nu pratar vi inte om gymmet, eller löpning, eller cykelintervaller.   

Jag börjar sakta men säkert lyfta knäna mot bröstet. jag omfamnar mina knän med armarna och med små lätta rörelser försöker jag få kroppen i gungning. Det stramar, det värker, jag känner att jag får ta i. Tillsist lyckas jag få fart på kroppen och slutligen sitter jag upp i sängen. Jag tittar på strumporna som ligger bredvid mig, tittar sen på mina fötter. Tanken att helt skita i strumpor för resten av livet är lockande då fötterna känns som att dom är 2 meter bort, minst. Det är bara acceptera att jag återigen måste rulla ner i ryggläge, dra upp knäna mot bröstet för att i alla fall ha en minimal chans att nå mina fötter.

Brottning är inte en träningsform. Brottning, det är inget man tränar. När man kommer ner till ”träningen” så består träningen möjligtvis av uppvärmning och eventuellt lite teknik. Där efter upphör träningen. Sen börjar brottningen. 

Skillnaden mellan en tävlingsmatch och 6 minuter brottning i träningslokalen är att du inte har en coach vid sidan om mattan eller en domare på den. Du tar i lika mycket, Du kastar i samma lägen, du bjuder aldrig bort några poäng. Träningsmatcher finns i fotboll, hockey och många andra sporter.

Det har aldrig förekommit i brottning. inte ens på träning.

 

Nu är jag inne i det. jag är tillbaka…

×