World Cup 2017!

Nu i veckan avgjordes World cup i brottning. Efter att ha summerat de internationella mästerskapen under 2016 kvalar alltså 8 lag in till slutspelet i World cup. Tävlingen där man utser världens bästa landslag. Årets upplaga bjöd på väldigt bra brottning och stormakterna Iran, Azerbaijan och Ryssland hade alla en målsättning att vinna. I slutändan stod till sist Ryssland som mästare. Efter ett par års missar på mållinjen lyckades ryssarna i år knyta ihop säcken och vinna över Azerbaijan i finalen med 5-3 i matcher. Två Olympiska mästare i form av Roman Vlasov och Davit Chakvetadze var Rysslands tunga ankare men laget i övrigt kan ha varit ett av de bästa på väldigt länge.

Eller vad säg om dessa meriterna: Europamästare 2016 i 59 kg. Europamästare 2015 i 66 kg. Vlasov med två OS guld och två VM-guld i 75 kg. 2016 års världsmästare i 80 kg. OS-guld 2016 av Chakvetadze i 85 kg. Sen ett OS-brons från Rio i 130 kg.

World Cup är ett internationellt mästerskap som många gånger faller i glömska här hemma i brottningssverige. Antagligen av den enkla anledningen att vi nästan aldrig är med.

På VM 2014 i Tashkent, Uzbekistan  lyckades Jim Pettersson bli trea i 80 kg. Kristoffer Johansson blev 5:a i 85 kg och Johan Euren blev 7:a i tungvikten. Eftersom mästerskapet visade vilken otroligt bredd det finns bland länderna i världen så räckte detta för att Sverige skulle bli 8:e bästa nation på VM och där med kvala in i World Cup 2015.

Att Sverige var underdog stod det inget tvivel om, långt efter de 7:e laget: Tyskland i poängtabellen. Ett förtydligande om hur jämt det var om den 8:e platsen blir det om man tänker om Johan Euren hade blivit 8:a istället för 7:e. Då hade Sverige blivit 19:e bästa nation.

Hur som helst kvalade vi in. Jag hittade ett inlägg på Facebook från händelsen (detta var alltså före bloggkarriärren hade startat) som drar en kort repport om tävlingen:

”Världens sjätte bästa land!!
World Cup är över och Sverige kommer hem som nr 6 i världen. På förhand påstod bland annat Iransk media att vi var utdömda och att vi antagligen skulle komma sist av de 8 finallagen men jag tycker vi visar att vi faktiskt är med och fightas bland de stora nationerna.

Vi hade med oss en bred trupp där vi i 4 vikter har två gubbar som delade bördan av att brottas de fyra matcherna. Första matchen mot Tyskland blev en bra lagseger där vi vann ganska stabilt med 6-2 i matcher. Min egen match vinner jag med hela 8-0. En smakstart på turneringen. match 2 och 3 förlorar Sverige. Dessa två matcherna brottas inte jag men kan tillägga att detta var mot blivande ettan Azerbaijan och blivande 3:an Iran. Sista matchen blir matchen om 5:e platsen mot Ungern. Här ställs jag mot regerande Europamästaren (samt VM-3:an och OS-2an) Tamas Lörintz. Matchen slutar 3-1 till ungraren, vilket är lite surt då jag i slutet av matchen hade ett par läge att vända på steken och vinna men det där extra om behövs fanns inte där denna gången. Matchen slutade 6-2 till Ungern. Just min vikt var extremt högklassig. Ett bra exempel på det är att den turkiska silvermedaljören från VM från i höstas förlorade tre av fyra matcher.

Lagmässigt är vi nog nöjda men med lite stolpe in hade vi kunnat rubba både Ungern och Iran.”

Att vi blev 6:a i World Cup 2015 kommer säkerligen bli en större bedrift med tiden då man inser att detta inte inträffar vart 10:e år.

Delar av det svenska laget inför tysklandsmatchen. En selfie från brottningens Hus i Teheran och rumpbild när jag är väldigt nära att åka på en 4 poängsmara mot Ungraren Tamas Lörincz.

 

×