Annons

Advent i centrum

Vi är i december. Det är advent och vintertid, korta dagar med livets disponibla tankar.
Reflektion • Publicerad 4 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Granen på Stora torg.
Granen på Stora torg.Foto: Lasse Ottosson

Advent är kyrkans ord för ankomst. Det är väntan att få fira födelsedag för Jesus den 25 december. Jul är tradition, med en generation som säkert haft sin tid för reflektion. Att samla nära och kära kring mat, lekar, samtal och allvar. I centrum en gran, ute eller inne. En anekdot: från bondens gamla tid, på annandag jul, fanns i vissa byar en sed. Unga män red till vattendrag för att släcka hästarnas törst. De hade extra fin sadling och sitt bästa remtyg. Sedan red de ikapp hem. Det var en idrottslek kallad Staffans skede.

Befinner mig vid Stora tog. Årets gran är fulländad. En medaljör med ljusslingor, kulor och snöstjärnor. Den har med sig kottar nära sin topp. Som en hälsning från kådig sommarskog. Kungsfågeln med sin femgramsvikt och hackspettens trumslag för nordskånskt eko. Stadsgranen blir symbol för allas jul. Långt från skråbetonat högfärd, en tid av garnisionsstad, skomakarpligg och skräddarens korsben. Granen ger association för globala tankar. Ryssbjörnens klor mot Ukraina ger hat och förtvivlan. Demokratins farhåga mot diktatur. Tropisk regnskog som försvinner. Terror mot kärnkraftverk eller kärnvapen. Vi blir alla berörda. Då är gemenskap viktig. Så som den inre och yttre staden vill ge oss med sitt julevenemang.

”Gånggatorna mot Lilla torg är i trängselvånda. Som ett kosläpp i befrielse från corona, vaccinering och munskydd.”
Annons

Black Week med reafynd, Greta Thunberg på tapeten med aktivism rädda planeten. Hon ska stämma staten för passivitet i klimatfrågan. Men det nya kommunstyret har planerat för minst hundra år framåt. Säkra skyddsvallarna mot högvatten och montera ny pumpstation vid pynten. Det finns god politisk vilja för vår stad.

En arkitekt rankade nyligen 120 torg i Skåne. Stora torg i Kristianstad är inget folktorg. Är anpassat mer för bilar än människor. Mer musealt historiskt. Byggnader i symbios. Men för mig ett undantag, Frimus. Fasaden ger grådask i sol, eller är det de fyra bladlösa kastanjerna som gäckas mitt emot. Gånggatorna mot Lilla torg är i trängselvånda. Som ett kosläpp i befrielse från corona, vaccinering och munskydd. Bäst optimt kändes dock Lilla torg. Här fanns musikkår, folkdanslag och motettkör. Glada människor, stora och små. Advent mot jul ger tankar. Blir det grönt eller vitt? Det är bara att bida.

Bengt Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons